Ultima oră

Noi imagini valoroase în colecţia virtuală a Focşaniului de altădată

Sorin Tudose
14 mai 2014 2867 vizualizări
imaginile fac parte din arhiva Institutului pentru Memorie Vizuală condus de Lucreţiu Tudoroiu

Administratorul portalului focsaniulvechi.ro a încheiat recent un parteneriat cu Institutul pentru Memorie Vizuală Bucureşti, parteneriat constand în cedarea dreptului de folosire a mai multor imagini din arhiva instituţiei prezidate de Lucreţiu Tudoroiu. Mai exact, institutul a pus la dispoziţia focsaniulvechi.ro o serie de fotografii şi cărţi poştale extrem de rare, romaneşti şi nemţeşti, acestea contribuind la descoperirea urbei de altădată. De exemplu, una din cărţile poştale furnizate de institut şi publicată pe pagina proiectului arată o cochetă casă cu etaj numită “Villa Ştefan Vasiliu”. Imobilul este actualul sediu al Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” de pe Strada Mihail Kogălniceanu. Interesant este că deşi casa a aparţinut acestui Vasiliu numele rămas în conştiinţa publică focşăneană este “Casa Blum”, după numele medicului evreu care a locuit în ea pentru un timp îndelungat. O altă imagine din arhiva institutului publicată zilele trecute arată zona din stanga vechii Hale a oraşului, zonă ce nu mai fusese imortalizată în nicio altă ilustrată. Imaginea este luată de la balconul unui imobil din Piaţa Moldovei în anii 1917-1918. Alte imagini au fost deja publicate, iar restul urmează să fie postate, dar cireaşa de pe tort este păstrată pană la jumătatea lunii iulie. De zilele oraşului Focşani va fi publicată această foto-carte poştală realizată în intervalul 1900-1905 din clopotniţa Bisericii Sfantul Ioan. Nu numai că este singura panoramă fotografică timpurie, dar obiectivul fotografului anonim s-a îndreptat şi spre o zonă neimortalizată absolut în nicio carte poştală cunoscută pană în prezent. Oare cate bijuterii imagistice mai aşteaptă să fie descoperite prin ţară sau chiar prin lume? (S. TUDOSE)

Vila Ştefan Vasiliu sau actualul sediu al bibliotecii pe la 1900


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Anca, acum 3627 zile, 18 ore, 8 minute, 23 secunde
Jos palaria! Cinste focsanenilor cu astfel de initiative. Ei sunt partea cea mai frumoasa si vie a orasului nostru!
viorel i. iancu, acum 3628 zile, 1 ora, 13 minute, 42 secunde
Frumos! Ne bucura preocuparea unui jurnalist de a reda focsanenilor, indiferent de varsta, cum arata Focsaniul candva. Am locuit pe aceasta strada, la nr. 15, unde locuiau fam. Radescu, Dr. Brand si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.