Ultima oră

Pretul apei reci, o majorare certa

Doina Ganea
27 nov 2007 621 vizualizări
Auditul apei reci este din nou pe ordinea de zi sedintei alesilor locali u consilierii au cerut luna trecuta liste de pret la apa rece din toate orasele resedinta de judet pentru a le compara cu cel din Focsani u potrivit acestor liste, Focsaniul ocupa locul 14 pe tara

Raportul de audit pentru pretul apei reci furnizate de Compania de Utilitati Publice RA a fost respins luna trecuta de consilierii municipiului. Ei au motivat aceasta decizie prin faptul ca raportul ar fi incomplet si ca nu are girul CUP RA. "Sint destule voci care spun ca acest raport nu ar fi intocmit corect. S-a mai intimplat ca un expert care a intocmit un raport de evaluare cu pretul de 2 Euro/mp teren pentru a fi apoi vindut de primarie. De aceea multi considera ca acest raport nu este corect", a declarat liberalul Vasile Dobre. Intrucit pretul real, calculat tinind cont de toti factorii implicati, este de 2,2 lei/mc de apa, in timp ce focsanenii platesc in acest moment 1,8 lei/mc, edilul Decebal Bacinschi a mentionat si posibilitatea de a mari tariful de consum. "Am discutat in consiliul local ca ar trebui sa comandam un studiu pentru calcularea pretului/mc de apa rece, ceea ce am si facut, dar daca doriti sa-l prezentam si Consiliului de Administratie al CUP RA nu avem nimic impotriva, il putem afisa si pe site-ul primariei", a declarat Decebal Bacinschi. Intrucit rezultatele raportului nu au fost conform previziunilor proprii, alesii au apelat la parerea directorului CUP, Gheorghe Vasilescu, insa acesta a refuzat sa dea un raspuns, motivind ca nu a primit nici o varianta oficiala a acestui studiu. "Expertul a vizitat instalatiile, a verificat toate documentele, dar nu am primit o varianta oficiala a auditului", a precizat Gheorghe Vasilescu. Consilierul local Mioara Lazar de la PD a reprosat ca in calculul acestui pret nu s-a avut in vedere calitatea apei. "Acest audit este incomplet, din studiu am constatat ca nu s-a avut in vedere calitatea apei care influenteaza pretul apei reci. Cred ca nu este facut suficient de profesionist, chiar daca auditorul declara ca a lucrat 14 ore pe zi. Mi se pare ca nu s-au respectat niste conditii si niste criterii, vis-a-vis de calitatea apei si de licitatia ca atare" a spus Mioara Lazar.


Ulise a cistigat doar o batalie


La finalul sedintei i s-a dat cuvintul si inginerului Ulise Grosu, cel care a insistat pe linga administratia locala sa dezvaluie pretul corect pe care ar trebui sa-l plateasca focsanenii la apa rece. Ulise Grosu i-a multumit primarului pentru ca s-a intocmit un raport de audit pentru pretul apei reci. "Multumesc si consilierilor locali ca nu au votat un asemenea audit pe care si eu il consider ca nu este real", a spus Ulise Grosu. La rindul sau consilierul PSD Ion Vlase, i-a mai taiat din elan inginerului Grosu considerind ca mai devreme sau mai tirziu raportul de audit tot va fi adoptat si pretul apei va fi majorat. "Sa nu creada cineva ca daca acest proiect nu a trecut astazi, pretul la apa rece nu este cel stabilit de expert. Auditul a fost platit de Primaria Municipiului Focsani si nu a fost comandat de CUP RA. Se vehiculeaza ca acel audit nu ar avea nici o valoare juridica, lucru total fals!", a comentat pesedistul Ion Vlase.


Aviz favorabil al raportului de audit


Daca raportul a avut, la sedinta trecuta, un singur sustinator, in persoana presedintelui de sedinta, Gheorghe Gadjinschi, luna aceasta la mape exista deja avizul favorabil al auditului pe care alesii locali si-l vor asuma in plenul sedintei ordinare de astazi. Luna trecuta, pentru o edificare precisa, liberalul Vasile Dobre a cerut municipalitatii si prezentarea unei liste de preturi la apa rece din toate orasele resedinta de judet din tara. In sedinta de astazi a Consiliului Local va fi prezentata o astfel de lista. potrivit documentului, cu un pret de 2,15/mc, Focsaniul se afla pe locul 14 pe tara, intr-un top informal al pretului la apa rece. Cele mai mari tarife la apa rece sint aplicate la Mangalia, 3,14 lei/mc, dar si in orasul Panciu, 2,93 lei/mc. La fel de adevarat este si faptul ca sint localitati in tara unde pretul apei reci este insa de cinci ori mai mic decit la Focsani. Este cazul oraselor, similare municipiului nostru, Alba cu 1,07 lei/mc si Tg. Jiu cu 0,62 lei/mc. Lista de preturi este anexata unui aviz favorabil al consilierilor privind auditul apei reci. Ei si-au motivat decizia prin faptul ca si Consiliul de Administratie al CUP RA Focsani a avizat favorabil raportul de audit. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.