Ultima oră

Apele s-au razvratit din nou impotriva Vrancei

Ziarul de Vrancea
24 oct 2007 2303 vizualizări
Gospodarii inundate, case fara energie electrica, drumuri si podete deteriorate reprezinta bilantul ploilor care au atins o maxima de 91,7 l/mp u elevii n-au putut ajunge la cursuri in trei localitati u nivelurile pe Rimna si Putna ieri inca peste cotele de atentie, ieri la orele amiezii u Vrancea a intrat sub cod portocaliu, din cauza inundatiilor

Dupa citeva zile de ploi, apele Vrancei s-au "razvratit" din nou si au produs pagube la nivelul mai mullor localitati. Gospodarii, drumuri nationale, judetene sau comunale, poduri sau podete au avut de suferit in urma precipitatiilor, care au cumulat o maxima de 91,7 l/mp la Groapa Tufei - Gura Calitei, pina ieri la orele 13.00. Problemele au fost insa semnalate inca de la primele ore ale diminetii, dupa ce scurgerile de pe versanti si santurile colmatate au dus la inundarea a 23 gospodarii in comuna Vidra, sat Scafari. Drumurile afectate si la inundatiile anterioare au "strigat" din nou dupa ajutor. Drumul national 2M Odobesti - Andreiasu este afectat in mai multe puncte, pe un tronson de patru kilometri intre localitatile Rachitasu si Butucoasa, tronson afectat si de ploile din luna septembrie a.c. La km 33 si 35 circulatia se desfasoara pe un singur fir. De asemenea, potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), pe o lungime de opt kilometri digurile de aparare sint afectate. Drumul comunal 114 Andreiasu - Hotaru este impracticabil, iar DC 115, Rachitasu - Fetig este blocat in mai multe puncte. La Reghiu, in punctul "Hagiu", drumul s-a erodat pe o portiune de 50 de metri. In comuna Corbita, DJ 241 A a avut de suferit, surpindu-se acostamentul.


Podete luate de ape, scoli inchise


Doua poduri din comuna Gura Calitei, in punctele Groapa Tufei si Groapa Catrinei, dar si doua poduri de tuburi din Andreiasu au fost distruse. în comuna Fitionesti a fost luata de ape varianta provizorie din zona podului de pe drumul judetean DJ 205J, astfel ca accesul oamenilor se face prin albia riului. Desi podul a fost distrus in vara lui 2005, autoritatile si-au adus aminte de problema si au cerut din nou bani pentru refacerea definitiva a caii de acces in comuna. "Institutia Prefectului a inaintat deja un proiect de hotarire catre Guvern si catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative prin care sa se aloce fonduri pentru refacerea in totalitate a podului de acces in comuna. Avem promisiunea ca in prima sedinta de Guvern sa fie aprobata", a precizat prefectul Dragos Mircea, prin intermediul unui comunicat de presa. Podetele subrede au fost si motivul pentru care elevii din trei localitati nu au mai mers ieri la cursuri. Inspectoratul Scolar a aprobat suspendarea orelor la Vulcaneasa - Mera, la Burca- Vidra, dar si la Repedea- Straoane. "Copiii sint mici si au de trecut niste piraie, astfel ca am aprobat suspendarea cursurilor, dar doar pentru azi (ieri- n.r.), la clasele I-IV. Daca se va mentine nivelul ridicat al apei poate vom prelungi, insa a plouat mai mult azi-noapte", a precizat inspectorul scolar general Iordache Bostan. Desi la ISJ nu au fost semnalate probleme cu caldura in scoli, in mai multe unitati elevii au inghetat de frig, in ultimele dimineti, cind temperaturile au fost scazute. Desi inspectorii erau linistiti ca scolile au sobe, la Burca si Iresti (Vidra) acestea au fost demontate de firma care realizeaza reabilitarea unitatilor de invatamint. Potrivit primarului Nica Micu, scolile sint in aceasta situatie din lipsa banilor, care ar fi trebuit sa ajunga inca de la inceputul lui septembrie. "Cind vin banii se va rezolva si situatia, in maxim o saptamina. Nu mai avem sobe, nici nu mai erau functionale. S-au montat calorifere, dar din lipsa banilor copiii stau in frig. Nu cred ca sintem singurii in situatia asta. Ultima promisiune e ca vom primi banii in sedinta de Guvern de miine (azi- n.r.)", a afirmat primarul comunei Vidra, Nica Micu.


