Ultima oră

Un vot, un loc de casa!

Ziarul de Vrancea
30 oct 2007 1450 vizualizări
Consiliul Judetean solicita din nou astazi Consiliului Local pentru folosinta gratuita suprafata de 2,1 ha aferenta "Complexului Caprioara" u aici CJ vrea sa faca un "Centrul regional de afaceri", desi nu este proprietar pe aceste terenuri, asa cum cer normele Ministerului Integrarii Europene u "afacerea" pare sa aiba iz imobiliar mai ales ca Oprisan promite noi locuinte pentru tineri, iar Decebal Bacinschi spune ca nu are terenuri in intravilan u la Vinatori, Oprisan este proprietar pe 8,5 ha teren, vis-a-vis de o parcela de 12 ha a Grupului Scolar Agricol u pentru a trece mai usor prin CL Focsani, unii consilieri au fost momiti cu loturi de teren de 1.000 de metri patrati u valoarea terenului pe care CJ lupta sa puna mina este de 8,5 milioane euro

O noua afacere imobiliara tinde sa explodeze la Focsani. Presiunile Consiliului Judetean pe mai multe fronturi, inclusiv la Consiliul Local Focsani si Tribunal, de a pune stapinire pe zona de la Cringul Petresti, acolo unde se poate ridica o zona rezidentiala de toata frumusetea, duc la tentative de "mituire" a alesilor municipali pentru un vot. Potrivit unor surse din interiorul CL, consilierii ar fi fost amagiti cu improprietarirea pe sub mina cu cite 1.000 mp teren construibil pentru fiecare in cazul in care proiectul Caprioara trece astazi cu 2/3, adica 16 voturi. Cum PSD-istii nu detin decit 9 scaune de consilieri, Oprisan are nevoie de "iude" la PD, PNL sau din rindul asa zisilor independenti. La prima strigare, democratii si liberalii, care detin 11 fotolii, par sa nu se vinda pentru o bucata de pamint, asa ca negocierile au inceput individual. Initial, CJ Vrancea cerea 2 hectare aferente constructiilor de la Caprioara in folosinta gratuita. Insa, odata trecut terenul din domeniul public al comunei Vinatori in cel privat, CJ Vrancea poate face orice fel de proiect, fie de complex, fie de cartier de lux. Zona Cringului, de 42 ha teren fara utilitati, valoreaza 8,5 milioane euro, la pretul actual al zonei. Insa, intre timp, gospodarul de la Vinatori face racorduri la gaze naturale, ceea ce ar da un insemnat potential de dezvoltare. Schimbarea dezvoltarii municipiului catre nord ar fi de inteles in conditiile in care primarul Bacinschi declara ca in oras nu prea mai sint terenuri si se incearca trecerea in intravilan a paminturilor de la periferia Focsaniului, inclusiv cele spre Vinatori.


La initiativa primarului Decebal Bacinschi, consilierilor locali li se cere sa legalizeze o afacere cu iz de DNA privind asocierea cu CJ Vrancea in vederea amenajarii unui asa-zis centru de afaceri la Complexul Caprioara. Presedintele CJ se straduieste de aproape un an sa-i convinga pe consilieri sa-i treaca in administrare o parte din cele 42 de hectare detinute in Cringul Petresti pentru a face un "Centrul regional de afaceri". Ceea ce n-a reusit in urma cu aproape cinci ani Marian Oprisan ar putea sa capete contur in sedinta de azi, cu sprijinul mijlocit al unor consilieri. CJ Vrancea cere de la CL Focsani "in folosinta gratuita" 2,1 hectare teren aferent Complexului "Caprioara", asta dupa ce institutia condusa de Marian Oprisan a cumparat de la Federalcoop, si a devenit proprietara, in 2006, pe cladirile Complexului de la Cring. Insa, potrivit coordonatelor Ministerului Integrarii Europene, catre care CJ a initiat un portofoliu de proiecte pentru "Centrul regional de afaceri Caprioara", "pentru realizarea acestui proiect, conditia prioritara impusa este ca obiectivul Complexul Caprioara si terenurile aferente lui sa fie in proprietatea privata a solicitantului", dupa cum se arata in proiectul de hotarire aflat pe ordinea de zi. Ceea ce inseamna ca institutia condusa de Oprisan poate folosi in alt fel de proiecte terenul de la Vinatori. Se contureaza ideea exploatarii din punct de vedere imobiliar a zonei, mai ales ca Oprisan a vehiculat recent ideea unui nou ansamblu de locuinte. Surse din apropierea primarului Bacinschi sustin ca in schimbul bunavointei consilierilor acestora li s-ar fi dat de inteles ca se va initia un proiect de hotarire prin care 4-5 ha de teren din intravilanul Focsaniului va fi, chipurile, acordat tinerilor pentru constructia de locuinte. Aceleasi surse sustin ca tinerii care vor pune mina pe cite 1.000 metri patrati de teren vor fi de fapt interpusi ai unor consilieri care nu vor sa plece din acest mandat cu mina goala. Controversatul proiect care l-ar putea scapa pe Marian Oprisan de o parte din problemele sale penale a primit deja avizul comisiei de specialitate care a avut loc saptamina trecuta, singurii care nu au fost de acord fiind liberali Doina Fodoreanu si Stefan Atomei. Fata de proiectul initiat in decembrie 2006, cel de astazi mai are in plus Hotarirea nr. 188 a Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate prin care, la art. 3, precizeaza ca s-a constatat "trecerea suprafetei de 39,82 ha padure supuse restituirii din domeniul public al comunei Vinatori si administrarea Ocolului Silvic Focsani in domeniul privat al comunei Vinatori si punerea la dispozitia comisiei judetene in vederea punerii in posesie a Primariei Focsani", arata actul semnat de ex-prefectul Ion Oprea.


