Ultima oră

Vrincenii din Italia traiesc clipe de groaza

Ziarul de Vrancea
3 nov 2007 1400 vizualizări
Italienii au pornit o campanie fara precedent impotriva romanilor, dupa ce un cetatean de etnie roma a violat si batut pina la moarte o femeie. Guvernul italian a decis ca imigrantii care incalca legea pot fi expulzati imediat. Vrincenii se tem ca isi pot pierde locurile de munca si cred ca noile prevederi lasa loc la multe abuzuri.

Vrincenii plecati in Italia sint ingroziti de consecintele crimei comise de Romulus Nicolae Mailat, un tinar roman. Oamenilor le este frica sa mearga la munca, sa circule pe strada sau sa iasa din case de teama ca vor cadea prada furiei italienilor. Vrincenii spun ca violentele comise de concetatenii nostri de etnie roma au declansat un atac fara precedent impotriva romanilor si ca, din acest motiv, au de suferit cei care muncesc cinstit. Autoritatile romane sint vazute printre principalii vinovati de aceasta situatie, deoarece le permit foarte usor persoanelor care au comis infractiuni sa paraseasca tara. De asemenea, romanii cred ca atitudinea italienilor impotriva lor este si rezultatul unei campanii media alimentata de citeva fapte grave si de unii politicieni, dar sint evenimente nefericite care nu reprezinta comunitatea romaneasca. In Italia lucreaza peste 50.000 de vrinceni, foarte multi plecati de multi ani din tara si care si-au dus si copiii in Peninsula. "Colegii lor la scoala nu le mai spun pe nume, ci rumeno, in mod ironic", spune Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia.


Italienii par ca s-au coalizat impotriva imigrantilor romani, dupa oribila crima comisa la Roma de Romulus Nicolae Mailat, un roman de etnie roma. Marti seara, 30 octombrie, Giovanna Reggiani, 47 de ani, sotia unui capitan de marina, a fost batuta si violata, fiind gasita in coma profunda intr-un sant din apropierea unei tabere din suburbia Romei, unde traiesc multi romani. Femeia se intorcea dupa o zi de cumparaturi in centrul Romei, a coborit din tren la Tor di Quinto, iar pentru a ajunge acasa trebuia sa strabata o alee strimta si prost luminata. Acolo a fost atacata de Romulus Nicolae Mailat, un tigan roman in virsta de 24 de ani, dupa cum relateaza "Corriere della Sera". Mailat a tirit-o pe italianca in baraca in care isi ducea veacul, unde a violat-o si a batut-o cu salbaticie. O imigranta romanca, ce locuia in aceeasi tabara cu atacatorul, a anuntat autoritatile dupa ce l-a vazut pe Mailat cind tira victima intr-un sant. Italianca a fost transportata la spital mai mult moarta decit vie, iar joi seara femeia a murit. Mailat are antecedente penale in Romania, a fost condamnat in 2006 la trei ani de inchisoare pentru furt calificat, fiind insa gratiat la putin timp, iar dupa eliberare a plecat in Italia. Ieri, timp de cinci ore, romanul a fost interogat de politie pentru omucidere voluntara si rapire.


"Le este frica sa iasa din casa"


In jur de 70.000 de vrinceni muncesc in strainatate, cei mai multi in Italia. Majoritatea a plecat de acasa in incercarea de a-si asigura un trai mai bun, altii doar pentru a gasi diferite modalitati in afara legii pentru a se imbogati rapid. Fapta comisa de Romulus Nicolae Mailat le pune insa in pericol viitorul in Italia, din cauza faptului ca autoritatile pot interpreta de acum orice gest ostil drept o incalcare a legii si ii pot expulza. Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, patronul unei societati de transport, spune ca ostilitatea italienilor la adresa romanilor a fost si rezultatul unei campanii media. "E absolut clar o campanie mediatica care a degenerat, alimentata de citeva fapte grave, as putea spune. In nici un caz comunitatea romaneasca nu reprezinta un pericol public. Joi a fost sarbatoare, oamenii au fost mai liberi, si am primit telefoane de la multi, cum ca le e rusine, le e frica sa iasa din casa, ca miine nu-i vor mai primi la munca", ne-a povestit Eugen Terteleac. Mai mult, copiii romanilor care lucreaza in Italia trebuie sa indure atitudinea micilor colegi italieni, care "nu-i mai cheama pe nume, ci rumeno, intr-un mod ironic".