Electrica, asaltata de deranjamente


Din cauza precipitatiilor abundente, mai multe localitati au ramas fara energie electrica, ieri dimineata, pentru citeva ore. Deranjamente colective s-au inregistrat pe raza localitatilor Bordesti, Cimpineanca si Focsani, iar marti dimineata la Jaristea, unde au fost distruse partial o linie de inalta tensiune si noua posturi de transformare, fiind afectate satele Jaristea, Varsatura si Padureni. La Ciorasti, un copac a cazut peste niste fire si astfel a lasat in bezna mai multe case din satul Codresti. De altfel, la numarul 929 Deranjamente sesizarile au curs continuu in prima parte a zilei de ieri. Conform reprezentantilor Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice Focsani, echipajele au intervenit si au reusit sa remedieze toate problemele, ieri dupa-amiaza toate localitatile fiind alimentate cu energie electrica.


Cod portocaliu pe riuri


In noaptea de luni spre marti si in prima parte a zilei de ieri, cantitatile cele mai mari de precipitatii s-au inregistrat la Groapa Tufei (Gura Calitei) - 91,7 l/mp si Nereju - 75,3 l/mp. Pina la orele 13.00, hidrologii au mai inregistrat 72,9 l/mp la Colacu (Valea Sarii), 66,9 l/mp la Reghiu, 64,8 l/mp la Herastrau (Nistoresti) si 50 l/mp la Vidra. Desi ieri ploile s-au mai potolit, iar temperaturile au crescut simtitor, pericolul de inundatii nu a disparut, mai ales pe riurile mici. Hidrologii au schimbat ieri avertizarea in cod portocaliu pentru 10 judete, printre care si Vrancea. Pina joi 25 octombrie sint asteptate scurgeri de pe versanti, torenti si piraie, cresteri de debite si niveluri si chiar depasiri ale cotelor de atentie pe riurile mici din bazinele Rm. Sarat, Putna si Trotus. Autoritatile au intrat de ieri in alerta, mai ales ca dimineata si pe Milcov s-a depasit cota de atentie cu 20 de cm. Dupa-amiaza, situatia s-a remediat, insa alte doua riuri erau inca iesite din matca. Piriul Rimna avea 231 cm adincime la Jiliste, fiind cu 31 de cm peste cota de atentie. Si Putna incepuse sa puna probleme, dupa ce la Mircesti s-a inregistrat o depasire cu 2 cm a cotei de atentie. In zona, adincimea apei ajunsese la 402 cm, potrivit specialistilor de la Sistemul de Gospodarire a Apei.


Grupaj realizat de Camelia STANILA, Mihaela BESLEAGA si Dan CHIRIAC


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 11 ore, 47 minute, 33 secunde
Deci, ati uitat sa imi raspundeti. Cum au votat consilierii PD pentru asocierea cu CJ?? Nici o vorbulita, nea Condi, ca ramai fara finantare, nu?
, acum 739392 zile, 11 ore, 47 minute, 33 secunde
Am postat ceva la articolul cu presupusul vot ce urma sa aibe loc marti din partea cons locali liberali si am spus ca nu trebuie sa plecati de la prezumtia de vinovatie si sa nu mai faceti articole la citeste integral
, acum 739392 zile, 11 ore, 47 minute, 33 secunde
ce mai este de spus despre pd domnule patrick? toata lumea stie ca la cl focsani ce face psd face si pd! articolul a vizat liberalii in mod intentionat pt ca erau singurii care mai comentau si era citeste integral
, acum 739392 zile, 11 ore, 47 minute, 33 secunde
mai bilutza, perfect adevarat ce spui si tu, insa aveam pretentii mai mari si articole care sa fie precum motto-ul meu, adica din categoria "political correct"...e prea mult?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.