Ultima oră

După ce i-a „procurat” mai multe proprietăţi, Procuratorul Cosor a devenit stăpan peste pădurile Apostoleanu

Gabriel Sava
17 mar 2014 6262 vizualizări
Cunoscut la nivelul judeţului după ce s-a implicat în mai multe procese pentru retrocedarea unor suprafeţe de pădure, procuratorul Maricel Cosor vrea, şi a reuşit într-o oarecare măsură, să devină stăpan peste o avere de miloane de euro.

Pentru mai multe dintre suprafeţele de teren forestier în a căror retrocedare s-a implicat direct, în calitate de procurator al moştenitorilor familiei Apostoleanu, Cosor a devenit acum adjudecatar. Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vanătoare (ITRSV) Focşani a confirmat faptul că Maricel Cosor s-a prezentat la sediul instituţiei care răspunde de fondul silvic privat cu mai multe titluri de adjudecare, în urma unor licitaţii, a unora dintre suprafeţe de pădure care aparţin moştenirorilor Apostoleanu, Gussi şi Cincu. Ţinta directă a acestor executări este Tatiana Apostoleanu, una dintre moştenitoarele celor trei autori defuncţi care au deţinut anterior naţionalizării mii de hectare de pădure pe raza judeţelor Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Bacău.

O colaborare avantajoasă reciproc, cel puţin la început

Pe 22 iulie 2005, una dintre moştenitoarele familiilor Apostoleanu Gussi şi Cincu, Tatiana Cecilia Apostoleanu, cetăţean elveţian şi roman, încheia un contract de mandat prin care îl împuternicea pe Maricel Cosor să o reprezinte în justiţie şi în faţa tuturor instituţiilor abilitate pentru obţinerea proprietăţilor naţionalizate. Procuratorul şi-a stabilit şi un preţ pentru prestaţia sa, respectiv 30% din imobilelele retrocedate, dar asta doar după ce acestea aveau toate documentele în regulă, respectiv titlu de proprietate şi după ce aceste bunuri erau predate mandantului. O precizare importantă este că preţul contractului de mandat se făcea doar în natură, conform art. 3 din contract : „Mandantul se obligă să plătească mandatarului un preţ ce reprezintă un procent de 30% din imobilele retrocedate, ce se va plăti numai în natură, prin încheierea în termen de 90 de zile, de la obţinerea titlurilor de proprietate, a unor acte de înstrăinare în formă autentică, ce îl vor avea ca beneficiar pe mandatar”.  La alin (2) se prevedea că, pentru clădirile retrocedate, plata preţului se putea face şi „în echivalent bănesc”. În contractul încheiat în 2005, procuratorul a inserat un articol prin care s-a mai ales cu 10% din valoarea proprietăţilor. Chiar dacă acest articol este considerat a fi fără just temei de către T. Apostoleanu, pentru că Maricel Cosor nu ar fi făcut niciun demers anterior pană la semnarea contractului care să-i justifice acest preţ, avand în vederea forţa de lege a înţelegerii părţilor, acesta produce efecte juridice.

