Ultima oră

Pom cu pere in mijlocul lui brumar

Mihaela Beșleagă
13 nov 2007 1420 vizualizări
Un par din curtea unui focsanean a dat rod pentru a doua oara in acest an u specialistii horticultori spun ca aceasta "curiozitate" se datoreaza verii secetoase si precipitatiilor din aceasta toamna

Ecoul verii trecute se face inca simtit chiar pe strada Ecoului, unde in gradina unui focsanean s-a produs un fenomen neobisnuit: un par varatec are fructe in mijlocul lui noiembrie. Curiozitatea naturii poate fi explicata prin faptul ca dupa seceta indelungata din acest an copacii au trecut in stare de hibernare, iar ploile care au cazut in ultima vreme i-au trezit la viata. Norocosul proprietar nu isi poate explica minunea decit prin faptul ca vara deosebit de calduroasa a dat peste cap ciclul normal al vegetatiei. "In septembrie am vazut ca a inflorit pomul, iar acum doua saptamini am avut surpriza sa constatam ca au dat si fructele. In vara am mincat pere din pom si acum are fructe, a doua oara in acest an, desi nu cred ca vor ajunge la maturitate si se vor coace. Mi s-a parut o ciudatenie a naturii. Tocmai din cauza verii care a fost atit de calduroasa si via s-a copt mai devreme, ritmul naturii s-a decalat cu aproximativ doua saptamini", ne-a spus Lucian Dordea, proprietarul pomului minune. De obicei, copacii infloresc in luna aprilie si dau rod in lunile verii. De aceasta data, pomul a facut fructe a doua oara in acest an, in mijloc de noiembrie. Ca sa infloreasca a doua oara intr-un an, plantele au nevoie de o perioada de repaos, in timpul verii, cind au fost zile caniculare. Ulterior, in toamna, o data cu inceperea precipitatiilor, mugurii floriferi ai copacilor au dat de umiditate si, favorizati si de temperaturi potrivite, au crescut si au aparut florile si fructele.


Efectul "Fat-Frumos" si merele mai putine


Specialistii spun ca astfel de fenomene anormale s-au inmultit in ultimii ani si le pun pe seama conditiilor climaterice deosebite. "Ca sa infloreasca si sa li se coaca fructele, plantele au nevoie sa indeplineasca o suma a gradelor de temperatura pe an. Din cauza incalzirii climei si-au acumulat suma de grade mai repede, s-au copt mai timpuriu. Toamna fiind mai lunga au dat flori si fructe din nou, dar fructele nu vor ajunge la maturitate. Nu este un fenomen chiar iesit din comun, se intimpla din cauza conditiilor de mediu deosebite, datorita temperaturii, umiditatii, solului. Factorii climatici si mutatiile genetice externe au cel mai important rol in aceste cazuri", ne-a explicat un inginer horticol din Focsani. A doua inflorire si fructificare in timpul unui an este cunoscuta si ca "efectul Fat-Frumos", adica se consuma intr-un an doua cicluri de viata, existind riscul ca plantele sa "oboseasca" si in anul viitor sa aiba inflorescente reduse si, automat, sa dea o recolta mai mica. Din batrini se spune ca, daca se intimpla un asemenea fenomen, urmeaza o toamna lunga si iarna va veni mai greu. "Ziarul de Vrancea" a redat un caz similar anul trecut, in septembrie, cind in gradina unui focsanean a inflorit un cires. Tot in 2006, in toamna, in Focsani au inflorit castanii pentru a doua oara intr-un an. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.