Nebuloase juridice privind terenul


Surpinzator insa, primarul comunei Vinatori, Gheorghe Macovei, ne-a declarat ca nu stie nimic de aceasta trecere de terenuri dintr-un regim juridic in altul, pentru ca in Consiliul Local nu s-a luat o asemenea decizie. "De cind se face atita tevatura cu acest teren pe mine nu m-a intrebat nimeni nimic. Nu mi-a cerut nimeni sa trec prin votul consilierilor schimbarea regimului juridic al unei suprafete de padure care, conform Ordonantei de Urgenta 908/2002, se afla in inventarul domeniului public al comunei noastre. Potrivit acestui act normativ, noi avem in administrare 125 ha de padure. Nu stiu cum s-a schimbat regimul juridic si in baza carei hotariri, pentru ca pe la noi n-a trecut nimic", a precizat primarul Gheorghe Macovei. Mai mult decit atit, potrivit anexelor de proiect, in luna august a.c., Primaria Focsani s-a grabit sa intabuleze la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) suprafata de teren obtinuta, desi HCL nr. 381/ 2006 privind inventarierea in domeniul public a acestui teren n-a fost avizata si a fost retrimisa spre analiza Consiliului Local de catre Prefectura Vrancea. Potrivit acestor acte, cererea de intabulare a fost facuta de catre Primaria Focsani, iar dreptul de proprietate ii revine, conform actelor eliberate de OCPI, tot Primariei si in nici un caz Consiliului Local Focsani, caruia astazi i se cere votul.


Oprisan vrea locuinte, dar pe ce teren?


Suspiciunile legate de un eveantual troc in schimbul votului consilierilor locali ar putea avea un simbure de adevar daca luam in calcul declaratia lui Marian Oprisan de saptamina trecuta. Seful CJ Vrancea a declarat in oficiosul PSD, dupa sedinta «de indata» a CL Focsani la care liberalii nu s-au prezentat, ca alesii cu alta orientare decit a sa "isi vor taia venele de invidie si suparare" cind vor afla ca el va demara un proiect de constructie de locuinte pentru tineri, cu dobinda subventionata de la bugetul local. Intrebarea care se isca este: pe ce teren se vor materializa intentiile lui Oprisan, in cazul in care primarul Decebal Bacinschi declara de ceva vreme ca in Focsani nu mai sint terenuri pentru constructii. O posiblitate ar fi trecerea unor suprafete din extravilan in intravilan, in zona Brailei sau la Cring. Dupa cum se stie, in zona de la Vinatori baronul are ceva interese de dezvoltare datorita parcelei de 8,5 hectare detinute de el impreuna cu familia. Si, vis-a-vis de proprietatea familiei Oprisan, este si un teren de 12 hectare, favorabil constructiilor, dat de CL Focsani Grupului Scolar Agricol in 2003 pentru o ferma experimentala. Cum nu s-a construit inca nimic pe el, spun surse din Primarie, i s-ar putea schimba destinatia si s-ar putea dezvolta proiectul de locuinte de care vorbea Oprisan. Aceasta in contextul in care primarul Bacinschi spune ca a avut discutii cu secretarul municipiului, Eduard Corhana, pentru atragerea de terenuri in intravilan. Decebal Bacinschi ar putea "acoperi" afacerea Caprioara si printr-o chichita legislativa referitoare la extinderea spatiului verde. La adapostul reglementarii ministeriale privind oprirea desfiintarii locurilor cu verdeata si extinderea lor, edilul sef anticipeaza: "Noi avem nevoie la Focsani de 240 de hectare pentru zona verde, ceea ce nu avem. Dar am putea face citiva pasi daca bagam cele 40 de hectare de la Caprioara", a declarat ieri edilul sef al Focsaniului. Acesta a concluzionat ca votul de azi de la CL va fi "normal". Urmeaza sa vedem ce semnifica acest normal.


