Ultima oră

Două lupoaice, în carantină la spitalul zoo din Crangul Petreşti

Aurelian Ivan
13 mar 2014 2563 vizualizări
Rămase orfane, cele două animale sălbatice au fost crescute de nişte săteni pe langă casă, iar acum sunt în grija Centrului Zonal de Tratament şi Îngrijire pentru Animale Sălbatice din Vrancea

Doi pui de lup, care au crescut de mici în gospodăriile unor oameni, au ajuns la fosta grădină zoologică de la Petreşti. Cele două tinere lupoaice sunt surori şi au în jur de 10 luni. Au ajuns la "Centrul Zonal de Îngrijire şi Tratament pentru Animalele Salbatice” al Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) Focşani, după ce mama lor a fost împuşcată de braconieri, iar puii au fost găsiţi de nişte gospodari din Bistriţa Năsăud cărora li s-a făcut milă şi i-au crescut în curte. Poliţiştii, în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, au ridicat şi predat cele două exemplare reprezentanţilor Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice din Vrancea „în vederea integrării acestora în mediu natural”, după cum se arată într-un comunicat de presă al IJP Bistriţa-Năsăud. „Pe 6 martie, echipa noastră s-a deplasat la Bistriţa pentru a prelua două femele de lup cenuşiu (Canis lupus) de la două persoane care au declarat că le deţin de cand erau pui şi că le-au crescut în gospodăria casei, puii rămanand orfani după ce mama lor a fost impuşcată. Acum sunt în carantină. După ce le vom analiza comportamentul vom lua decizia dacă vor fi reintegrate în mediul sălbatic sau le vom ţine în cadrul centrului mai mult timp. Lupul este o specie ameninţată cu dispariţia”, ne-a spus Silviu Chiriac coordonatorul proiectului LIFEURSUS din cadrul APM Vrancea.

Avem peste 100 de lupi în Vrancea

În general, lupii din Vrancea preferă să trăiască în pădurile din zona de munte, spun specialiştii. Aleg pădurile întinse pe suprafeţe mari şi puţin fragmentate, dar coboară adesea şi în regiunea subcarpatică, instalandu-se în păduri tinere şi dese, sau în rape adanci, acoperite cu mărăcinişuri greu de străpuns. Rar sunt întalniţi şi în zona de campie, aici ajungand accidental, mai ales lupii solitari. În arealul pe care-l stăpaneşte, un lup se deplasează pană la 30-40 km într-o singură noapte, mai ales atunci cand îşi caută hrană. În Vrancea se estimează că trăiesc peste 100 de lupi. Cifra nu este atat de exactă pentru că lupii sunt animale care nu pot fi monitorizate şi care se deplasează mult. Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice, înfiinţată în 2003, sprijină şi promovează activităţile de conservare a diversităţii  biologice, de educaţie ecologică şi protecţie a mediului înconjurăror. Voluntarii acestui ONG au salvat în ultimii ani multe animale sălbatice de la pieire, ca urmare a unor confruntări cu omul sau a unor accidente produse în arealul natural. Ultimul animal salvat este o lişiţă care a suferit o entorsă şi care a fost eliberată în lunca Siretului la sfarşitul lunii februarie. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.