Procese peste procese timp de opt ani

Din 2005 şi pană în 2013, timp de 8 ani, procuratorul a făcut demersuri, unele legale, altele la limita legalităţii (cerand aceeaşi suprafaţă de pădure în repetate randuri, ca şi cum ar fi fost vorba de suprafeţe distincte sau invocand autori diferiţi). La momentul zilei de azi, acesta a obţinut prin instanţă reconstituirea dreptului de proprietate cu titlu emis în acest sens o suprafaţă cumulată de 983 ha, în Vrancea, Galaţi şi Vaslui. (la Boloteşti, suprafaţa de 456, 7 ha de pădure, cu T.P. din 2006, la Nicoreşti, în judeţul Galaţi, 245,32 ha pădure cu titluri de proprietate emise în 2008, Munteni, judeţul Galaţi, suprafaţa de 124,64 ha, cu TP emis în anul 2008 şi la Dragomireşti, judeţul Vaslui, suprafaţa de 151,5 ha pădure. Tot la Munteni s-a obţinut fostul conac boieresc care aparţinuse familiei Cincu, cu teren aferent, de circa 4 ha). Trebuie precizat că, la momentul actual, Cosor locuieşte chiar într-o dependinţă a conacului, acesta fiind obţinut în indiviziune cu un alt moştenitor, profesorul bucureştean Gheorghe Leonida Gussi. Începand cu data la care a fost încheiat contractul de mandat (acesta fiind revocat începand cu aprilie 2013), Cosor a iniţiat în justiţie mai multe acţiuni de reconstituire a dreptului de proprietate pentru 2.358 ha în zona Panciu- Soveja şi fosta casă Apostoleanu din municipiul Focşani, respectiv clădirea fostei secţii de Reumatologie a Spitalului Judeţean. Un an mai tarziu, procuratorul insista pentru a încheia un alt contract „de vanzare- cumpărare a dreptului de uzufruct”, parafat la data de 5 mai 2006. Conform acestuia, Cosor avea dreptul la uzufructul după proprietăţile retrocedate, după data încheierii contractului. Concret, în cazul pădurilor obţinute, procuratorul avea dreptul de a recolta cota de masă lemnoasă aprobată în vederea exploatării prin documentele silvice, cu obligaţia achitării a 13 euro/m.c. pe fir, preţ ce urma să rămană valabil timp de 5 ani, ulterior putand fi negociat între părţi. Pentru celelalte bunuri retrocedate, Cosor urma să primească, în echivalent bănesc, la preţul pieţii, un procent de 25% din valoarea „fructelor” obţinute.  Preţul urma să fie plătit anual de Cosor Tatianei Apostoleanu prin intermediul celuilalt comoştenitor – respectiv profesorul Gussi Leonida, conform unei declaraţii notariale din mai 2007. Acesta urma să „încaseze” veniturile obţinute din exploatare, urmand să plătească datoriile către stat aferente proprietăţilor obţinute, respectiv taxe şi impozite.

Retrocedări pentru folosul propriu?

Din pădurile Apostolenilor s-a exploatat mii de metri cubi de lemn, însă profitul s-a pierdut pe drum.

Cu toate că obţine în 2006 suprafaţa de teren forestier de la Boloteşti, de 456, 7 ha de pădure, cu titlu de proprietate, Tatiana Apostoleanu susţine că mandatarul ei nu a înştiinţat-o în acest sens. „Eu locuiesc în Elveţia şi obişnuiesc să vin aproape în fiecare an în ţară. Din cele discutate cu dl Cosor, mi s-a spus încă de la semnarea contractului că retrocedările prin instanţă sunt de durată, se poate vorbi chiar de ani. I-am acordată toată încrederea mea la acel moment şi mult timp după”, ne-a declarat Tatiana Apostoleanu. Astfel, la un an de la momentul în care a fost mandatat, Cosor obţine pădurea de la Boloteşti şi, cu de la sine putere, iese din indiviziune în anul 2010, după care se comportă ca un adevărat proprietar pe suprafaţa respectivă. Culmea este că, în urma unor demersuri ale procuratorului, în septembrie 2013, printr-un act de adjudecare eliberat de BEJ Bercariu Corneliu şi Stelescu Dana, Maricel Cosor devine proprietarul „nudei proprietăţi” a acestui teren, adică proprietar cu acte în regulă. Începand cu anul în care pădurea de la Boloteşti a intrat în proprietatea Tatianei Apostoleanu (n.r.- scriptic doar, în 2006) şi pană în prezent, aceasta a fost exploatată, conform datelor de la ITRSVFocşani, fiind extrasă o cantitate de 11.298 m.c. lemn numai în perioada 2010- 2013. La această cantitate, conform înţelegerilor contractuale, Cosor ar fi trebuit să achite suma totală de 146.874 euro, bani pe care T. Apostoleanu susţine că nu i-a primit. Exploatarea forestieră în perioada 2010-2013 s-a făcut prin firma Didamar Prodex SRL Broşteni, care aparţinea chiar soţiei lui Maricel Cosor, în calitate de administrator, Didina Cosor, ca acţionari fiind atat  procuratorul, soţia sa cat şi fiul acestora, Alexandru.

