Ultima oră

Premieră la Focşani: Se pune în scenă a spectacolul de operetă “My fair lady”

Silvia Vrînceanu
18 mar 2014 2018 vizualizări
premiera spectacolului "100% producţie locală", după cum spune directorul Ateneului, va avea loc duminică, 23 martie, în cadrul Galelor Teatrale focşănene u spectacolul a fost montat în ciuda bugetului mai mic alocat anul acesta Orchestrei de Cameră “Unirea”

Mai sunt cateva zile pană la debutul celei de-a XIII-a ediţii a Galelor Teatrale ale municipiului Focşani, un proiect care a debutat la Ateneul Popular “Maior Gheorghe Pastia” în anul 1997 şi care se desfăşoară în parteneriat de cele două instituţii de cultură lăsate moştenire vrancenilor de maiorul Pastia: Ateneul Popular şi Teatrul Municipal. Odată cu înfiinţarea Orchestrei de Cameră “Unirea”, vrancenii au avut ocazia să asiste la recitaluri de excepţie în cadrul Galelor, ai cărui protagonişti au fost artiştii dirijaţi de muzicianul german Vincent Gruger. Începutul a fost în 2011 cand pe scena Galelor a urcat celebra Felicia Filip, iar un an mai tarziu spectatorii au avut şansa să asiste la un concert cu muzică de teatru şi film. Anul trecut, declarat “Anul Verdi”, a fost montat spectacolul de operă “Traviata”, în regia lui Marcel Stănciucu, cu un succes răsunător, fiind jucat şi în judeţele vecine. Anul acesta muzicienii Orchestrei de Cameră “Unirea”, împreună cu solişti ai Operei Naţionale pregătesc o premieră pentru judeţul nostru: spectacolul de operetă “My fair lady”, păstrand colaborarea cu regizorul Marcel Stănciucu. Cel mai cunoscut musical al secolului XX, “My fair lady” a avut premiera pe Brodway - New York în urmă cu jumătate de secol. Frederick Loewe a adaptat subiectul piesei „Pygmalion” a lui George Bernard Shaw, reuşind să-l integreze cu succes prin muzica şi dansurile ritmate în atmosfera Angliei începutului de veac. „My Fair Lady” este cel mai cunoscut musical al secolului XX, o combinaţie fericită între tradiţiile operetei vieneze şi muzica de dans americană. Musicalul a fost adaptat pentru cinematograf în anul 1964 de cineastul George Cukor, avandu-i în rolurile principale pe Audrey Hepburn şi Rex Harrison. Opereta spune povestea Elizei Doolittle, o tanără care îşi caştigă existenţa vanzand flori pe stradă. Accentul stricat şi pronunţia defectuoasă a fetei atrage atenţia unui trecător- profesorul de fonetică Henry Higgins, un lingvist cunoscut. Eliza merge la casa profesorului, dorind să înveţe, şi ajunge subiectul unui pariu între Higgins şi prietenul său Pickering. În saşe luni fata trebuie să apară la Balul Ambasadei aşa că, imediat, este supusă la epuizante exerciţii fonetice. În urma balului, pariul este caştigat dar Higgins îşi dă seama de importanţa pe care a căpătat-o această fată în viaţa lui.


Partitura muzicală a fost rescrisă special pentru acest spectacol


Partitura muzicală a fost rescrisă pentru un număr restrans de muzicieni ai Orchestrei de Cameră “Unirea” – 11, care vor fi pe scenă, sub bagheta dirijorului Vincent Gruger. Alături de aceştia pe scenă vor evolua 8 artişti ai ansamblului de cor şi balet condus de coregrafa Florica Stănescu. Solişti vor fi Evelin Marinaş de la Teatrul de Operetă Bucureşti, în rolul Elizei Doolittle, Andrei Lazăr de la Opera Naţională, în rolul lui Henry Higgins şi Adrian Strezea de la aceeaşi Operă Naţională Bucureşti, în rolul tatălui Elizei, Alfred Doolittle. Premiera spectacolului “My fair lady” va fi duminică, 23 martie, de la ora 19,00, la Teatrul Municipal. Biletele se găsesc la vanzare, la agenţia Teatrului, la preţul de 50 lei la lojă, 40 lei în stal şi 30 lei la balcon. “Este o premieră pentru oraşul nostru pentru că nu s-a mai montat niciodată un spectacol de operetă producţie 100% locală, chiar dacă există colaboratori din altă parte. Sperăm să mergem cu acest spectacol şi în alte judeţe, aşa cum s-a întamplat cu “Traviata”. E un proiect ambiţios şi mulţumim Teatrului Municipal care ne sprijină în realizarea acestuia”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Ateneului, Valentin Gheorghiţă. Repetiţiile la spectacolul “My fair lady” sunt în plină desfăşurare la Sala Dalles din capitală, care colaborează de mai mult timp cu Ateneul nostru. Cheltuielile cu realizarea acestui spectacol sunt suportate din bugetul Orchestrei “Unirea”, din păcate mult mai mic decat cel de anul trecut. Din acest motiv, directorul Ateneului a  anunţat că este posibil ca în unele luni Orchestra să nu poată susţine concertul lunar care a devenit obişnuit. Pentru luna aprilie orchestra focşăneană anunţă deja un concert aniversar dedicat împlinirii a 5 ani de existenţă. (M. VLĂDESCU)
Pe platforma web tv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea declaraţiile directorului Ateneului Popular în legătură cu această premieră.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Saltea antiescare, acum 3684 zile, 1 ora, 58 minute, 50 secunde
Felicitari pentru initiativa!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.