Ultima oră

Brazii de Craciun, controale la drumul mare

Mihaela Beșleagă
6 nov 2007 848 vizualizări
Autoritatile vor demara in forta controalele la pomii de Craciun, incepind cu jumatatea lunii noiembrie u brazii vor fi marcati precum bauturile si tigarile

Desi mai sint aproape doua luni pina la sarbatorile de iarna, autoritatile se pregatesc deja sa intre in febra controalelor la brazii care urmeaza sa fie comercializati in preajma Craciunului. In perioada 15 noiembrie - 15 ianuarie 2008 se vor intensifica activitatile de verificare in piete si pe drumurile publice, pentru prevenirea si combaterea ilegalitatilor privind taierea, transportul si comercializarea pomilor de Craciun. Aceste controale fac parte dintr-un plan de actiune comun coordonat de Prefectura Vrancea, in care sint angrenate mai multe institutii, respectiv Inspectoratul de Politie, Jandarmeria, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV), Directia Silvica, Garda de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Munca. Conform specialistilor de la ITRSV, taierile legale sint doar cele din padurile batrine, din semintisurile neutilizabile sau din culturile specializate de brazi, cum este cea de la Panciu, infiintata in urma cu sapte ani. "Multi sint tentati sa taie din plantatii sau din semintisuri utilizabile, fapt ce este ilegal. Se permite taierea doar din padurea batrina submasiva, din semintisurile neutlizabile sau din culturile specializate pentru pomi de Craciun. Ulterior se constituie acte de punere in valoare, pentru a se sti provenienta brazilor", ne-a declarat inspectorul silvic Toma Cristea, seful Biroului de Controale din cadrul ITRSV Vrancea. Pentru a fi legal, fiecare transport de brazi trebuie sa aiba un aviz de insotire si un bon de vinzare de la obstea din care s-au cumparat pomii, in situatia in care este implicata o persoana fizica.


Persoanele fizice neautorizate nu pot vinde brazi


Spre deosebire de anul trecut, cind brazilor li se aplica un semn cu un ciocan dreptungiular pe tulpina pentru a fi identificati, anul acesta, printr-un protocol incheiat intre Imprimeria Nationala si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pomilor de Craciun li se vor aplica sigilii crotalii. Aceste sigilii de hirtie securizata, asemanatoare cu cele care se folosesc in prezent pentru bauturile alcoolice si pentru pachetele de tigari, vor fi inserate intre primul si al doilea verticil (creanga). Cit priveste comercializarea, o persoana fizica neautorizata care a cumparat brazi nu are voie sa ii comercializeze. "Vinzarea pomilor de Craciun se poate face doar de firmele care au stabilit in statut comercializarea materialului lemnos. Comercializarea legala se face in depozite proprii sau in oboare, precum si in piete si tirguri autorizate", a mai afirmat inspectorul Toma Cristea. Daca organele de control depisteaza firme sau persoane fizice care taie, transporta sau comercializeaza pomi de iarna in mod ilegal vor confisca brazii si vor aplica sanctiuni. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.