"Eu nu am primit niciodată vreun ban de la dl Cosor”
 
Problemele încep în 2012 cand, deşi trecuseră ani buni de cand Tatiana Apostoleanu  îl mandatase pe Cosor să se ocupe de retrocedări, acesta îi oferea informaţii incomplete, false sau inexacte. „Cand am realizat că au trecut ani buni de cand dl Cosor şi familia sa, fiul şi soţia îmi tot solicită diverse sume de bani, unele sub formă de împrumut, altele ca urmare a unor cheltuieli pentru executarea mandatului, am realizat că aş putea fi înşelată. Am solicitat atunci (n.r.- în 2012) dlui Cosor să îmi prezinte o situaţie a acţiunilor întreprinse pentru retrocedarea pentru care fusese mandatat şi rezultatele acestora. Eu nu am primit niciodată vreun ban de la dl Cosor”, mai spune T. Apostoleanu.
În toată această perioadă, sub pretextul unor diverse servicii şii plăţi, familia Cosor solicită direct sau prin intermediar sume de bani. Conform unui calcul făcut de Tatiana Apostoleanu, familia Cosor ar fi primit suma de aproximativ 300.000 euro, începand cu data de 11 aprilie 2006, cand Maricel Cosor ia suma de 30.000 euro, cu titlu de împrumut „care va fi restituită ulterior”. De fiecare dată, procuratorul solicita aceste sume avand ca motivaţie diverse demersuri în justiţie sau administrative, sub rezerva înapoierii acestor sume. Fără acceptul proprietarilor, Cosor începe amenajarea unei dependinţe a conacului boieresc de la Munteni şi (SIC!) prezintă un deviz de lucrări, în valoarea de 119.689 lei, bani pe care în prezent îi vrea înapoi. Culmea este că dependinţa respectivă este locuită chiar de procurator. Tot la capitolul unor cheltuieli făcute de Cosor, acesta s-ar fi deplasat timp de 9 luni între Arva (Broşteni- Vrancea) şi conac Munteni, 152 curse a fiecare 72 lei carburant, rezultand 10.944 lei. Aceasta, ca şi alte cheltuieli, sunt cuprinse într-un răspuns pe care Cosor îl dă cu întarziere la o notificare a Tatianei Apostoleanu care dorea să ştie care este stadiul îndeplinirii obligaţiilor mandatarului. Prima notificare pleacă către Cosor, în mod oficial, prin executor judecătoresc, în 22 februarie 2012. Răspunsul vine pe 5 martie 2012, fără a cuprinde însă informaţiilor cerute de mandant în mod expres. A fost, se poate spune, începutul conflictului dintre Apostoleanu şi Cosor care, într-un al doilea răspuns la o nouă notificare a Tatianei Apostoleanu, din 20 noiembrie 2012, răspuns din 12.02.2013 precizează că "Prin notificarea nr.183/12.11.2012 nu faceţi altceva decat să îmi împiedicaţi activitatea, conform contractului încheiat între mine şi dvoastră şi ducerea lui la îndeplinire, deoarece interesele sunt comune (sunteţi într-o eroare totală, deoarece eu nu sunt angajatul dvs ci colaborator (...) modul cum puneţi problema, prin notificarea formulată, nu aţi făcut altceva decat să mă simt tulburat, şantajat, fapta fiind de natură penală”. Tot în răspunsul din februarie 2013, Cosor se arată îndreptăţit a se adresa instanţelor „ pentru a cere daune materiale şi morale”, cauzate de auditul solicitat de mandantul T. Apostoleanu.

