Ultima oră

Doua vulpi turbate au pus pe jar Gura Calitei si Soveja

Mihaela Beșleagă
23 oct 2007 1425 vizualizări
Oamenilor si animalelor care au fost in preajma vulpilor li s-au administrat vaccinul antirabic u medicii veterinari atentioneaza populatia sa se fereasca de animalele salbatice u cazurile de rabie, boala molipsitoare si incurabila, se inmultesc pe zi ce trece

Doua noi cazuri de rabie au intrat saptamina trecuta in atentia medicilor veterinari de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Oamenii din doua localitati vrincene au intrat in panica dupa ce doua vulpi turbate au fost depistate marti si joi, 16 si 18 octombrie, la Gura Calitei si Soveja. Din fericire, in nici unul dintre cazuri nu au existat victime omenesti sau animale domestice atinse de cele doua vulpi. In primul caz vulpea a fost gasita moarta, in timp ce la Soveja animalul a fost omorit de citiva ciini. In localitatile amintite, ca si in toate cazurile in care s-a semnalat prezenta bolii, oamenii si animalele care au intrat in contact cu animalul turbat sau care au fost in preajma acestuia au fost vaccinati antirabic si se afla sub supraveghere medicala. Ciinii care au sfisiat vulpea au fost ulterior prinsi si ucisi. Medicii veterinari sfatuiesc oamenii sa nu intre in contact si sa se fereasca de apropierea unui animal salbatic, iar in cazul in care intilnesc animale moarte sa nu le atinga si sa anunte imediat medicul veterinar. "In aceasta perioada ne confruntam cu o evolutie, chiar o invazie a virusului rabic. Sfatuim oamenii, inca o data, sa nu atinga animalele pe care le gasesc moarte, sa anunte imediat medicul veterinar, care va preleva animalul, luind toate masurile de siguranta si il va trimite la laborator pentru analize, pentru a se stabili daca acesta este infectat cu virusul rabic. In zonele in care s-a depistat virusul am efectuat deja vaccinarea antirabica a tuturor animalelor receptive si efectuam o supraveghere continua sanitar veterinara a zonei", ne-a explicat dr. Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA Vrancea.


Cazurile de rabie se inmultesc ingrijorator


In acest sezon rece, pina in acest moment, la nivelul judetului Vrancea s-au depistat 5-6 cazuri de rabie, insa medicii veterinari se asteapta ca numarul lor sa creasca in aceasta iarna. Un alt caz de rabie a fost depistat acum aproximativ trei saptamini la Maicanesti, unde o bovina a fost muscata de o vulpe turbata, in zona impunindu-se carantina de gradul III. In perioada toamna-iarna virusul rabic are o dezvoltare de amploare, dupa cum sustin veterinarii. Vulpile sint principalul vector al virusului, care poate fi transmis omului si animalelor domestice printr-o simpla zgirietura sau prin muscatura. "Boala este molipsitoare, acesta fiind sezonul in care se transmite cu preponderenta, pentru ca e perioada de rut (imperechere), cind in padure se intilnesc animalele sanatoase cu cele bolnave si, astfel, virusul se transmite mult mai usor", ne-a mai spus dr. Cucoli. Oamenii trebuie sa aiba o atentie sporita la animalele salbatice care se apropie de gospodarii. In momentul in care sint turbate acestea sint mai blinde ca de obicei, apoi ataca prin surprindere. Fara administrarea de urgenta a vaccinului antirabic boala este incurabila, evolutia sa fiind deosebit de severa, ducind la paralizie si chiar la moarte. Un caz nefericit a fost inregistrat acum un an, cind un copil din zona de munte a judetului a decedat in urma complicatiilor survenite dupa contactarea virusului rabic, transmis de un ciine. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.