Ultima oră

Unde mergem in week-end?

Ziarul de Vrancea
19 oct 2007 702 vizualizări
La Bursa de Turism s-a analizat activitatea de pe litoral din aceasta vara si s-au contractat locurile pentru 2008 u dupa sarbatorile de iarna vor fi puse in vinzare si primele oferte promotionale pentru Litoral 2008

Hotelierii de pe litoral promit all-inclusive si preturi ca in 2007

Hotelierii de pe litoral s-au hotarit sa contracareze ofensiva bulgareasca, astfel ca in 2008 vor sa-i atraga pe turisti prin sejururi all-inclusive (totul inclus) si prin preturi similare celor din 2007. Cel putin acestea sint intentiile declarate in cadrul Bursei de Turism, care a avut loc recent la Constanta, unde au participat si reprezentantii a trei agentii de turism vrincene, Vranceatour, Ernic-Tur si Santour. In cadrul actiunii, organizate de patronatul Hotelierilor si ANAT, s-a analizat activitatea turistica din sezonul 2007. Din situatiile prezentate de hotelieri, vinzarile au crescut cu 20-25% in aceasta vara, in timp ce agentiile de turism au inregistrat o crestere intre 5 si 15%. De altfel, in acest an s-a intilnit un aflux nemaiintilnit de turisti doar pentru week-end. "Acest lucru i-a determinat ca pentru 2008 sa pastreze cam aceleasi tarife pentru 2008, la hotelurile de 1 si 2 stele. Pentru hotelurile de 3, 4 si 5 stele, cu confort sporit, s-a estimat o crestere a tarifelor de maxim 10-12 procente. Daca in 2007 pe litoralul romanesc exista un singur hotel care oferea all-inclusive, si anume Tismana (3 stele) de la Jupiter, acum mult mai multe hoteluri si-au propus sa adopte acest sistem, pentru a contrabalansa oferta litoralului bulgaresc. Ca o noutate, autoritatile au promis sa refaca si toate plajele afectate de inundatii, sa le renoveze si chiar sa le mareasca, cu contributia unor programe europene. De asemenea, Primaria a promis realizarea centurii litoralului, obiectiv care s-ar putea concretiza in 4-5 ani", a mentionat Ion Roman, care a reprezentant la Constanta Patronatul in Turism Vrancea.


Primele oferte pentru litoral, dupa sarbatorile de iarna


Intilnirea operatorilor din turism a vizat nu numai schitarea politicii de preturi pentru anul 2008, ci si realizarea unor contractari. ANAT si Patronatul Hotelierilor au decis sa colaboreze mai bine pentru sporirea calitatii serviciilor din turism, pentru a oferi servicii mai prompte, dar si actiuni conexe plajelor, care sa atraga cit mai multi turisti. Dupa cum a precizat Ion Roman, principalele locatii pentru care s-au facut contractari sint Mamaia, Neptun si Mangalia. "Actiunea nu a realizat contractarea tuturor locurilor pe litoral, cum se face de regula in tarile europene. Preturile si capacitatile inca se vor mai negocia. Insa dupa sarbatorile de iarna, clientii vor putea deja sa-si procure bilete pentru litoral, la preturi promotionale si cu plata in rate. Pentru agentia pe care o reprezint, sezonul va incepe cu banchetele scolare la Nisipurile de Aur", a mentionat Ion Roman.


In septembrie, grad de ocupare de 10%


Potrivit hotelierilor, in acest an perioada de virf pe litoral a fost intre 15 iunie - 1 august, cind structurile de cazare s-au ocupat in proportie de 80-90%. Dupa 15 august, insa, s-au inregistrat scaderi dramatice, de pina la 50% din numarul de turisti, fenomen intilnit si in Bulgaria, de altfel. Totusi, pe cind plajele noastre au fost pustii in septembrie, la vecinii bulgari terasele si restaurantele erau pline. "Am constatat direct ca, pe cind la noi existau cam 10% turisti pe litoral, in septembrie, la bulgari erau cam 50%. La noi se demonta, se stringeau terasele, iar la bulgari acestea erau pline, divertismentul si sporturile nautice erau inca in floare. Cu toate ca noi avem o asezare naturala de 3 ori mai buna, facem servicii de 3 ori mai proaste, din cauza unui management in turism care nu-si gaseste directia, din cauza ca strategia generala a turismului romanesc nu este pusa la punct. Din punctul nostru de vedere, putem intra in Europa cu turismul de pe litoral, dar si prin cel balnear si rural", a mai apreciat reprezentantul Patronatului in Turism Vrancea. Desi au apreciat cresterea calitatii conditiilor de cazare de pe litoral, inclusiv prin aparitia unor noi hoteluri cu un confort superior, participantii la Bursa de Turism au punctat si neajunsurile de pe litoral: plaje nesatisfacatoare, servicii in restaurante care au de suferit din cauza lipsei personalului calificat, drumuri de acces spre litoral deteriorate etc. Nici macar Autostrada Soarelui nu a facut fata afluxului de turisti, in conditiile in care traficul spre aceasta destinatie a crescut cu 40% in perioadele de virf. (Camelia STANILA)


"Camera 1408" de la cinema


In cadrul programului saptaminal de proiectii "Cea de-a saptea arta", va rula in sala de cinematograf a Ansamblului "Tara Vrancei" filmul "Camera 1408", cu John Cusack si Samuel L. Jackson.

