Ultima oră

Comisarul Leonard Orban i-a luat felicitarile inapoi lui Oprisan

Silvia Vrînceanu Nichita
25 oct 2007 752 vizualizări
Aflat la Strasbourg, cu ocazia sesiunii plenare a Parlamentului European, comisarul roman pentru multilingvism s-a aratat iritat de tendinta unor partide de a incerca sa cistige capital politic de pe urma amabilitatilor sale de protocol u "Eu nu am felicitat PSD-ul, ci judetul Vrancea", ne-a declarat comisarul Leonard Orban, referindu-se la faptul ca la Bruxelles nu a mers o delegatie a judetului Vrancea, ci una exclusiv politica

Comisarul roman pentru multilingvism, Leonard Orban, s-a declarat iritat de faptul ca unii politicieni din Romania incearca sa-si atraga capital de imagine de pe urma declaratiilor sale facute in anumite contexte, cel mai adesea in cazul unor evenimente organizate de Romania la institutiile europene, dar si de faptul ca i se reproseaza ca nu apara interesele Romaniei la Bruxelles. Declaratiile reprezentantului Romaniei in guvernul european vin dupa ce social-democratii vrinceni, in frunte cu Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean si al PSD Vrancea, si eurodeputatul Cristian Dumitrescu, au atasat vizitei lor la Parlamentul European de la Bruxelles si felicitarile ministrului roman din Comisia Europeana. La intoarcerea in tara, Marian Oprisan si eurodeputatul pesedist Cristian Dumitrescu s-au folosit de numele comisarului Leonard Orban pentru a arata ca vizita delegatiei PSD la Bruxelles si organizarea unei seri vrincenesti, cuplata cu o actiune a Consiliului Judetean Vrancea, a fost o reusita deplina. "Nu, nu, nu"¦", a exclamat Leonard Orban, intrebat daca i-a felicitat pe pesedisti pentru faptul ca au fost invitati sa viziteze capitala Europei pe banii Parlamentului European cu ocazia evenimentelor "Open Days". "Imi pare rau daca s-a interpretat asa, eu am felicitat judetul Vrancea, reprezentantii judetului Vrancea, care au venit la Parlamentul European, si si-au facut cunoscuta prezenta, nu un partid sau altul", ne-a declarat comisarul Leonard Orban, care s-a aflat miercuri la Strasbourg cu ocazia sesiunii plenare a Parlamentului European, alaturi de Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene, din cabinetul caruia face parte.


"N-o sa vedeti un comisar vorbind pentru un partid"


In conditiile in care comisarii europeni nu au voie sa faca politica de partid, Leonard Orban s-a declarat deranjat de asocierea numelui sau cu cel al PSD sau al oricarui alt partid, precizind ca nu i s-a adus la cunostinta ca din delegatia care a reprezentat judetul Vrancea la Parlamentul European faceau parte, cu citeva mici exceptii, doar membri PSD in frunte cu cei 55 de primari, invitati de eurodeputatul Cristian Dumitrescu din fondurile alocate cabinetului sau. "Eu am fost invitat la reuniunea respectiva de catre Consiliul Judetean Vrancea, nu de un partid politic sau altul si am raspuns pozitiv, asa cum am facut si cind au venit reprezentantii altor judete, cum s-a intimplat cu Sibiul, de exemplu", ne-a mai precizat comisarul pentru multilingvism. Leonard Orban, care se ocupa la Comisia Europeana de toate limbile Europei. Acesta a tinut sa precizeze ca un comisar european nu reprezinta la Bruxelles tara de origine, pentru ca nu are voie sa faca asta, potrivit contractului, asa cum gresit se interpreteaza adesea in presa din Romania, ci interesele tuturor europenilor in materie de limbi. "Asa cum sustin limba romana, asa trebuie sa sustin si limba bulgara sau catalona, de exemplu", a punctat Leonard Orban. Cit priveste intilnirea cu social-democratii vrinceni, Orban a spus ca a fost invitat la un eveniment promovat de Consiliul Judetean pentru regiunea Vrancea, nu de PSD. "Un comisar nu face asta, este vorba de regulile si responsabilitatile pe care le am si pe care eu le respect integral. N-o sa vedeti un comisar vorbind pentru un partid sau altul, sint lucruri care nu se spun dincolo de fisa postului. Mesajul meu este foarte clar si puteti sa-l spuneti acasa: nu am felicitat pesedistii", a spus comisarul roman, adaugind ca "evident, comisarii au o marja de manevra, insa trebuie sa respecte si regulile scrise si pe cele nescrise".


Fara limba moldoveneasca


Ultimele pozitii ale comisarului Leonard Orban pe subiectul Romania, in contextul interesului european, au vizat opozitia sa cu privire la fragmentarea lingvistica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca si nerecunoasterea limbii moldovenesti pentru evitarea confuziilor cu limba romana la nivel european. Referindu-se la importanta portofoliului sau, comisarul Leonard Orban a spus ca fara sa cunosti cel putin doua limbi straine nu poti sa faci politica europeana pentru ca nu poti sa comunici eficient cu nimeni. Cele mai vorbite limbi la nivelul institutiilor UE sint engleza, franceza si germana, cunoscute de majoritatea functionarilor, insa si romana a devenit limba oficiala odata cu aderarea Romaniei la UE. "Unora nu le plac acasa, spun ca nu apar interesele Romaniei si asa mai departe, dar eu merg inainte si imi fac treaba cit pot de bine. Cit priveste presa romana, as dori sa vad mai multe subiecte despre afaceri europene. Am incercat chiar eu sa promovez subiecte europene, insa au fost cazuri cind am gasit usile inchise", ne-a mai spus Leonard Orban. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.