Ultima oră

Programul Biserici electorale continua

Valentin Muscă
2 nov 2007 595 vizualizări
numele bisericilor vrincene care au primit bani este tinut deocamdata secret de Guvern, dar lista va fi publicata in Monitorul Oficial

Asa cum am anticipat, Guvernul Tariceanu ramine consecvent in politica bisericeasca inaugurata in septembrie a.c. si a acordat prin HG nr. 1148/2007 din 31 octombrie 2007 o noua transa de bani pentru a sustine programul "Biserici electorale". Din cauza furtunilor stirnite in administratia Bisericii Ortodoxe Romane, "gratie" acordarii pe criterii completamente subiective a fondurilor, de aceasta data, banii au fost virati, asa cum era firesc, catre Ministerul Culturii si Cultelor. Este vorba despre suma de 46.122.500 lei. Prin intermediul Institutiei Prefectului si la recomandarea Directiei pentru Cultura si Culte, au fost depuse in luna octombrie la Guvern mai multe proiecte de hotarire care privesc biserici din patrimoniul vrincean care ar urma sa primeasca finantare. "Criteriul pe baza caruia s-a intocmit lista pentru Guvern a fost cel al importantei istorice a locasului de cult. Astfel am propus continuarea si terminarea turnului familiei Motoc de la Manastirea Mera, realizarea in premiera a picturii bisericii «Nasterea Domnului» a domnitorului Matei Basarab din Soveja, biserica «Sfintii Apostoli» din Focsani, biserica «Sfintul Gheorghe» Armeana etc", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura si Culte. Daca pina la aceasta data, la nivelul institutiei se cunosc numele bisericilor propuse, nu se stiu insa numele care au iesit din caciulita pufoasa a prim ministrului. Se pare ca pe linga aceste biserici monument, indreptatite la finantare, au mai intrat, neoficial, ca de fiecare data, pe o alta lista, citeva biserici care nu se inscriu in aceasta categorie. Astfel, ar putea primi finantare culmea, "catredrala" din Panciu, obiectiv controversat, dar pentru care pare-se ca s-au facut interventii pina la cel mai inalt nivel. In fond nu este o noutate, la finantarea din decembrie, Directia pentru Cultura, Protoieriile si Episcopia Buzaului si Vrancei au aflat din presa despre numele bisericilor care au primit fonduri, pentru ca anumiti preoti, atunci, ca si acum, au tratat direct cu membrii Guvernului, peste capetele conducerii celor trei institutii. Ca noutate, programul "Biserici electorale" va continua cu o noua transa in decembrie. Preotii cinstiti pot depune dosarele pentru finantare (cu deviz estimativ lucrari, mic istoric al bisericii, foto locas de cult etc) la sediul Directiei pentru Cultura Vrancea, din strada Nicolae Titulescu nr. 1. Ceilalti, ca si pina acum, direct, la sediul Guvernului. Aviz amatorilor! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.