Ultima oră

Inundatiile, blestemul Vrancei

Ziarul de Vrancea
25 oct 2007 4144 vizualizări
In prag de iarna, ploile au facut prapad in judet u sute de gospodarii au fost inundate ieri, cele mai multe fiind la Vidra u la Odobesti, apa a patruns in 18 case u apele au facut prapad in infrastructura rutiera, iar drumul spre Soveja, inaugurat in acest an, a fost rupt de Susita u autoritatile de la Marasesti s-au alertat din cauza unei sparturi mari in digul de la Calimanesti, nereparata din 2005

Ploile s-au abatut asupra judetului in noaptea si dimineata zilei de ieri cu o furie si mai mare parca, dupa ce au parut sa se potoleasca cu o seara inainte. Chiar in prag de iarna, apa a patruns in sute de gospodarii. Cei mai afectati locuitori au fost odobestenii, caci 18 case au fost inundate. Vidra, Marasesti, Andreiasu, Reghiu, Mera si alte localitati au trait furia apelor revarsate de pe versanti sau a viiturilor. Acolo unde apa nu a patruns in case, curtile, anexele si beciurile au fost inundate. Cotele de inundatii si de aparare ale citorva riuri au fost depasite ieri in mai multe puncte. DN 2 L Tisita - Soveja a fost rupt la numai citeva luni de la inaugurare, de apele Susitei. Pe DN 2 D Focsani - Odjula abia se putea circula din cauza apei revarsate pe sosea si a aluviunilor. Multe alte drumuri judetene si comunale, precum si poduri si podete au fost maturate sau deteriorate de ape. Autoritatile din Marasesti au alertat ieri Prefectura ca digul de la barajul de la Calimanesti ar putea ceda, din cauza unei rupturi ramase din 2005. Desi nivelurile riurilor au mai scazut ieri dupa-amiaza, Vrancea se mai afla pina azi la ora 14.00 sub cod portocaliu.


Ploile care au cazut in noaptea trecuta si in prima parte a zilei de ieri au facut ravagii in judet. Situatia este agravata de faptul ca ne aflam in prag de iarna, iar vrincenilor le este mult mai greu sa scape de apa care le-a intrat in case sau in gospodarii. Ieri dimineata, in intervalul 6.00 - 9.00 s-au inregistrat precipitatii abundente, ceea ce a provocat revarsarea torentilor si umflarea riurilor si piriurilor. Astfel, daca la Colacu, in comuna Valea Sarii, au fost precipitatii de 60,2 l/mp, pina ieri dimineata la ora 6.00, pina la ora 14.00 se mai cumulasera 75,7 l/mp. Si la Vidra au cazut 30,5 l/mp pina dimineata, iar pina la amiaza alti 80 l/mp. Ieri, la Lepsa s-au inregistrat 20,3 l/mp, in timp ce la Mircesti au fost 26,4 l/mp. Situatia cea mai grava este, la o prima vedere, la Odobesti, unde au fost inundate 18 case si 50 de gospodarii. Bilantul inundatiilor arata ca la Reghiu, ca urmare a viiturii de pe piriul Milcovelu, au fost inundate patru case si a fost distrus podetul care asigura legatura cu catunele Scorus, Vaca si Botul Calului din satul Sindrilari. De asemenea, exista pericolul prabusirii unui stilp de inalta tensiune in zona. La Vidra, apele au mai intrat in 242 de gospodarii, din care 150 in Vidra, 80 in Scafari, 5 in Voloscani si 7 in Iresti. In comuna Virtescoiu, apele au intrat in sase curti din Virtescoiu si in cinci din satul Beciu. La Marasesti, 40 de gospodarii au fost inundate. In comuna Brosteni, doua case au fost inundate si 40 de case s-au aflat in pericol sa intre apa in ele. Si la Mera, din cauza colmatarii Milcovului, 20 de case erau in pericol de a fi inundate.


