Ultima oră

Inspectori OPC dati afara dintr-un magazin din Ruginesti

Camelia Stănilă
18 oct 2007 1080 vizualizări
De frica amenzilor pentru produsele expirate, comerciantul a izbucnit nervos u acesta se va alege cu o sanctiune contraventionala consistenta pentru obstructionarea controlului

O echipa a Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) care se afla in control la Ruginesti a avut parte de o primire de pomina din partea unui patron local. Acesta, pe un ton rastit, nu a permis inspectorilor sa dea curs controlului, bruscindu-i. Tinta vizitei au fost doua magazine mixte apartinind firmei SC Mito Impex SRL. Chiar daca nu au reusit sa isi duca la bun sfirsit controlul, inspectorii au descoperit numeroase nereguli la cele doua unitati comerciale care il au ca proprietar pe Mihai Matei. La unul dintre magazine, desi orarul de functionare afisat este intre 8.00 - 20.00, la momentul inspectiei unitatea era inchisa. Conform spuselor inspectorilor, cum se intimpla de obicei in cazul controalelor in mediul rural, vinzatorul, cel mai probabil de frica amenzilor, a tras obloanele si a pus lacatul pe usa imediat ce a aflat de controlul inopinat al Protectiei Consumatorilor. La cel de-al doilea magazin mixt nu era afisat programul de functionare, iar in cele citeva minute din momentul intrarii in magazin si pina la aparitia patronului, inspectorii OPC au descoperit deja, la o prima privire, produse alimentare expirate, tinute in conditii neconforme. Se pare ca, exasperat de controalele dese ale autoritatilor abilitate, precum si de recenta amenda primita de la Garda Financiara, omul a izbucnit nervos, bruscind inspectorii, care nu au reusit cu vorba buna sa isi continue controlul. In disperare de cauza, patronul a sustras din rafturi si din galantare toate produsele asupra carora plana suspiciunea ca ar fi expirate. "Nu voi accepta astfel de situatii, in care oameni recalcitranti, cu o atitudine mitocaneasca impiedica inspectorii OPC sa isi desfasoare activitatea. Chiar daca a sustras produsele cu deficiente, inspectorii OPC ii vor trimite prin posta procesul verbal de obstructionare a controlului. Sanctiunea pe care o va primi patronul pentru impiedicarea inspectiei va fi mult mai mare decit cea pe care ar fi primit-o, probabil, pentru neregulile constatate, cum ar fi produsele expirate", a afirmat Dumitru Dila, inspectorul sef al OJPC Vrancea. Evenimentul a fost semnalat si la Politie, inspectorii OPC trimitind prin intermediul acesteia o invitatie patronului la sediul OJPC, pentru clarificarea situatiei, insa acesta nu a binevoit sa apara. Inspectorii OPC spun ca acesta nu este singurul caz in care au fost primiti recalcitrant, situatia fiind mai des intilnita la sate unde, dupa cum spune si Dumitru Dila, "nu pleci fara sa dai amenzi". (Mihaela BESLEAGA)


CASETA


Amenzile OPC nu se achita inspectorilor!


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) precizeaza ca amenzile aplicate de inspectori in urma controalelor nu sint platite acestora. De asemenea, membrii organizatiilor neguvernamentale din domeniul protectiei consumatorilor au dreptul de a informa si consilia operatorii economici, precum si de a reprezenta gratuit consumatorii in instanta, dar nu pot efectua controale. "Inspectorii Autoritatii nu solicita niciodata sume de bani operatorilor economici imediat dupa terminarea controlului. Acestia din urma au obligatia de a achita cuantumul amenzii, in cazul aplicarii sanctiunii contraventionale, la Trezorerie si nu inspectorilor aflati in control. Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor va primi doar copia chitantei de varsamint", se arata intr-un comunicat al ANPC, prin care agentii economici sint sfatuiti sa solicite legitimatiile inspectorilor si sa anunte autoritatile in cazul in care sint victimele unor abuzuri. Precizarile au fost facute avind in vedere ca doua persoane au fost reclamate la Politia Dimbovita, dupa ce au pretins ca sint membri ai unui ONG in domeniu si au cerut plata unor amenzi intre 100 si 400 lei, sume pe care le-au primit pe loc. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.