PD-ul cica nu stie de "pretul" votului


In acest context, ieri au aparut unele zvonuri care s-au transmis din consilier in consilier si care arata cit de mare este miza acestui transfer si cit de mult s-ar compromite alesii daca ar accepta sa faca trafic cu voturi. Pentru ca votul la proiectul privind Complexul Caprioara sa treaca mai repede, unii consilieri ar fi primit telefoane de imbunare in care li s-ar fi promis loturi de teren construibil, 1.000 de metri patrati, potrivit unor surse, la periferia municipiului. Aceleasi surse au declarat pentru Ziarul de Vrancea ca terenurile ar fi date nu direct pe numele consilierilor, ci prin anumite persoane de incredere, pe numele carora sa fie facute acte de "donatie". Propunerea a stirnit reactii total opuse printre consilierii locali, unii fiind dornici de troc, nestricind nimanui o proprietate valoroasa, chiar de e facuta in schimbul vinzarii constiintei, in timp ce altii ar fi amenintat cu demisia din partid in cazul in care un astfel de proiect ar fi validat. Totusi, nimeni nu le garanteaza alesilor ca promisiunea le va fi indeplinita dupa ce "se fac frate cu dracul" si nici ca nu vor da la rindul lor cu "subsemnatul" la DNA. Intrebat daca are habar de o astfel de propunere, presedintele PD Vrancea, senatorul Jan Vraciu, a ris nervos si a declarat: "Nu stiu nimic de aceasta propunere, nu am aflat de asa ceva, nu am date. Probabil ca alesii municipali ai PD vor vota impotriva, avind in vedere conditiile destul de neclare ale proiectului", ne-a declarat liderul democratilor vrinceni, Jan Vraciu.


Liberalii se opun proiectului


Acelasi lucru il sustine si liderul grupul de consilieri PD din Consiliu local, Mirela Bizna. "A trecut vremea in care un lider de partid facea ce vroia el. Daca vrea, sa faca pe proprietatile lui. Atita timp cit Complexul Caprioara face obiectul unui proces in derulare noi trebuie sa avem in vedere ca acest teren este in litigiu. Primaria are nevoie de bani la bugetul local din taxele pe care le platesc cetatenii. Era benefic atit pentru cetateni cit si pentru bugetul local un parteneriat cu Consiliul Judetean pentru ca se atrageau bani si la bugetul local. In aceste conditii noi nu vom vota proiectul", a subliniat Mirela Bizna. La rindul sau, liderul consilierilor liberali, Vasile Dobre, a declarat ca liberalii nu vor vota pentru ca terenul de sub Hotelul Caprioara, din Cringul Petresti, sa fie dat in folosinta gratuita CJ la sedinta de azi. "Daca CJ a fost de acord cu asocierea, atunci de ce sa-l dam in folosinta? Sint curios cum se va vota marti!", a spus Vasile Dobre, intr-o recenta conferinta de presa. La rindul sau, Nini Sapunaru, presedintele PNL, a sustinut ca liberalii nu se opun dezvoltarii, "dar sa se faca corect".


