Ultima oră

Blocurile captusite pentru iarna ard proprietarii la buzunar

Ziarul de Vrancea
17 nov 2007 1076 vizualizări
Multe blocuri din Focsani au fost izolate la initiativa si la punga mare a proprietarilor u costurile lucrarilor pentru un bloc de patru nivele pot ajunge si la 300.000 lei u "Orice altceva decit acest gri murdar al blocurilor este binevenit", cred specialistii in urbanism

Aparitia sezonului rece a determinat multi proprietari de apartamente sa isi izoleze termic si sa isi refaca fatadele blocurilor in care locuiesc. In ultima luna, numarul lucrarilor de acest tip a crescut vizibil, muncitorii pe schele muncind cu spor. Autoritatile spun ca acest tip de lucrari este binevenit, atit timp cit respecta citeva cerinte tehnice si estetice. "Este foarte bine ca se intimpla. Pe linga refacerea fatadei se asigura si termoizolatia. Incercam sa responsabilizam asociatiile de proprietari, care trebuie sa solicite un certificat de urbanism prin care sa li se impuna si sa respecte niste cerinte din punct de vedere urbanistic, atit tehnic cit si estetic. Este nevoie de o gindire unitara. Oricum, orice altceva decit acest gri murdar este binevenit", ne-a spus Dragos Micu, inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii. Potrivit unui proiect care va fi discutat in aceasta luna in Consiliul Local, focsanenii care isi refac fatadele la bloc vor beneficia de anul viitor de scutire integrala de la plata impozitului pe cladiri. Potrivit proiectului, scutirile vor fi acordate pe anul 2008 daca lucrarile de reabilitare se executa in acelasi an. Printre conditiile pe care trebuie sa le respecte contribuabilii pentru a beneficia de aceste scutiri se numara si faptul de a nu figura cu debite restante in evidentele fiscale.


Nici un bloc reabilitat prin programul Guvernului


Potrivit declaratiilor primite de la reprezentantii Primariei Focsani, pina in prezent, nici un bloc din municipiu nu a intrat in programul de reabilitare propus de Guvern, cel care ofera 33% din suma de la bugetul central, 33% de la cel local, restul fiind suportat de proprietar. In schimb, zeci de blocuri din municipiu s-au aratat interesate de acest proiect, drept pentru care au cerut Primariei Focsani efectuarea unui studiu de fezabilitate prin care sa se elaboreze un fel de "reteta" pentru apartamentele neizolate care pierd prin peretii exteriori mai mult de jumatate din caldura care intra in calorifere. Reabilitarea termica va aduce schimbari ale timplariei, capitonarea peretilor, dar si schimbarea acoperisului si a instalatiei sanitare, in cazul in care nu corespund si inregistreaza pierderi. "Pina in prezent nu a intrat niciun bloc in reabilitare prin programul Guvernului. La acest moment, sint elaborate studiile de fezabilitate si se elaboreaza proiectele tehnice de executie", ne-a declarat Mirela Andrei, inspector la Compartimentul Comunicare in cadrul Primariei Focsani. In schimb, mai multe asociatii de proprietari si-au luat incalzirea si pastrarea nervilor la limite minime, cind vine factura de la ENET, in miinile proprii. Astfel, citeva blocuri au fost deja capitonate impotriva frigului, iar nenumarate apartamente au fost izolate cu straturi de polistiren la initiativa proprietarilor, pe cheltuiala proprie. De altfel, alesii pregatesc o prevedere legala care va face imposibila vinzarea de imobile, garsoniere sau apartamente, care nu sint izolate termic. Aceasta face si mai necesara reabilitarea termica. Potrivit declaratiilor celor de la Primarie, costurile estimative pentru "invelirea" blocurilor impotriva frigului se pot incadra intre 200.000 - 370.000 RON, pentru un bloc cu 3 - 4 nivele. (I. CRETU, M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.