Soselele au fost acoperite de ape


Potopul parea sa nu se mai opreasca ieri dimineata, cind autoritatile judetene au intrat in panica, asteptindu-se la ce este mai rau. Cine nu a avut masina puternica a circulat pe drumurile din judet pe riscul lui, intrucit exista pericolul sa ramina "sinistrat" in baltile de pe sosele. Pe DN 2 D Focsani - Ojdula, la mica distanta de la iesirea din Focsani, apele navalisera de pe cimp pe asfalt, unde se formase un mic "lac" pe o lungime de citeva zeci de metri. Soferii de Dacii sau alte masini mai "slabe" s-au gindit de doua ori inainte sa treaca, ba unii chiar s-au lasat pagubasi. Astfel, soferul unui Oltcit vechi se oprise la marginea baltii si se uita cum trec masinile pe linga el. De altfel, drumul era acoperit din loc in loc de apa pe toata lungimea. La Bolotesti, santurile si aproape toate curtile de pe partea stinga a soselei erau inundate. In citeva locurile, torentii revarsati pe ulite si canale de pe Magura Odobestilor curgeau in voie pe sosea. La mica distanta de iesirea din comuna, drumul era blocat ieri dimineata de o gramada mare de pietris si mil aduse de ape de pe canalul Runcu, iar localnicii dirijau circulatia pentru a ajuta masinile sa treaca.


Noul drum spre Soveja a fost rupt de Susita


Ploile au facut prapad in infrastructura rutiera, care si asa era afectata de inundatiile precedente. Ieri s-a vazut modul hei-rupist in care s-a reabilitat DN 2 L Tisita - Soveja, pentru ca actuala putere sa-si treaca in cont o lucrare de anvergura in Vrancea. Vega 93 Galati a realizat asfaltarea, potrivit contractului, insa drumul trebuia in prealabil consolidat in mai multe puncte de cei de la Drumuri Nationale, lucru care nu s-a facut. Astfel, intre Varnita si Racoasa, apele Susitei au rupt drumul la km 30^ 50 si 30 ^ 800, pe portiuni de cite 100 de metri, iar circulatia a fost intrerupta. Pentru cei care au treaba in zona, ruta ocolitoare este prin Vizantea - Livezi. Totusi, astazi se spera ca in urma reparatiilor efectuate circulatia sa poata fi reluata pe DN 2 L pe o varianta ocolitoare in portiunea rupta de ape, dupa cum a precizat prefectul Dragos Mircea. De asemenea, si la Fitionesti va fi refacut podul provizoriu pe care se face accesul in localitate, dupa ce a fost distrus din nou in urma cu doua zile. Un pod rupt la Nereju Mic- Bradacesti a facut ca elevii sa nu ajunga ieri la cursuri. De altfel, ieri in trei unitati de invatamint au fost suspendate orele cu aprobarea Inspectoratului Scolar.


242 de gospodarii inundate la Vidra


Vidra a fost localitatea cea mai afectata de inundatii, daca tinem cont de numarul gospodariilor in care au intrat apele. In satul Scorus aproape nu mai scapase gospodarie neinundata. Pe linga un deces, o familie se trezise si cu apa pina in pragul casei. "E apa multa la mine in curte. In fiecare an cind ploua ne inunda", ne-a spus Neculai Ciobotaru. Pompierii au venit pina la fata locului cu o autospeciala pentru a evacua apa din curti, insa nu au putut sa intervina pina cind nu s-a domolit ploaia. Pe unele dintre ulite apele au navalit cu tot cu gunoaiele aruncate de localnici prin santuri sau prin alte locuri. Si Liceul Teoretic "Simion Mehedinti" Vidra a fost inundat atit in curte, cit si in grupurile sanitare. De altfel, cursurile au fost sistate ieri. Primarul Nicu Mica se afla in satul Tichiris, unde supraveghea activitatea unui excavator care spargea asfaltul pentru a face loc de scurgere pentru apa. "A fost cineva care a murit si familia nu a putut sa-i tina pomenile din cauza ploilor", ne-a spus primarul. Edilul s-a plins de faptul ca are trei canale ale ANIF in comuna, pe care nu s-a intervenit si care nu pot prelua apa ploilor din acest motiv. "I-am rugat mereu pe cei de la ANIF sa intervina. Au spus ca fac ceva pina la sfirsitul anului, insa nu s-au miscat un pas. Daca mai vine un potop va fi dezastru", i-a spus Nica Micu prefectului Dragos Mircea. Acesta din urma le-a cerut pompierilor, inainte de a pleca din zona, sa inceapa scoaterea apei din curtile localnicilor. De altfel, o autospeciala a pompierilor trecuse deja la aceasta operatiune la una din case.