Tatiana Apostoleanu decide să rupă colaborarea cu Cosor

Convinsă deja de faptului că nu îi mai reprezintă interesele, ba chiar are unele contrare, respectiv de a beneficia ca proprietar de bunurile Apostolenilor, aceasta revocă toate procurile, contractul de mandat şi reziliază unilateral contractul de vanzare- cumpărare de uzufruct. „Nu am putut să cred cand am citit răspunsurile primite de la dl Cosor, erau primite de la acelaşi om care mă suna şi îmi solicita bani, asigurandu-mă în acelaţi timp că în instanţele din Romania este de umblat şi de «dat» pentru a obţine retrocedarea proprietăţilor. Iar acum (n.r- în 2012-2013) îmi comunică că îl tulbur, îl şantajez şi că îmi va cere daune morale”, a mai precizat Tatiana Apostoleanu. Ciudat sau nu, chiar cu o zi înainte de a i se revoca toate documentele prin care o reprezenta, Maricel Cosor apelează la serviciile unui executor pentru a cere încuviinţarea cu formulă executorie a celor două contracte de mandat şi cel de cumpărare vanzare de uzufruct. Prin instanţă, cele două contracte sunt investite cu formulă executorie, unul la Judecătoria Focşani şi altul la Panciu. Încuviinţarea contractului de mandat este realizată de instanţă pe 11 aprilie 2013, adică la o săptămană după revocarea documentului. Chiar dacă acel contract nu constata, conform codului de procedură civilă, o creanţă certă lichidă şi exigibilă, lucruri esenţiale pentru ca acest act autentic să devină titlu executoriu. Fără a determina valoarea creanţei, executorul numeşte un a expert evaluator tehnic, în persoana lui Dumitru Seciu. Acesta primeşte obiectivul de a determina care sunt proprietăţile retrocedate Tatianei Apostoleanu şi valoarea de piaţa a acestora, obţinute prin intermedierea lui Cosor. În vara lui 2013, iulie, expertul face o identificare a proprietăţilor pe baza unor documente puse la dispoziţie de Maricel Cosor, pe baza unor date incomplete, a unor hotărari judecătoreşti incomplete, a unor certificate de grefă care nu stabilesc însă dreptul de proprietate asupra bunurilor pe care ulterior le-a evaluat. Astfel, se face evaluarea unor suprafeţe însumate de 11.473 ha de pădure, la valoarea de 21, 829 milioane euro, în condiţiile în care T. Apostoleanu deţine cu titlu de proprietate în acest moment o suprafaţă mult mai mică, de 983 ha.

Reacţia lui Cosor- acesta devine proprietar al pădurilor retrocedate

La cererea unui reprezentant legal al proprietarei de drept, expertul reevaluează toate suprafeţele şi ajunge la o valoare finală mai mică, de 1, 845 milioane euro (valoarea reală a bunurilor efectiv retrocedate), din care Cosor ar urma să primească 30%, în condiţiile în care ar fi predat în timpul mandatului bunurile şi titlurile de proprietate obţinute. Chiar dacă a fost modificată valoarea bunurilor retrocedate şi implicit şi cuantumul creanţei, executorul judecătoresc nu a revenit în modificarea somaţiilor cu suma rezultantă, astfel încat a demarat executarea pentru o sumă efectivă de peste 6,5 milioane de euro, creanţă care, în opinia apărătorului Tatianei Apostoleanu, nu are niciun temei legal. În baza acestei creanţe a început executarea proprietăţilor la care exista titlu de proprietate, unele în indiviziune. În acest fel se ajunge la vanzarea prin procedura licitaţiei, unde ajdudecatar este Cosor Maricel, care adjudecă bunurile în cuantumul creanţei. În acest moment, pe rolul instanţelor vrancene se află zeci de dosare între cele două părţi pentru executare, respectiv contestaţii la executare. Invocand confidenţialitatea şi neavand acordul clientului său, executorul judecătoresc a precizat doar că instanţa este singura în măsură să se pronunţe asupra valorii respectiv asupra temeiniciei executărilor silite pe proprietăţile Tatianei Apostoleanu. Întrebat personal despre conflictul dintre el şi Tatiana Apostoleanu, Maricel Cosor a refuzat orice comentariu, ba chiar a devenit agresiv verbal. Nici reprezentanţii Direcţiei Silvice nu au dorit să facă declaraţii în acest caz, precizand că au fost înştiinţaţi de Tatiana Apostoleanu cu privire la revocarea mandatului acordat lui Cosor. În acest moment, cu o hotărare definitivă a instanţei în acest sens, Tatiana Apostoleanu ar mai trebui să intre în posesia unei suprafeţe de 2.358 ha de pădure în Vrancea însă, la acest moment, nu s-a emis încă niciun titlu de proprietate. Tot în litigiu pentru o suprafaţă de pădure pe raza ocoalelor silvice Soveja şi Panciu, Tatiana Apostoleanu ar mai avea de primit şi suprafaţa de 386 ha de pădure, procedura administrativă fiind însă suspendată prin decizie a instanţei.

