Ultima oră

Mosii de toamna

Valentin Muscă
3 nov 2007 851 vizualizări
Astazi este pomenirea mortilor, cunoscuta in traditia romaneasca sub numele de "Mosii de toamna", una din cele mai vechi traditii mostenite din cultul altor religii precrestine care au existat pe aceste locuri.

Increstinata ca si alte obiceiuri dinaintea crestinismului, cum bine o spune denumirea populara, "Mosii de toamna" sint inchinati mosilor si stramosilor plecati pe celelalte tarimuri. In functie de regiunile tarii, ziua de pomenire a mortilor este precedata si de alte ritualuri, mai mult sau mai putin crestine. In timpul anului bisericesc exista mai multe zile dedicate mosilor, numite Mosii de primvara, Mosii de vara, Mosii de iarna. In traditia ortodoxa simbata a fost aleasa ca zi a pomenirii mortilor si in calendarul liturgic ortodox aceste zile sint bine mentionate. In ultimul timp, din ce in ce mai mult, se fac pomeniri ale mortilor si duminica, ceea ce nu corespunde traditiei ortodoxe, dar nici nu o contrazice. Reamintim ca una din disputele puternice ale ortodoxiei a fost "cearta colivarilor", intre cei care sustineau pomenirea mortilor simbata si cei care doreau sa se savirseasca si simbata si duminica. Pina la urma Biserica a decis ca amindoua optiunile sint valabile, dar in traditia romaneasca ziua de pomenire a mortilor a ramas simbata. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.