Ultima oră

Beciul de la Ceasul Rau racea sifoane si vin in anii '40

Iulia Crețu
15 nov 2007 2587 vizualizări
Fosta proprietara povesteste ca a avut nevoie de multiple consolidari la casa din cauza beciurilor construite pe diferite nivele u Ecaterina Duca isi aminteste ca in beciul gasit la Ceasul Rau, in anii 1940, se tineau sifoane si butoaie de vin pentru un restaurant u proprietatile i-au fost confiscate si demolate de comunisti in anii '80

Beciul descoperit saptamina trecuta de muncitorii municipalitatii care amenajau o parcare linga Catedrala Ortodoxa si despre care, la prima vedere, s-a spus ca dateaza din secolele XVII-XVIII, si-a gasit fostul proprietar. Ecaterina Duca, de 92 de ani, spune ca in perioada interbelica a cumparat impreuna cu sotul ei terenul din zona, unde si-a construit o casa. Batrina isi aminteste ca oamenii angajati sa ii ridice imobilul au avut probleme din cauza subsolului care se tasa si a fost nevoie de consolidari serioase pentru a-si cladi casa. Aceasta spune ca in subsol erau beciuri construite pe diferite nivele si multe erau de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. "In 1935, eu si sotul am cumparat o casa veche evreiasca, am demolat si am facut alta in loc. Cind muncitorii puneau cite doua-trei rinduri de caramizi si pe drum trecea cite o masina sau o caruta se darima. Inginerul ne-a spus ca terasamentul e slab si trebuie sa sondam in jos pentru consolidare. Au sapat si au gasit trei lazi mari cu oase. Am facut sase stilpi de sase metri diametru pentru a putea construi. Au gasit goluri in pamint, unde au fost beciuri. Subsolul l-am facut din beton armat si l-am captusit cu caramida rosie, locuibil", ne-a povestit Ecaterina Duca. Amplasamentul despre care batrina povesteste se afla acum sub Catedrala Ortodoxa. Insa despre cel descoperit recent de angajatii municipalitatii spune ca in nici un caz nu e din secolele XVII-XVIII, pentru ca in anii \'40 in el se tinea la rece sifonul si vinul. Beciul a fost reconditionat in 1940, cind familia Duca si-a largit proprietatea prin cumpararea unei cladiri din apropiere. Acolo a functionat un restaurant care avea un beci. "In 1940 am cumparat a doua casa, care era lipita de cea construita de noi. Casa era pe pamint, dedesubt era un beci deteriorat pe care l-am refacut. Aici am facut restaurant, iar in beci erau sifoane si tineam vinul. Acesta este beciul descoperit de muncitori. Acolo am avut restaurant mare unde mincau functionarii din zona, de la banca, politie sau jandarmi", ne-a mai spus batrina din Focsani.


Primaria isi poate face parcare


Ecaterina Duca povesteste ca moda beciurilor este una comuna zonei de podgorie, Focsaniului, oras care pe vremuri era la granita intre Moldova si Muntenia. Zona locuita de negustori bogati, multi dintre ei evrei, acestia isi puneau la adapost averile in beciuri. Si pentru a-i deruta pe hoti si navalitori, beciurile erau construite pe diferite niveluri. Asa se explica si tasarea pamintului pe care s-a construit casa din zona actualei Catedrale. "Beciurile sint din vremuri mai vechi, se ascundeau lucruri. Faceau beciuri unul peste altul. Primul era gol si in restul se puneau valorile. Zona era una foarte bogata, erau multe pravalii evreiesti", ne-au mai povestit Ecaterina Duca si fiul ei. Proprietatile sotilor Duca din centrul orasului au fost confiscate de comunisti in anul 1980. Proprietarilor li s-a dat un termen de trei zile pentru a-si lua lucrurile si a pleca. Au reusit sa ia un singur transport de lucruri si cind s-au intors dupa restul au gasit sigiliu pe usa. Casele au fost puse la pamint iar in zona a fost largit bulevardul, iar acum se construieste Catedrala Ortodoxa. Dezvaluirile Ecaterinei Duca ar trebui sa-i linisteasca pe reprezentantii Primariei si pe cei de la Directia pentru Cultura, care au declarat ca in caz ca este de importanta arheologica, locul va fi conservat. Se pare ca parcarile necesare soferilor focsaneni vor acoperi si beciul vechiului restaurant. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.