Capitolul plangeri penale

Între Tatiana Apostoleanu şi fostul său mandatar, Maricel Cosor, au existat şi mai sunt încă în fază de cercetare mai multe dosare penale. În cele soluţionate deja, s-a dispus neînceperea urmăririi penale la adresa lui Maricel Cosor pentru ameninţare, la plangerea depusă de Tatiana Apostoleanu, în timp ce pentru un altul, în care acesta este acuzat de înşelăciune, cercetările sunt încă nefinalizate. Un alt dosar penal se apropie de final, după ce în cauză s-a depus plangere împotriva lui Maricel Cosor şi a expertului în silvicultură Eusebiu Martiniuc, fost preşedinte al AJVPS Vrancea şi a unui alt expert tehnic. În baza actelor prezentate de Cosor celor doi experţi şi a constatărilor celor doi, vechiul amplasament al unuia dintre terenuri a fost schimbat pe raza ocolului silvic Soveja, cu scopul fraudulos, după cum s-a precizat în plangeri, de a acapara un teren forestier cu o valoare economică semnificativ mai mare decat cel aflat pe amplasamentul iniţial. Conform unor surse judiciare, tot în fază de anchetă se mai află pe rolul Parchetului Vrancea şi un alt dosar privind tăieri ilegale pe suprafeţe de pădure administrate de Cosor în numele Tatianei Apostoleanu. Rămane de văzut care vor fi soluţiile anchetatorilor vranceni în aceste dosare. Lupta dintre cei doi este însă, aşa cum arată situaţia în acest moment, departe de a fi încheiată. (Gabriel SAVA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
JUSTICE, acum 3657 zile, 11 ore, 11 minute, 3 secunde
Ne intrebam toti cum de impostorul de Cosor si familia lui cu atatea escrocherii la activ inca se mai plimba liber in mercedes-urile ultima generatie abia cumparate,justitia o sa-si faca datoria e citeste integral
Radu groza, acum 3658 zile, 18 ore, 24 minute, 48 secunde
Pe acest ESCROC pe nume cosor sunt sigur ca nu o sa-l mai prindă prea multă vreme in libertate,a nenorocit o grămadă de oameni,a încercat si a dat mita tuturor persoanelor sus puse sa-l pună in citeste integral
Fredy, acum 3663 zile, 4 ore, 8 minute, 49 secunde
Ma faceti sa imi schimb radical parerea despre ziarul dvs.,pe care il vedeam ca o publicatie corecta ,de fapt singura care credeam ca este mai obiectiva in ,,Povincia Europeana Vrancea". Se citeste integral
el, acum 3663 zile, 4 ore, 45 minute, 42 secunde
un hot ordonar cosor...padurile noastre pe mana hotilor
, acum 3663 zile, 7 ore, 18 minute, 3 secunde
Din pacate , aceste lucruri (inselaciuni , furturi s.a) , se fac cu ajutorul unor oameni fara caracter ,care ar trebui sa fie aparatorii legii : procurori , avocati , judecatori , oameni din ANAF s.a. citeste integral
frone, acum 3663 zile, 7 ore, 25 minute, 59 secunde
Bravo lui!!! Daca Apostolenii au avut atata minte sa apeleze la el asa le trebuie. Asta este urmarea lacomiei atat ptr. unii cat si ptr. altii!!
FREDY, acum 3663 zile, 9 ore, 12 minute, 48 secunde
Strigator la cer...!!!!! Este si greseala doamnei Apostoleanu ca a putut avea incredere in acest excroc,(CARE SE VEDE BINE DIN ACEST ARTICOL CA O PARTE DIN BANI I-A FOLOSIT PENTRU A CUMPARA EXECUTORII citeste integral
DA, acum 3663 zile, 9 ore, 26 minute, 38 secunde
DINU PATURICA SAU UN BECALI MITITEL,PROST SI PERICULOS
EU, acum 3663 zile, 10 ore, 46 minute, 51 secunde
Chiar nu se gaseste nimeni sa-i ascunda si pe acesti "asa-zis" procuratori cu doar doua-trei clase mai multe decit trenul ???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.