Ultima oră

Brigada Mecanizata a luptat ieri la Milrex 2007

Mihai Boicu
18 oct 2007 998 vizualizări
2000 de militari au participat pe Poligonul Smirdan la exercitii cu trupe si trageri de lupta, in cadrul celui mai mare exercitiu militar din ultimii ani u cea mai mare problema a fost sincronizarea

Milrex 2007 a fost cel mai amplu exercitiu militar organizat in ultimii ani. 8000 de militari au fost mobilizati in trei poligoane de antrenament, la Cincu, Capul Midia si Smirdan. Militarii Brigazii Mecanizate 282 Unirea Principatelor au fost dislocati la Poligonul Smirdan, din judetul Galati. Timp de citeva ore, aproximativ 2000 de cadre militare s-au "luptat" in poligon cu cea mai buna tehnica din dotare si au tras cu munitie de razboi. Scopul exercitiului a fost antrenarea simultana a structurilor de conducere si executie la nivel strategic, operativ si tactic pentru rezolvarea si executarea, pe baza unui scenariu de mare amploare, a unei game largi de misiuni. La operatiunile militare din Smirdan au participat 60 de vehicule de toate tipurile, doua avioane MIG 21 Lancer si doua elicoptere IAR 330 Socat. Exercitiul a fost condus in teren de comandantul Brigazii Mecanizate, generalul de brigada Catalin Tomescu. Prima parte a aplicatiei militare a constat in simularea unei conflict intre doua armate, in care vehiculele militare au avut rolul principal. Exploziile simulate, zgomotul motoarelor turate la maximum si avioanele care brazdau cerul au creat impresia unei batalii reale. La final si-au facut aparitia si cele doua elicoptere, care au survolat in doua rinduri cimpul de "lupta". Dupa incheierea "conflictului", invitatii au fost invitati sa vada tehnica din dotarea Brigazii Mecanizate. Partea a doua a exercitiului a constat in tragerea cu toate categoriile de armament, munitia folosita fiind cea de razboi. Astfel, au fost puse sa traga la tinte obuzierul calibrul 152 mm, tancurile TR 85 MI, masina de lupta a infanteriei MI 84 M "Jder", dar si sistemul antiaerian Gepard, care poate trage si in tinte de la sol in caz de nevoie. Comandantul Brigazii Mecanizate a spus ca dificultatea cea mai mare a exercitiului a fost sincronizarea. "Dificultatea este sa te sancronizezi in actiunile de lupta, atit in cadrul Brigazii cu toate sistemele de foc, cit si cu aviatia. Nu se face usor cind ai pe cimp atitia oameni si tehnica. Sincronizarea si respectarea doctrinelor si tacticelor de folosire in lupta a tehnicii sint importante", a declarat generalul de brigada Catalin Tomescu. Acesta a spus ca scopul acestor exercitii este "ca in caz de razboi sa murim cit mai putini". La exercitiul de la Smirdan a asistat gen. lt. dr. Teodor Frunzeti, seful Statului Major al Fortelor Terestre, alte cadre militare din conducerea armatei, precum si numerosi invitati din Vrancea, din cadrul IPJ, Ispectoratul pentru Situatii de Urgenta, SRI si alte institutii locale. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.