Ultima oră

VIDEO!!! Atenţie, cutremur, se filmează!

Aurelian Ivan
5 iun 2014 2717 vizualizări
Exerciţiile de alarmare în caz de cutremur s-au transformat într-un spectacol la care oamenii asistă impasibili, ba mai mult, filmează cu telefonul u de la începutul anului, în Vrancea s-au produs 100 de seisme de mică intensitate, dar autorităţile fac repetiţii pentru "marele cutremur"

Ieri, la Adjud, a avut loc un exerciţiu complex de alarmare în caz de cutremur. Scena părea desprinsă dintr-un film apocaliptic. Într-o zonă erau salvaţi oameni de la înălţime, în alta pompierii interveneau să stingă un incendiu. Un om era prins într-o maşină cerea ajutor. Cateva tractoare cu zeci de oameni au intrat pe acest mare platou de “filmare” pentru a ajuta la transportarea răniţilor către locaţia unde să primească ajutor. Şi în tot acest vacarm, cetăţenii stăteau gură cască, se uitau amuzaţi şi se minunau de spectacol, unii chiar fără să înţeleagă ce se întâmplă. Alţii, cu telefoanele mobile şi cu rasul pană urechi, filmau toată hărmălaia. Totul părea un spectacol cu zeci de figuranţi şi cu actori care se prefac răniţi sau morţi. Toată această scenă “comică” se desfăşoară în judeţul în care de la începutul anului s-au înregistrat aproape o sută de cutremure, din care zece au depăşit 4 grade pe scara Richter, conform Institutului Naţional de Fizica Pămantului. 

“Ce se întâmplă, doamnă, aici?”

Exerciţiul este destinat forţelor de ordine pentru a-şi cronometra timpul de reacţie şi a utiliza mijloacele de intervenţie, dar şi pentru cetăţeni, să ştie cum să reacţioneze după cutremur. Dar, cui să-i pese?! “Ce se întâmplă, doamnă, aici?” - întrebăm o bătranică care privea mirată cum unii aleargă dintr-o parte în altă cu răniţii pe targă. “Păi văd şi eu de drag, e frumos. E spectacol frumos." Dar ce se întâmplă? "Păi, uite, am venit să plătesc lumina şi nu m-au lăsat să trec şi am rămas aici. Ia uite, necazuri, uite îi duce pe copii, săracii, la salvare, na. Nu am auzit  de exerciţii în caz de cutremur, de ce să vorbesc aiurea!”, spune cu seninătate bătrana. Mai departe de ea, o tanără cu un telefon în mană radea de mama focului şi îşi muta camera video a telefonului de pe pompieri pe cei de la ambulanţă, care acordau primul ajutor. “E o simulare de... cutremur”, spune ea razand. “Cum aţi reacţiona, cu telefonul filmând?”, o întrebăm. “Nu ...sărind în ajutor“, raspunde tanăra amuzată.

Trebuie să fim pregătiţi pentru un cutremur iminent

Mici sau mari ca intensitate, cutremurele provoacă panică, mai ales în Vrancea, “patria” mişcărilor telurice. Autorităţile locale cred că aceste exerciţii sunt benefice şi ar trebui să ne pregătească pentru că un seism se poate produce oricând. “Pentru noi, în Vrancea, cutremurul este un pericol potenţial şi ceea ce cred eu că este important prin aceste exerciţii este să ne pregătim. Un cutremur poate veni oricând”, a spus prefectul Cătălin Kanty Popescu, care a asistat la exerciţiu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea susţine că este pregătit să intervină pentru a gestiona efectele unui posibil cutremur. “Este clar că în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mai mare de 7 grade, în special în oraşe şi municipii, vor fi probleme privind construcţiile existente, mai ales cele care în timp nu au fost consolidate suficient. Noi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, alături de celelalte forţe din cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă suntem pregătiţi să intervenim la o situaţie post -dezastru cat şi să coordonăm celelalte forţe de intervenţie”, a concluzionat Flaviu Chiscop, inspectorul şef al ISU. Conform studiilor istorice şi de specialitate, în ultimii 300 de ani, în zona Vrancea s-au înregistrat şase cutremure cu magnitudine cuprinsă între 7,1 şi 7,9 pe scara Richter, care s-au soldat cu pagube materiale şi pierderi de vieţi omeneşti. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.