Ultima oră

Magistratii cu probleme vor aparea intr-o baza de date

Cristi Irimia
23 oct 2007 682 vizualizări
Consiliul Superior al Magistraturii a dispus realizarea unei baze de date la nivelul Inspectiei Judiciare, în care sa fie trecute lucrarile ce contin constatari cu privire la încalcarea conduitei deontologice de catre judecatori si procurori.

Aceasta are caracter confidential, insa poate fi analizata de inspectorii CSM

Informatiile din respectiva baza de date au caracter confidential, insa pot fi consultate de magistratul in cauza si vor fi avute in vedere de catre comisiile de evaluare, constituite potrivit legii, la evaluarea activitatii magistratilor, precum si la concursurile de promovare in functii de conducere. Trebuie spus ca pentru verificarea indeplinirii criteriilor de competenta profesionala si de performanta, magistratii sint supusi o data la trei ani unei evaluari privind eficienta, calitatea activitatii si integritatea.

Realizarea unei astfel de baze de date in care sa fie inscrise informatii cu privire la conduita necorespunzatoare care nu imbraca insa forma unei abateri disciplinare a fost necesara deoarece evaluarea unui magistrat se face si sub aspectul integritatii. Tocmai in acest sens trebuie precizat ca incalcarea normelor Codului deontologic nu mai constituie abatere disciplinara in noua reglementare, prin modificarile aduse de Legea nr. 247/2005. în situatia in care comisiile de disciplina constata ca aspectele cu care au fost sesizate nu constituie abatere disciplinara, dar reprezinta o incalcare a standardelor de conduita, dispun clasarea lucrarii si sesizarea uneia dintre sectiile CSM, in functie de calitatea persoanei cercetate. Masura luata este vazuta bine in mediile juridice, mai ales printre consilieri juridici, avocati etc. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.