Pelicula este bazata pe o nuvela a celebrului Stephen King. Daca sinteti pasionati de genul thriller puteti urmari filmul vineri si simbata, de la ora 15.00 si duminica la orele 15.00, 17.00 si 19.00. Pretul unui bilet este 5 lei. (M. B.)


Poezia, celebrata la Teatru


Literatura este la mare pret in aceste zile la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia". Astazi, incepind cu ora 19.00, va avea loc un recital de poezie al scriitorului Paul Everac, din volumul sau recent aparut, "Ce ramine dintr-un intreg". Un alt spectacol de lectura va avea loc luni, 22 octombrie, de la ora 18.30, in Sala Foaier a Teatrului. Actorii Paula Grosu si Sorin Francu vor recita din piesa "Frumos e in septembrie la Venetia", de Teodor Mazilu. Intrarea este libera. (M. B.)


Traditiile romanesti sint "vindute"... tot romanilor


u destinatiile turistice din Romania ar fi mult mai atractive daca am avea si servicii pe masura u turistii se pling de lipsa ghizilor si de gunoaie


Romania este frumoasa si are ce arata. Toata lumea este de acord cu acest lucru, insa la capitolul promovare si servicii stam foarte prost. Chiar si reprezentantii agentiilor de turism din Romania recunosc ca din cauza gunoaielor care domnesc peste tot si a lipsei ghizilor specializati, turistii straini ne cam ocolesc. Desi avem peisaje frumoase si monumente istorice care merita vazute, chiar daca nu sint ingrijite asa cum ar trebui. Astfel, traditiile noastre se "vind"... tot romanilor. Operatorii din turism care inca mai promoveaza destinatiile interne, Bucovina, Maramures, Moldova, zone in care obiceiurile strabune s-au mai pastrat si astazi, fac acest lucru mai mult pentru a-si mentine standardele "de suflet". Acestia se axeaza pe traditiile cu care normal ar trebui sa ne mindrim peste hotare. Spre exemplu, pe linga ofertele de Craciun de la Viena sau Praga, unde au loc vestite tirguri ce pregatesc Sarbatoarea Nasterii Domnului, pe linga o vizita acasa la Mos Craciun, in Laponia sau ofertele de schi pe pirtiile din Austria, Italia, Franta sau Elvetia, in pachetele turistice se mai regasesc si sejururi in zonele traditionale romanesti, unde inca se mai poate vedea cum se taie porcul si cum se pregatesc bucatele de Craciun. "Parintii vor sa le arate copiilor astfel de lucruri, pe care nu le vor mai vedea pentru multa vreme: cum se taie un porc de Craciun sau cum se jupoaie un miel, la Paste. Deja si pentru noi este un lux sa mergi la o stina, sa vezi ce face un oier", a precizat Florin Barhalescu, general manager la Icar Tours, cu ocazia vizitei de la Focsani, care a marcat 10 ani de la infiintarea agentiei si 3 ani pe piata locala. Reprezentantul agentiei de turism recunoaste ca romanii nu stiu sa-si puna in valoare atuurile, fie ca e vorba de traditiile din mediul rural, care au un imens potential turistic, fie ca e vorba de manastiri sau alte monumente, care nu sint ingrijite, iar serviciile de pe linga ele sint sub orice critica. "Albastrul de Voronet este lasat in umbra de toaletele de acolo, care impresioneaza mult mai mult turistii straini", spune cu regret Florin Barhalescu. Cu ocazia a 10 ani de Icar Tours, agentia a pregatit pachete speciale de genul "6 zile in New York" sau "Hawaii in 17 zile". Printre pachetele promovate in acest sezon se numara si Revelioanele in aer liber din marile capitale, Viena, Paris, Londra, Roma sau Praga, precum si programele pentru luna de miere, care sint relativ noi pe piata romaneasca. (Camelia STANILA)



Fara concerte dupa ora 1.00


Concertele sau auditiile in aer liber nu se vor putea prelungi dupa ora 1.00 noaptea, acest lucru fiind interzis prin Hotarire de Guvern. Actul normativ, care modifica art. 7, lit. e) a HG 1.328/ 2001 privind clasificarea structurilor turistice, a fost adoptat in sedinta de miercuri. Astfel, programele artistice, auditiile muzicale, video sau TV, organizate in aer liber, nu vor putea fi desfasurate intre orele 1.00 noaptea si 8.00 dimineata. Potrivit noilor prevederi, structurile de primire turistice cu functiuni de alimentatie publica au obligatia de a suspenda, intre acest interval orar, orice program ce are loc in constructii deschise (cele care nu au toate laturile si acoperisul izolate fonic), sau in constructii provizorii (corturile, terasele acoperite). încalcarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 la 50.000 lei, iar constatarea contraventiei se realizeaza de catre ofiterii si agentii de politie. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.