Din nou potop la Odobesti


Odobestiul a retrait cosmarul inundatiilor din 2005, insa nu din cauza apelor involburate ale Milcovului, ci a torentilor care s-au revarsat de pe Dealul Odobestilor peste oras. Apele au adus tone de aluviuni in cartierul Supusi, in zona Garii si in Satul Nou, la iesirea spre Jaristea, blocind circulatia pentru citeva ore ieri dimineata. Pe linga cele 50 de gospodarii inundate, in 18 locuinte a intrat apa, inregistrindu-se pagube materiale. Nici elevii nu au putut ajunge la cursuri, la Grupul Scolar Agricol acestea fiind suspendate. "Fata de anii trecuti, bilantul nu mai este asa de catastrofal, dar avem totusi 18 locuinte in care apa a distrus bunurile oamenilor. O parte din acestea sint locuinte ale unor familii nevoiase, construite din chirpici. De aici si gravitatea pagubelor, peretii unor locuinte efectiv fiind distrusi. Ca mai de fiecare data, problema de gradul zero ramine cartierul Supusi, unde apa vine din viile odobestenilor, deoarece vechile santuri de colectare dintre vii au fost colmatate. Apa ajunge pe strazi si de aici in curtile si beciurile celor care locuiesc la poalele dealului. Un fenomen nou la Odobesti este alunecarea de teren de deasupra Supusilor, citeva locuinte fiind in pericol iminent de prabusire", ne-a spus primarul Daniel Nicolas.


Odobestenii si-au infundat singuri santurile


Cauza principala a inundatiilor este nesabuinta celor care au colmatat santurile de pe Dealul Odobestilor, care de secole colecteaza apele pluviale, conducindu-le spre Canalul Sturza. Din cauza astuparii santurilor, fie cu vita de vie primavara la taiat, fie cu gunoie depuse toamna, apele sint deviate spre cartierul Supusi, spre zona Gara - Cazaclii, unde au distrus carosabilul, dar si spre Satul Nou. Cantitatea mare de precipitatii a facut ca latura de miaza-noapte a Dealului Odobestilor sa o ia la vale, trei locuinte fiind pe marginea prapastiei. Locatarii acestora sint de ieri dimineata cu bocceluta la usa. Locuintele au fost ridicate in ultimii ani, fara autorizatie, deoarece nu sint in perimetru construibil. Una dintre case este amplasata ilegal chiar deasupra gurii de aerisire a monumentului istoric Beciul Bahamat, pe care oamenii o foloseau drept toaleta.


Digul de la Calimanesti este "strecuratoare"


Daca inundatiile din 2005 s-ar repeta, cu siguranta ca apele din barajul de la Calimanesti ar intra in Marasesti. Primarul Emilian Brasov a alertat ieri Prefectura ca in digul de pe Siret exista o portiune unde placile din beton au fost luate de ape, iar pina acum nu s-a facut nimic. Spartura s-a produs la inundatiile de acum 2 ani, gaurile din peretele canalului intinzindu-se pe o lungime de circa 500 de metri. Apele au trecut de sparturile din placi si au sapat pe dedesubt digul. Edilii Marasestiului nu pareau totusi foarte ingrijorati, insa erau prea multi de "daca" ca sa fie linistiti: daca nu ploua ca in 2005, daca din baraj nu se deverseaza 2.000 - 3.000 mc/s samd. Barajul si digul sint administrate de Hidroeletrica Piatra Neamt, care are obligatia sa efectueze reparatiile, ceea ce nu s-a facut pina acum. "Inundatiile pot avea loc numai in conditiile in care cei de la Hidroelectrica dau drumul puternic la apa. Sa dea Dumnezeu sa nu mai faca lucrurile ca in 2005, sa faca lucruri nelalocul lor. Mai intii este in pericol sa fie inundat Cosmesti Vale, unde sint aproximativ 1.500 de oameni, apoi Marasesti. Eu nu pot face altceva decit sa intervin sa inalt cele doua diguri de aparare", ne-a spus Emilian Brasov. La fata locului a venit si Doina Vraciu, inginerul sef al Sistemului de Gospodarire a Apelor, si doi reprezentanti ai Hidroelectrica. In urma discutiilor purtate cu prefectul Dragos Mircea, s-a convenit ca incepind de astazi sa fie efectuata o lucrare provizorie. Ieri dupa amiaza a avut loc o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in care a fost chemat si directorul Hidroeletrica Piatra Neamt. "Noi i-am prezentat situatia noastra si am convenit sa le inaintam un document in care sa cerem fonduri pentru continuarea acestei investitii, pentru ca este vorba de o investitie in derulare", ne-a declarat prefectul Dragos Mircea.