"Ca sa negociezi trebuie sa ai cu ce plati"


Nici liberalii, nici democratii nu au recunoscut ca ar fi primit propuneri privind atribuirea a 1000 mp de teren in schimbul votului de azi. "Sint niste speculatii care cred ca vin tot din zona celor care vor sa ne denigreze", a afirmat consilierul Doina Fodoreanu. La rindul sau liderul consilierilor PSD, Liviu Oloeriu, este de parere ca proiectul privind terenul din jurul Complexului Caprioara nu va trece. "Nu stiu exact despre ce este vorba in proiect pentru ca n-am fost la sedinta pe comisii, fiind plecat din tara, dar din ce-am inteles de la colegii mei proiectul nu va trece. Eu cred ca proiectul si-a pierdut deja izul politic si ar trebui votat in beneficiul cetatenilor", a fost de parere Liviu Oloeriu. Cit priveste presupusa propunere de indulcire a votului consilierilor, social-democratul Liviu Oloeriu crede ca aceste speculatii au aparut tocmai din partea celor care acum sustin ca le-au fost facute propuneri. "Nu a fost vorba de nici o negociere. Ca sa negociezi ceva inseamna sa ai cu ce plati. Or noi cu ce sa platim? Nu s-au facut negocieri in cazul altor proiecte, mai importante. Si apoi noi ce sa punem la bataie ca sintem citiva consilieri, iar primarul Bacinschi este de neclintit cind e vorba de lege. Sint speculatii venite tocmai din partea celor care s-au gindit la asa ceva. Este un scenariu rasturnat", a conchis Liviu Oloeriu. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


"Smecheria" in atentia alesilor locali


In 2003 Marian Oprisan nu si-a putut impune punctul de vedere pentru controversatul proiect privind trecerea din domeniul public al statului si administrarea Regiei Nationale a Padurilor in domeniul public al judetului si administrarea CJ a 117 hectare de padure si curti constructii, suprafata localizata in comuna Vinatori, Cringul Petresti. Motivatia acestui transfer a fost, oficial, "amenajarea unui parc natural de agrement si recreere", sau mai pe sleau, a unui parc de distractii in zona rezidentiala Vinatori. Faptul ca familia presedintelui CJ, Marian Oprisan, a cumparat in zona Vinatori, chiar in apropierea padurii, 8,5 ha de teren a stirnit imediat din partea opozitiei de atunci critici acerbe. Ex-vicepresedintele CJ, liberalul Emilian Diaconu, a argumentat la acea vreme imposibilitatea angajarii institutiei intr-un asemenea proiect, precizind ca "o parte din teren este proprietatea Consiliului Local, obtinut prin drept regal". "Smecheria" de la Vinatori, cum inspirat a botezat ex-premierul Adrian Nastase afacerea parcului de distractii visat de Marian Oprisan, a murit din fasa in 2003. Guvernul a respins propunerea, privind transferul din proprietate publica in cea a CJ a Cringului Petresti. Ramine de vazut daca "smecheria" va prinde insa astazi la consilierii locali, desi ea se numeste de aceasta data "Centrul regional de afaceri Caprioara". (D. G.)


Un cartof fierbinte pentru alesi


De votul de astazi al consilierilor locali sint legate mai multe interese. Pe linga faptul ca se dobindeste pe cai ocolite, ce-i drept de catre CJ dreptul de proprietate asupra unui teren valoros, care odata ajuns in domeniul privat poate fi facut disparut cu usurinta, Marian Oprisan isi mai rezolva si din problemele sale cu justitia. Achizitionarea Hotelului Caprioara constituie unul din capetele de acuzare ale lui Marian Oprisan din Rechizitoriul "Dosarului Coruptiei", instrumentat de procurorii DNA aflat in prezent pe rolul Judecatoriei Focsani. Daca alesii focsaneni voteaza trecerea gratuita a terenului, Hotelul Caprioara poate fi intabulat, iar capatul de acuzare al acestuia din Rechizitoriul dosarului instrumentat de DNA ramine fara obiect. Suplimentar solicitarii catre alesii locali, CJ Vrancea a cerut si Tribunalului sa oblige Consiliul Local sa delimiteze "Muzeu, Complex Administrativ, comuna Vinatori - Cring Petresti", pentru a se putea face intabularea sa in Cartea Funciara. CJ a mai chemat in judecata si Regia Nationala a Padurilor Romsilva, prin Directia Silvica. Bunul "Muzeu, Complex Administrativ, comuna Vinatori - Cring Petresti" consta intr-un teren de 126.700 metri patrati apartinind domeniului public al judetului. CJ a mai cerut si delimitarea constructiilor situate pe acest teren, mai exact a lapidariului, cabanei si anexelor. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.