Ultima oră

Vrancea, premiata de Asociatia Regiunilor Europene

Cristi Irimia
10 nov 2007 900 vizualizări
Riccardo Illy, presedintele AER, a felicitat institutiile, asociatiile si mass-media din Vrancea pentru cistigarea trofeului u un articol din "Ziarul de Vrancea" a facut parte din brosura oficiala AER u la eveniment a participat si Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene u cei doi oficiali europeni au spus ca romanii nu trebuie judecati dupa incidentul "Mailat" u pentru culoare, vrincenii au imbracat-o pe Mariana Braileanu in costum popular

Vrancea a primit ieri premiul "Cea mai prietenoasa regiune europeana pentru tineri", in cadrul reuniunii anuale a Asociatiei Regiunilor Europene de la Udine (Italia). Vrancea a cistigat astfel, pentru prima data, competitia la care au participat 54 de regiuni europene gratie proiectelor pe care le-a derulat pentru si prin tineri. In ochii juriului a contat faptul ca in Vrancea exista si deruleaza proiecte diferite, Consiliul Local al Tinerilor, Inspectoratul Scolar Judetean, Consiliul Copiilor "Spune", Biblioteca pentru Copii si Tineret, DGASPC, Asociatia Tinerilor Vrinceni, Clubul Asociatiei Pro-Democratia, Centrul de Informare "Europa" Adjud etc. Actiunile elevilor vrinceni in materie de teatru, reviste scolare, seminarii pe diverse teme, etc au constituit elemente importante in obtinerea premiului. In brosura editata de ARE apare chiar si o fotocopie a articolului "Biroul primarului Bacinschi a fost cel mai vizitat", aparut in Ziarul de Vrancea din 10 octombrie 2006. Riccardo Illy, presedintele AER, a inminat premiul presedintelui CJ, Marian Oprisan, acesta fiind unul din cei 260 de invitati din 33 de tari prezenti la eveniment. Desi face parada ca s-ar pricepe sa vorbeasca si limba Divinei "Comedia", fiind invitat la masa oficiala de catre Jose Emanuel Baroso, baronul a cerut sa aiba translator pentru a nu-i scapa ceva. Pentru "culoare" delegatia vrinceana a fost insotita la adunarea generala si de o salariata din CJ, imbracata in costum popular si cu tricolorul la briu, in persoana Marianei Braileanu, consiliera pe probleme europene din institutie. Pentru ca italienii din nord sint permanent in disputa cu toate guvernele de la Roma pe problema politicilor regionale, un grup de 30 de persoane a profitat de eveniment si a protestat impotriva oficialilor AER, cerind diminuarea TVA-ului si politici adecvate pentru nord-estul Italiei.


"Romanii nu trebuie blamati"


Acesta a fost concluzia discursului presedintelui AER, Riccardo Illy, iar Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene, a spus la conferinta de presa ca nu trebuie condamnata nici comunitatea romana in general, nici etnia roma pentru crima care a facut atita vilva in Peninsula. Barosso a mai spus ca are mare incredere in Europa, care trebuie sa atraga tot ce presupune forta economica, tehnologie, diversitate culturala, etc. La rindul sau, Marian Oprisan, in discursul sau, a facut referire si la evenimentul "Mailat": "Regretam incidentul petrecut, sintem alaturi de familia italiana indoliata, dar nu vreau sa fie blamat poporul roman pentru ceea ce s-a intimplat. Nu voi fi de acord ca Vrancea si Romania sa raspunda pemntru faptele unor infractori. Pentru mine, romanii adevarati nu comit delicte", a spus Oprisan. Dezbaterile de la Udine s-au derulat si in jurul unor proiecte, pe mai multe "segmente". Astfel, evenimentul a fost organizat pe camere de dezbateri, locatii de "workshops" si "speakers\' corners". Englezii, francezii si danezii si-au taiat "partea leului" la dezbateri si sesiuni de lucru, in program fiindu-le alocat spatiul aferent promovarii proiectelor proprii si avind misiunea de a prezenta strategiile pe care le considera eficiente in activitatea ARE. Staff-ul vrincean a fost cazat intr-un hotel de patru stele, spre iesirea din Udine, relativ aproape de locatia in care s-a derulat evenimentul. Interesant este faptul ca singurele persoane incercuite pe tabelul oficial al invitatilor erau cele din delegatia vrinceana. La ceremonie au mai participat consilierul PSD Victor Roman, secretarul Raluca Dan, Iulian Matache, director in cadrul CJ, sotul judecatoarei Daniela Matache, presedintele Judecatoriei Focsani, si Dragos Birladeanu, angajat al CJ specializat in probleme europene. (Cristi IRIMIA)


Caseta:

Romania si AER


Din AER fac parte 250 de regiuni europene din 33 de tari, dar si 14 organizatii interregionale. Sediul ARE este la Strasbourg. Din Romania sint membre cu drepturi depline 38 de judete, iar Biroul ARE pentru Romania si Europa de Est se afla la Alba Iulia. Judetul Vrancea a devenit membru la sfirsitul anului 2005. Practic, asociatia are sarcina de a regionaliza intregul continent, prin provocarea regiunilor la realizarea de proiecte comune si politici structurale. Competitia cistigata de judetul nostru a fost initiata in 2001 si ofera regiunilor europene sansa ca la fiecare doi ani sa-si faca proiecte prin care sa-si exprime diversitatea culturala. La eveniment a participat si o delegatie din Tulcea, judet nominalizat la sectiunea "proiecte inovatoare in 2007", alaturi de alte patru regiuni din Europa. AER a mai premiat cu o zi inainte regiunile Sicilia (Italia) si Catalunia (Spania). (C. I.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.