Ultima oră

Alegeri fara alegatori, dar cu nereguli

Silvia Vrînceanu Nichita
26 nov 2007 1076 vizualizări
vrincenii au tratat cu indiferenta alegerile europarlamentare si referendumul privind votul uninominal. pina la orele 19.00, doar 32,15 la suta dintre vrincenii cu drept de vot si-au exercitat acest drept. sesizarile din teritoriu au curs insa pe banda rulanta. potrvit estimarilor, democratii au obtinut cele mai multe voturi.

Votul de astazi, pentru Alegerile Europarlamentare si Referendumul privind Votul Uninominal, s-a dovedit a fi un fiasco, cel putin pina la orele 16.00. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, pina la aceasta ora, la europarlamentare au votat 19,61 la suta dintre alegatori, in timp ce la referendumul propus de presedintele Traian Basescu au participat 12,88 la suta, pina la orele 14.00. Aceasta este cea mai slaba prezenta la vot de dupa 1990 si nu spune decit un singur lucru: romanilor nu le mai pasa de viata politica. De altfel, in cursul zilei sectiile de votare din judetul nostru au fost aproape pustii, pensionarii fiind si de aceasta data printre cei mai activi alegatori. Spre dupa amiaza, partidele au devenit mai active si au incercat sa mobilizele populatia sa mearga la vot. Acesta pare a fi si motivul pentru care vrincenii au fost ceva mai harnici decit locuitorii din alte judete ale tarii. Pina la orele 18.00, potrivit Biroului Electoral Judetean, vrincenii au votat in proportie de 29,02 % la referendum, fapt care a propulsat judetul nostru in primele locuri pe tara. Potrivit datelor oficiale ale BEC, la ora 19.00 Vrancea se afla pe locul 5 pe tara in privinta participarii la vot a cetatenilor, cu 32,15%. Aceasta dupa ce la orele 13.00 se afla pe locul II pe tara.


Incidentele nu au lipsit


Alegerile de ieri au debutat cu probleme si in judetul Vrancea, unde au aparut nereguli la mai multe sectii de votare, in special in mediul rural. Astfel, potrivit informatiilor colectate de observatorii trimisi in teren de Asociatia Pro Democratia, dimineata, in localitatile Andreiasu de Jos si Varnita, urnele de vot nu erau sigilate corespunzator, in timp ce la sectia de votare din satul Lepsa a disparut o stampila de vot. La orele 8.30 nimeni nu votase din acest motiv. Potrivit comisarului Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al IJP Vrancea, politistii au inceput o ancheta pentru comiterea infractiunii de furt, dupa ce stampila a fost anulata si inlocuita cu o alta. In comuna Andreiasu, observatorii Asociatiei Pro Democratia au semnalat prezenta primarului liberal Ionel Budeanu in sectia de votare din satul Rachitasu. Acesta a motivat ca a venit sa aduca "mincare si suc" membrilor comisiei de votare. Pe linga afisele electorale pentru toate partidele, amplasate mult prea aproape de sectiile de votare, in comuna Corbita s-a reclamat si "naveta electorala" cu microbuzul scolii, destinat transportului elevilor. Presedintele local al PNG, Gheorghe Druica, a sesizat BEJ si Politia Adjud ca viceprimarul PSD al comunei, Felix Oprea, insoteste alegatorii la vot cu microbuzul scolar. Dupa ce a fost filmat cu telefonul mobil, viceprimarul a renuntat se pare sa mai insoteasca cetatenii la sectiile de votare. Mai multe reclamatii ajunse la BEJ atrageau atentia si asupra faptului ca in multe sectii de votare nu este afisat art. 103 din Legea 373, privind descurajarea votului multiplu. De exemplu, la Bordeasca Veche, presedintele sectiei a motivat ca nu pune afisul pe motiv ca "alegatorii sint batrini si si-asa nu vad". O situatie inedita a fost reclamata de la Gugesti din partea observatorului APD Mirela Chelaru, care a sesizat ca aici este incalcat secretul votului. Mai exact, cele patru cabine de vot erau amplasate in fata ferestrelor fara perdele. "Observatia lor era ca nu sta nimeni la geam sa se uite", ne-a spus Gabriela Obodariu, presedintele Clubului Focsani al APD. Dupa sesizare, ferestrele au fost acoperite.


Primarul si fratele sau, in urmarirea observatorilor


Si dupa-amiaza, sesizarile au curs din judet, fara a avea gravitatea celor inregistrate in anul electoral 2004. Cele mai multe au vizat incalcarea normelor de publicitate electorala in apropierea sectiilor de votare. Nici observatorii APD nu au fost vazuti cu ochi prea buni prin teritoriu in cursul zilei de astazi. De exemplu, la sectia de votare nr. 312 din satul Livezile, comuna Vizantea-Livezi, "primarul Fanica Ciubotaru i-a urmarit pe observatorii APD din echipa mobila prin tot satul, pe la toate sectiile in care au intrat. Cind au facut o solicitare verbala privind afisele in perimetrul sectiei adresata presedintelui sectiei (fratele primarului) primarul a intervenit zgomotos reprosindu-le ca n-au facut nimic in satul ala si acum vin sa faca ei ordine". Edilul se referea la "astia de la Pro Democratia", dupa cum a anuntat organizatia care monitorizeaza alegerile europarlamentare in buletinul de la orele 16.00. Primarii din mai multe comune, printre care Jitia, Urechesti, Nistoresti, Cotesti, au fost vazuti in sectiile de votare, desi exista o hotarire a Biroului Electoral Central care le interzice stationarea in perimetrul in care cetatenii isi exprima optiunile de vot.


