Ultima oră

Politia Rutiera, locul I la coruptie în perceptia populatiei

Dan Chiriac
19 nov 2007 1178 vizualizări
Potrivit sefului de la Rutier, in Vrancea nu a fost reclamat nici un politist ca ar fi luat spaga de la soferii prinsi in off-side

Romanii vad in Politia Rutiera cea mai corupta institutie. Conform unui recent sondaj INSOMAR, Politia Rutiera este perceputa drept una din structurile cu un nivel ridicat al coruptiei din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), urmata de Politia de Frontiera si de Inspectoratul de Politie. De altfel, peste 80% dintre cetatenii tarii considera ca nivelul coruptiei a crescut sau a ramas la fel dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Cei care pun eticheta pe politistii de la circulatie ca iau spaga sint persoane din mediul urban, cu virste de pina la 50 de ani si nivel ridicat de educatie. Exista o diferenta semnificativa intre repondentii din Bucuresti si cei din restul tarii. Astfel, 84% dintre cei din Capitala percep un nivel ridicat al coruptiei in Politia Rutiera, in conditiile in care media pe intreaga tara este de 64%. "Oamenii cred ca Politia Rutiera este corupta pentru ca noi sintem cei care intram cel mai mult in contact cu participantii la trafic. Soferii nu pot accepta sanctiunile care se impun pentru abaterile comise si astfel ofera bani pentru a scapa de sanctiuni. Cred ca la nivelul Romaniei exista fenomenul acesta, se ia spaga, dar noi, la Vrancea, pina acum nu am avut nici o reclamatie. Cei care au cunostinta de astfel de fapte pot face plingere la Parchet", a comentat subcomisarul Daniel Fatu, seful Politiei Rutiere Vrancea. Totodata, potrivit sondajului, institutiile din cadrul MIRA percepute ca avind nivel scazut de coruptie sint Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei si Jandarmeria. Un loc aparte il ocupa Directia Generala Anticoruptie, despre care 41% dintre repondenti spun ca are un nivel ridicat de coruptie. De asemenea, o treime dintre subiecti au afirmat ca au cunostinta de fapte de coruptie savirsite de angajati ai MIRA, in timp ce 41% dintre ei au declarat ca au oferit "mici atentii" unor angajati ai institutiilor de stat. Studiul a fost realizat de INSOMAR la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, in cadrul programului Centrul National pentru Integritate, implementat in parteneriat cu MIRA, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada Finlandei si Ambasada Suediei la Bucuresti. Studiul a fost efectuat in perioada 10 -17 octombrie 2007 pe un esantion de 1.226 persoane. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.