Ultima oră

Arhivele Nationale isi serbeaza ziua

Valentin Muscă
31 oct 2007 885 vizualizări
Este institutia gratie careia dupa 1989 au putut fi reconstituite drepturile de proprietate u cladirea din Focsani a Arhivelor Nationale are nevoie urgenta de modernizare

Arhivele Nationale ale Romaniei implinesc astazi 176 de ani. Privite din acest unghi, Arhivele sint una din cele mai longevive institutii ale statului roman modern. Infiintate in 1831 in Tara Romaneasca si in 1832 in Moldova, Arhivele sint institutia gratie careia, dupa 1989, majoritatea legilor de reconstituire a dreptului de proprietate au putut fi aplicate. In fostul judet Putna, Arhivele au fost fondate in 1951, primul director fiind basarabeanul Constantin Gonceariu, care era, la inceput, si singurul functionar al institutiei. "Aniversarea din acest an pare sa ne aduca vesti bune. In primul rind, la nivel national este in curs de derulare implementarea sistemului informatic al Arhivelor Nationale, faza I. De asemenea, se afla in proiect o noua Lege a Arhivelor care, printre alte noutati, va fi o lege unica, pentru toate arhivele. In ceea ce priveste Directia Judeteana Vrancea a Arhivelor Nationale (DJVAN), speram ca pina la sfirsitul acestui an sa iasa proiectul Hotaririi de Guvern privind trecerea unei parti din fosta «Casa a Agronomului» in administrarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative, respectiv Inspectoratul de Politie Vrancea, pentru DJVAN", ne-a spus prof. Petre Obodariu, directorul DJVAN. Asta inseamna ca proiectul unui depozit al Arhivelor Nationale la Panciu va deveni, in sfirsit, realitate. Imobilul situat pe Bdul Independentei nr. 4, a trecut, prin HCL nr. 37 din 18 iunie 2007, din domeniul public al orasului Panciu in domeniul public al statului. Prin infiintarea acestui depozit s-ar rezolva temporar o parte din problema acuta a spatiului cu care se confrunta institutia. Pe de alta parte, cladirea DJVAN din Focsani nu a beneficiat de nici o atentie din partea autoritatilor municipale, judetene sau MIRA. In afara de o reparatie capitala facuta la inceputul anilor \'90, pentru a drege crapaturile cutremurelor din 1986 si 1991, imobilul construit in 1881 a ramas neschimbat, ca o mostra arhitectonica dintr-un Focsani de altadata. Numai ca volumul de munca fata de acum 56 de ani, cind s-a infiintat Filiala Vrinceana, s-a insutit, sala este permanent plina, iar o modernizare a cladirii ar trebui sa fie printre problemele de grad zero ale sefului IPJ, comisarul sef Viorel Serbanoiu, cel care le institutia in subordine. La cei 176 de ani, le uram arhivarilor vrinceni La Multi Ani! (Vali MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.