"Sintem in mijlocul unui uragan"


Vrincenii spun ca faptele comise cu violenta de romi si nu numai sterg cu buretele munca depusa de cei care au venit doar sa cistige prin munca mai mult decit puteau obtine in tara. "Sintem in mijlocul unui uragan si nu stim sau nu putem sa facem cine stie ce. Noi, prin munca si prin umilinta, am incercat sa ridicam capul cu demnitate, dar nu putem sa o facem pentru ca, parca e un facut, in fiecare saptamina se intimpla ceva. Noi, prin munca noastra, nu putem balansa raul care se intimpla aici. Am fost umiliti in tara, sintem umiliti si aici, iar autoritatile de la Bucuresti nu fac aproape nimic", ne-a declarat Georgel Matei, presedintele Asociatiei "Tricolorul" din Tivoli, care are un magazin in orasul italian. Acesta spune ca, pe de o parte, guvernantii nostri sint vinovati ca ii lasa foarte usor sa iasa din tara pe cei care comit infractiuni si, pe de alta parte, autoritatile italiene au partea lor de vina deoarece au permis infiintarea taberelor de romi. "Conducatorii nostri de la Bucuresti fac exact ca strutul, isi ascund capul in nisip, nu vad nimic, nu aud nimic, problema nu exista pentru ei. Exista doar pentru noi si pentru italieni. Si acestia, asa cum s-a vazut, reactioneaza, chiar daca e cam tirziu, dar o fac. Aceasta e greseala italienilor, ca au acceptat sa ia nastere aceste tabere de romi, au mers inainte, au ajutat chiar cu speranta ca acestia se pot integra. Dar romii nu s-au integrat nici in Romania", e de parere Georgel Matei. Guvernul italian a luat masuri severe impotriva imigrantilor, care pot fi trimisi in tara atunci cind incalca legea. Vrincenii cred ca noile modificari legislative vor da nastere la abuzuri de pe urma carora vor avea de suferit cei care lucreaza cinstit si de multi ani in Italia. (M. BESELEAGA, M. BOICU)


Expulzarea romanilor, masura de urgenta


Fapta lui Mailat a declansat o ampla campanie politica si mediatica impotriva "problemei romanesti in Italia", cu atit mai mult cu cit oribila crima comisa continua un lung sir de incalcari ale legilor comise de romani, carora au cazut victime cetateni italieni. Prima pagina a tuturor ziarelor italiene era plina joi de indignare: "Violata, torturata si aruncata intr-un sant, soc la Roma - Veltroni impotriva guvernului de la Bucuresti" ("Corriere della Sera"), "Femeie masacrata, teroare la Roma - Prodi telefoneaza la Bucuresti. Decret privind expulzarea" - ("La Repubblica"), "Te ucid pe strada - Alarma: imigranti!. Un roman violeaza si ucide o femeie italiana" ("Libero"). Violul si atacul de o cruzime extrema savirsite de cetateanul roman i-a adus pe ministrii cabinetului Prodi, miercuri seara, in sedinta de urgenta, sa adopte un pachet de legi de siguranta pentru expulzarea infractorilor straini din Italia. La Roma, carabinierii au efectuat descinderi in taberele ocupate de romi , retinind mai multe persoane si s-a trecut la desfiintarea adaposturilor. Autoritatile din Roma, Milano, Napoli, Torino si Florenta au inceput sa alcatuiasca liste cu numele romanilor care ar putea fi expulzati din motive de siguranta publica, numarul persoanelor aflate in aceasta situatie ridicindu-se la 5.000. Ca si cum aceste evenimente nu ar fi fost de ajuns, doi romani au fost arestati joi noaptea la Brescia, dupa o tentativa de furt, unul dintre acestia avind asupra sa un pistol, pe care intentiona sa il foloseasca, dupa cum informeaza Realitatea TV. (M. BESLEAGA)


Stimati cititori, daca doriti sa va spuneti punctul de vede cu privire la ce se intimpla in Italia sau daca sunteti acolo si simtiti nevoia sa le transmiteti mesaje celor de acasa, nu ezitati sa ne scrieti la adresa de e-mail silvia@ziaruldevrancea.ro si cele spuse de voi vor fi transmise cititorilor Ziarului de Vrancea. Toate cele bune! Redactia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 1 ora, 38 minute, 7 secunde
MA NUMESC DOCHIA NICUSOR SI SINT DE ORIGIE VRINCEAN LOCUIESC IN ITALIA DE 13 ANI CU TOATA FAMILIA . EU SINT UN ADMIRATOR AL ZIARULUI DE VRANCEA DAR CRONICA DIN ULTIMA VREME NU MA SPERIE E UN MOMENT citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 38 minute, 7 secunde
...mda chestia este fara precedent aici...si e periculos de aproape de a se ajunge la vendeta de strada. de ex 4 romani au fost atacati si batuti bine in seara de joi la ora 19.30 , in fata unui citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 38 minute, 7 secunde
da!rusine!a ajuns sa imi fie rusine sa ies din casa, am ajuns sa imi fie rusine sa recunosc ca sunt romanca...incepand de maine seara incep sa aiba loc maniofeste impotriva noastra, impotriva tutror citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.