Apele au depasit cotele de atentie si inundatie


Datorita precipitatiilor, nici riurile nu au stat "cuminti", pe parcursul zilei de ieri fiind inregistrate mai multe depasiri ale cotelor de atentie si chiar de inundatie. La ora 11.30, Milcovul avea un nivel de 368 de centimetri la Golesti, cu 28 de cm peste cota de inundatie. La ora 12.00, Susita avea 168 cm la Ciuruc, fiind cu 18 cm peste cota de atentie, in timp ce piriul Vizauti avea la Vidra un nivel de 180 cm la ora 13.00, cu 30 cm peste cota de atentie. Dupa-amiaza, atit Milcovul, cit si Susita scazusera cu 24, respectiv 10 cm sub cota de atentie. Vizautiul coborise doar cu 2 cm, in timp ce Putna s-a mentinut cu 26 de cm peste cota de atentie, avind o adincime de 426 cm la Mircesti. Potrivit hidrologilor vrinceni, piriurile Zeletin si Berheci, din partea de nord a judetului, se mentineau mult peste cote, depasind cu 148, respectiv 50 cm cotele de atentie. Astfel, pericolul de inundatii se mentine si astazi, pina la orele 12.00. De altfel, codul portocaliu mai este valabil in doar trei judete, Bacau, Harghita si Vrancea.


Evaluarea caselor ar putea incepe luni


Potrivit situatiei centralizate de Prefectura, la Bolotesti DJ 205 B a fost blocat in zona canalului Runcu, iar la Vidra DN 2 D a fost blocat in in satul Cucuieti de aluviuni. In ambele portiuni s-a actionat pentru ca circulatia sa se desfasoare normal. La Virtescoiu, ploile au provocat urmatoarele pagube la drumuri: DJ 205 C a fost distrus pe 2km ; DJ 205 S dintre Ramniceanca si Virtescoiu acoperit de apa; DJ 205 B distrus in mai multe puncte; DC 142 are distrus acostamentul pe 2 km. La Boghesti, viitura de pe piriul Zeletin a afectat DJ 241 F, precum si dislocarea puntii improvizate de acces in satul Placinteni, unde se mai poate ajunge doar pe jos. La Cimpineanca, ca urmare a cresterii debitului Milcovului, traficul auto spre satul Pietroasa a fost din nou intrerupt. In comuna Vintileasca 60 de gospodarii din satul Poiana Stoichii au ramas izolate, dupa ce DC 178 Bahnele - Poiana Stoichii a fost distrus in totalitate pe o lungime 4,6 km. De asemenea, DN 2 R Vintileasca - Bahnele a ramas fara pietris pe o lungime de 4 km si este afectat de alunecari de teren in punctele Cruce si Piriul Mare. La Vizantea - Livezi apele piriului au distrus, in jurul orei 15.00, trei podete. In urma sedintei de ieri a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta de ieri s-a stabilit sa se reactiveze comisiile de evaluare a pagubelor, insa numai pentru case. Cel mai probabil, acestea vor incepe sa lucreze de luni.


Grupaj realizat de Mihai BOICU si Camelia STANILA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 11 ore, 30 minute, 17 secunde
ULALA CA ACESTE APE CHIAR CA NU VOR SA SE MAI DUCA PE PUSTIA SI NU VOR LASA PE VITICULTORII NOSTRI SA FACA TREABA IOI CA EU CRED CA ACESTE APE SUNT REZULTATUL POLITICI MASIVE CE ESTE COMASATA STRICT citeste integral
, acum 739370 zile, 11 ore, 30 minute, 17 secunde
vai DOAMNE CA IAR AU IACEPUT SA PLOUA SPRE DISPERAREA CELOR NAPASTUITI DE SOARTA DE CE ASTIA OAMENI NU POT AVEA SI EI O VIATA FERICITA DUPA CE AU TRUDIT O VIATA OGOARELE LUI CEAUSESCU CARE MACAR NUSI citeste integral
, acum 739370 zile, 11 ore, 30 minute, 17 secunde
nu imi pot imagina cum administratia vranceana nu i-a masurile care se cuvin pentru a combate acest flagel,pentru dansi le este placut plimbarile,laude cu presa cu privire la regionalizare europeana citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.