Ultima oră

Ginditorul, un artefact vechi de 8.000 ani, expus romanilor

Mihaela Beșleagă
2 nov 2007 607 vizualizări
Ginditorul de la Cernavoda" este expusa din nou publicului romăn, timp de trei luni, înainte de a pleca într-un turneu european anul viitor.

La Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti a fost expusa marti, 30 octombrie, perechea de statuete "Ginditorul de la Cernavoda" si "Femeie sezind", simboluri celebre ale Romaniei. Cele doua piese de exceptie vor fi expuse intr-o vitrina blindata. Valoroasele piese de patrimoniu vor face parte din expozitia "Nasterea unei mari expozitii: A l\'aube de l\'Europe. Les grandes cultures neolithiques de Roumanie". Expozitia va prezenta in avanpremiera 50 dintre cele mai frumoase piese apartinind culturii neolitice, care vor face parte dintr-o expozitie internationala ce isi va incepe turneul european la Olten, Elvetia, in iunie 2008. Urmatorul popas va fi la Muzeul Regal de Arta si Istorie din Bruxelles, dupa care isi va continua periplul european. "Ginditorul" sau "Statueta de la Hamagia" apartine unei populatii din Dobrogea de acum aproape 8.000 de ani si a fost descoperita in urma cu 51 de ani la Cernavoda. In anul 2.000 statueta a fost desemnata de o comisie internationala sa fie unul dintre cele 10 artefacte ale culturii pamintene care ar trebui sa ne reprezinte planeta. Cu alte cuvinte, "Ginditorul" este unul dintre simbolurile care ar putea fi trimise in spatiu pentru o eventuala intilnire cu o civilizatie extraterestra. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.