Ultima oră

Creste miza pentru mosierii Consiliului Local

Ziarul de Vrancea
31 oct 2007 874 vizualizări
Proiectul de hotarire cu iz de mita a fost retras in ultimul moment de catre primarul Bacinschi pentru a se studia eventuala "asociere" a Consiliului Local cu Consiliul Judetean. In ciuda acestor declaratii, CJ se declara ferm impotriva asocierii. Decizia a fost formulata clar printr-o adresa in care juristii CJ vor sa de o lectie de drept civil juristilor si alesilor focsaneni. Alesii locali sint informati, culmea, ca nu au nici un drept asupra terenului de sub Complexului turistic Caprioara. Un alt motiv al aminarii ar putea fi faptul ca unii alesi locali ar fi crescut intre timp "pretul" votului.

Controversatul proiect privind incredintarea in folosinta gratuita catre CJ Vrancea a suprafetei de 2,1 ha aferenta "Complexului Caprioara" s-a rasuflat temporar, dupa ce Ziarul de Vrancea a dezvaluit in numarul de ieri unele culise interesante ale acestei afaceri cu miza politica si judiciara. Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a sedintei CL de ieri, la solicitarea initiatorului, primarul Decebal Bacinschi. Motivatia a fost aceea ca s-ar fi discutat la sedintele pe comisii oportunitatea si posibilitatea asocierii CL cu CJ si nu darea in folosinta catre institutia pastorita de Marian Oprisan. "Am purtat corespondenta pe acest subiect, iar CJ mi-a trimis o adresa. Ar fi bine sa discutam si apoi sa hotarim daca e bine sa ne asociem si sa votam sau nu", a explicat edilul sef. Insa, neoficial, circula zvonuri cum ca miza votului ar fi crescut intre timp, la presiunea anumitor consilieri locali, care ar fi plusat potul imobiliar. Reprezentantii PSD din Consiliul Local au specificat cum ca "mai devreme sau mai tirziu, lucrarile propuse in Cring de CJ Vrancea se vor face". Liderul pesedistilor, Liviu Oloeriu, a declarat ca proiectul initiat de Marian Oprisan de a face un asa-zis centru de afaceri in Cringul Petresti este facut "spre binele cetatenilor" si ca alesii municipali care au cricnit asupra votului ar fi bine "sa treaca de bariera politica". Vocea democratilor din micul Parlament local, Mirela Bizna, a cerut explicatii clare cu privire la situatia acestui teren, dat fiind ca gospodarul de la Vinatori spune ca apartine comunei sale. "Vrem si noi concluzii clare, pentru ca nu e prima data cind se incearca astfel de lucruri", a declarat Bizna. La rindul sau, liberalul Vasile Dobre a reiterat ideea unei asocieri a CL cu CJ pentru retransformarea zonei verzi de la periferia municipiului intr-o zona de agrement. "Dorim ca in Cring sa se amenajeze acest parc, dar sa fie interesati si integrati in acest proiect si cetatenii Focsaniului, prin asocierea intre CJ si CL in aceasta afacere. Fiti de acord cu asocierea in participatiune", a propus pesedistilor Vasile Dobre. Spiritele in CL Focsani erau incinse si ieri, mai ales ca unii alesi se doresc "mosieri" pe terenuri de 1.000 - 2.000 mp pina la terminarea mandatului, mai ales ca nu toti vor mai "pupa" listele partidelor pentru municipalitate la alegerile locale de anul viitor. Sursele noastre ne-au declarat ca se duc negocieri politice de culise pentru ca acest proiect sa treaca cu proxima ocazie.


Consiliul Local nu poate dispune de bunurile sale


Cel putin acest lucru rezulta din adresa trimisa Primariei Focsani de catre CJ Vrancea si aflata in special in atentia secretarului municipal Eduard Corhana. Scrisoarea este un adevarat curs de drept civil pe segmentul de proprietate si anume cel al "superficiei" si al "dreptului de servitute". Potrivit acestei adrese, daca alesii locali nu au fost de acord ieri cu incredintarea celor 2,1 ha aceasta insemna ca oricum "superficiarul" terenului este CJ Vrancea, detinatorul imobilelor. "Terenurile pot face obiectul unor drepturi reale derivate din dreptul de proprietate, unul dintre acestea fiind superficia, care reprezinta dreptul de proprietate pe care il are o persoana numita superficiar asupra cladirilor sau altor constructii ce se gasesc pe un teren aflat in proprietatea altei persoane, teren asupra caruia superficiarul capata doar un drept de folosinta gratuita", se mai arata in adresa CJ Vrancea. Dupa acesta lectie de drept, care continua pe doua foi A4, conducerea CJ ii anunta oficial pe alesii municipali ca nu este dispusa la nici un fel de asociere cu Consiliul Local si ii avertizeaza ca asocierea la un proiect presupune si finantare, nefiind deajuns darea in folosinta a terenului. "Or, terenul in cauza nu reprezinta nici macar echivalentul in bani al cladirilor construite pe el", se mai puncteaza in adresa. Alesii locali sint, totodata, avertizati ca si in cazul in care "nu s-ar adopta o asemenea hotarire, municipiul Focsani nu poate dispune, desi este proprietar pe terenul aferent Complexului Caprioara, in virtutea dreptului de folosinta pe care il are pe durata existentei constructiilor" (sic!). Aceasta insemnind, probabil, ca indiferent de situatia juridica a terenului, Consiliul Local oricum nu mai poate dispune cum vrea de terenul pe care il detine in proprietate si care este aferent constructiilor CJ. Mai mult, chiar CJ Vrancea este dispus sa faca o concesie Primariei Focsani ca in cazul in care alesii sint de acord cu transmiterea in folosinta gratuita, sa treaca ulterior in domeniul public terenul de sub cladirile Complexului Caprioara. (Iulia CRETU, Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 14 ore, 5 minute, 7 secunde
Deci CJ vrea sa obtina 2,1 ha. In acelasi timp cica se duc discutii pentru ca fiecare consilier local sa obtina 2000 mp pentru un vot favorabil. Este vorba cumva de aceleasi locatii ? N-am numarat citeste integral
, acum 739370 zile, 14 ore, 5 minute, 7 secunde
cum adica sa dea oprisan terenul pt care se lupta? nu e logic ca le da in alta parte?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.