Intimidari, mita electorala, campanie electorala...



Asa si-a inceput Asociatia Pro Democratia comunicatul de presa de astazi, de la orele 16.00. Asociatia Pro Democratia (APD) si-a exprimat astfel ingrijorarea cu privire la incercarile de intimidare a observatorilor sai exercitate de catre o serie de presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare. "Cel mai grav caz de acest gen s-a petrecut in judetul Vrancea unde primarul din Vizantea- Livezi a insotit echipa mobila de observatori ai APD la toate sectiile de votare. în intervalul orar 11.00 - 16.00, observatorii Asociatiei Pro Democratia la alegerile pentru Parlamentul European au identificat numeroase probleme ce tin de continuarea campaniei electorale in preajma sectiei de votare dar, mai problematic, de incercări de influentare a optiunii alegatorilor, inclusiv prin intermediul unor promisiuni de foloase materiale, cum ar fi ajutoarele sociale pentru incălzire care au fost date inclusiv in ziua alegerilor. Asociatia Pro Democratia monitorizeaza alegerile pentru Parlamentul European de astazi cu ajutorul celor peste 1.000 de observatori prezenti, cu precadere, in mediul rural din 27 de judete, printre care si Vrancea. Ca si la alegerile trecute, observatorii au fost impiedicati sa-si deruleze activitatea de observare in sectiile de votare, de catre chiar presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare. Si la acest capitol, judetul Vrancea se afla pe lista neagra. Neregulile pot fi reclamate in continuare la numarul de telefon cu acces gratuit 0800 070 100 pus la dispozitie de catre APD.Vom reveni cu amanunte in cursul acestei seri. (Silvia Vranceanu)


89,2% Da pentru Referendum, PD- 31,5%


Primele rezultate date publicitatii la inchiderea urnelor, in urma Exit Poll-ului realizat de CSOP la solicitarea postului Realitatea Tv, arata o prezenta la vot de doar 24,8% la Referendumul pentru votul uninominal. 89,2% din alegatori au votat pentru varianta propusa de presedinteleTraian Basescu, iar 10,8% impotriva. Cum nu s-a inregistrat o prezenta de 50%^1 din numarul cetatenilor cu drept de vot, referendumul nu este insa valid. Estimarile privind rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European plaseaza PD-ul in preferinte alegatorilor, cu 31,5%. De altfel, 6 partide au trecut pragul de 5% necesar pentru a prinde un fotoliu in PE. Potrivit CSOP, rezultatele sint:

PD - 31,5 %

PSD - 21,1 %

PNL - 15,6 %

PLD - 6,9 %

UDMR - 6, 2 %

PNG - 4, 6 %

Laszlo Tokes - 3, 7 %

PRM - 3,4 %

PC - 2,4 %

PIN - 1,6 %

PNCTD - 1, 3 %

Partida Romilor - 0,9 %

Partidul Verde - 0,9 %


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 15 ore, 8 minute, 5 secunde
pt ce se cheltuie atatia bani? sant oameni pe strazi si copii care se drogheaza nu au mama si tata si sant atatia oameni bolnavi.....e prostie pura unii oameni au nevoie de bani si noi dam pe toate citeste integral
, acum 739392 zile, 15 ore, 8 minute, 5 secunde
aaaaaa......si nu e tot aia? nu sant toti asa? si tot noua ne iau din buzunar.....din ce credeti ca au facut referendumul? din banii poporului....
, acum 739392 zile, 15 ore, 8 minute, 5 secunde
Ori eu nu mai stiu sa numar ori cei de la ziar.Din datele prezentate chiar de ziar rezulta ca doar 5 partide au trecut pragul electoral de 5% si un independent pragul electoral de 2,5% fixat pentru citeste integral
, acum 739392 zile, 15 ore, 8 minute, 5 secunde
pacat!!! s-au cheltuit atatia bani cu acest referendum.acesti bani erau o mana cereasca pentru bietii pensionari!
, acum 739392 zile, 15 ore, 8 minute, 5 secunde
De la locul 6 in jos este prapad ! Securistul de la PC,Lavinia Sancru si latraul de Gusa,Vagin de la Balaceanca,Buza a lui nenea Gigi, s-au facut de rahat. Tiganul bahnas,Nini samponaru, simte ca citeste integral
, acum 739392 zile, 15 ore, 8 minute, 5 secunde
Degeaba s-a laudat cu nu stiu cate doctorate ca madam "sancru"(luat de la Gusa in gusa !) o sa pledeze in continuare pe centura ca doar e buna de luat in .....gura !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.