Ultima oră

Iarna si-a aratat coltii si in Vrancea

Ziarul de Vrancea
22 oct 2007 1648 vizualizări
In zona de munte, stratul de zapada era si de 10 cm, la Nereju si Naruja u precipitatiile au atins o maxima de 32,2 l/mp la Reghiu u Vrancea a intrat sub cod galben

Ieri, iarna si-a aratat serios coltii si in Vrancea. Desi sintem abia spre finele lui octombrie, in zona de munte a nins consistent, stratul de zapada atingind 10 centimetru, la Nereju sau Naruja. De altfel, multi dintre vrinceni au avut ieri dimineata o mare surpriza cind s-au trezit. Desi nimic nu prevestea venirea asa de devreme a primei zapezi, mai multe localitati din Vrancea au fost dominate de ninsoare. La Soveja, stratul de zapada s-a depus inca de la primele ore ale diminetii pe acoperisurile imobilelor si pe masini, iar dupa-amiaza chiar pe pamint. Si la Cimpuri, Racoasa sau Straoane a nins fulguit. Potrivit hidrologilor vrinceni, un strat de 7 centimetri de zapada s-a depus si la Herastrau (comuna Nistoresti), iar 3 cm s-au inregistrat la Colacu (Valea Sarii). Putini din cei care au fost in zona duminica nu au crezut ca au parte de prima ninsoare din acest sezon rece, dar s-au convins atunci cind zapada a fost suficienta pentru a face bulgari. Chiar si localnicii erau mirati ca ninsoarea a venit asa repede si spuneau ca de foarte multi ani nu a mai nins in luna octombrie. Iarna nu a ocolit nici zonele mai joase, orasul Panciu fiind practic acaparat de ninsoare in prima parte a zilei de ieri. Timp de mai bine de patru ore a nins continuu, iar temperatura a scazut pina aproape de zero grade. De altfel, derby-ul local dintre RRomstar Panciu si FC Panciu a avut loc in conditii improprii, ninsoarea si frigul facindu-i pe fotbalisti sa inghete bocna. Spre orele dupa-amiezii, ninsoarea din Panciu s-a transformat intr-o ploaie torentiala. Si focsanenii au indurat ieri frigul, pe linga ploaia taioasa. Temperatura a scazut pina la 3-4 grade Celsius la ora 14.00.


Vrancea intra sub cod galben


Potrivit hidrologilor, cele mai mari cantitati de precipitatii s-au inregistrat la Reghiu - 32,2 litri pe metru patrat, Nereju- 30,2 l/mp, Naruja si Tulburea- 29,5 l/mp, Herastrau - 29,2 l/mp, Colacu - 25,3 l/mp, Golesti- 19,5 l/mp, Fitionesti- 17,2 l/mp, Jiliste- 15 l/mp. La Focsani au cazut 19 l/mp, la Adjud si Panciu -18 l/mp, in timp ce la Adjudu Vechi s-au inregistrat 8,7 l/mp. "Probleme nu sint. Nu s-au depasit cotele de aparare pe riuri, cresterile de niveluri sint nesemnificative", a precizat aseara dispecerul Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea. Meteorologii si hidrologii au emis insa atentionari cu cod galben, care vor intra in vigoare de astazi la prinz si pentru judetul Vrancea. Specialistii au anuntat ca pina miercuri 24 octombrie va ploua pe arii extinse in majoritatea regiunilor. Precipitatiile vor avea si caracter de aversa si pot fi insotite de descarcari electrice. In sudul si estul tarii, precum si in zona Muntilor Banatului, a Carpatilor Meridionali si Orientali, cantitatile de apa vor depasi local 25 - 30 l/mp si izolat 50 l/mp, in doar 24 de ore. Vintul va prezenta intensificari sustinute in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, indeosebi in cursul zilei de azi, cind va atinge, si izolat chiar va depasi, viteze de 70-80 km/h. La munte, la peste 1.800 m altitudine, precipitatiile vor mai fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Pe de alta parte, riscul de inundatii se va mentine pina joi ora 14.00. (C. STANILA, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.