Ultima oră

Se dau despagubiri la Fondul Proprietatea

Doina Ganea
16 oct 2007 1518 vizualizări
Primii 125 de focsaneni ar putea primi despagubiri in bani sau actiuni u in timp ce 80 de cetateni se judeca in instanta cu Primaria, alti 1.500 isi asteapta rindul la solutionarea notificarilor

In urma cu doua saptamini a inceput depunerea dosarelor de catre persoanele care au ramas fara proprietati din cauza comunistilor, pentru a fi despagubite in bani sau actiuni la Fondul Proprietatea. Oamenii si-au depus dosarele la sediul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), cu speranta ca in sfirsit li se va face dreptate. Fondul Proprietatea reprezinta solutia propusa de autoritatile romane pentru despagubirea proprietarilor deposedati de imobile si terenuri, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fostii proprietari pot fi despagubiti in bani in limita a 500.000 lei noi sau, daca valoarea proprietatii depaseste aceasta suma, pot primi actiuni la Fondul Proprietatea. Acestia isi vor primi banii la 15 zile de la data cind vor exista disponibilitati banesti, in conformitate cu prevederile legale. Pagubitul decide daca primeste bani sau actiuni, chiar are o multitudine de optiuni in limita a 500.000 de lei. Acesta poate cere, daca doreste, si actiuni si numerar. De exemplu, poate cere 30.000 lei si de restul actiuni la Fondul Proprietatea. Sau poate cere actiuni la Fond in valoare de 10.000 lei si restul in numerar. Potrivit oficialilor Primariei Focsani, la nivelul municipiului se afla pe rolul instantei de judecata un numar de 80 de dosare avind ca obiect Legea 10/2001. De la inceputul anului 2007, un numar de 125 de dosare au fost solutionate, prin emiterea dispozitiei motivate. Alte 300 de dosare se afla in prezent la verificare in vederea solutionarii si 1.157 de dosare au ramas de solutionat. Cit priveste acordarea despagubirilor, acestea sint stabilite dupa ce dosarele intocmite de comisia locala sint trimise la Bucuresti. "Numai Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor este cea care hotaraste in privinta despagubirilor banesti", ne-a precizat inspectorul Mirela Andrei, din cadrul Directiei de Comunicare a Primariei Focsani. Toti proprietarii care doresc sa primeasca bani in loc de actiuni trebuie sa stie ca distribuirea sumelor de bani cuvenite nu intra in raspunderea Fondului Proprietatea, doar ANRP avind atributii in acest sens.


Cine primeste despagubiri


Odata cu aparitia OU 81/2007 au aparut si citeva proceduri noi. Astfel, daca persoana detine Titlul de Despagubire si Atestatul de Actionar si daca doreste bani poate sa faca optiunea la ANRP (Calea Floreasca nr. 202, Bucuresti). Daca doreste actiuni, ori face optiunea la ANRP pentru a ramine pe actiuni ori nu-si exprima optiunea si, dupa 6 luni, ramine automat cu aceasta forma de despagubire. Daca insa persoana are Titlul de Despagubire si nu a primit Atestatul de Actionar, atunci trebuie sa mearga la Depozitarul Central (pe str. Fagaras, nr. 25, Bucuresti) si sa ceara un extras de cont. Daca, in schimb, persoana are doar dosar trimis de Primarie, atunci se adreseaza ANRP (Calea Floreasca nr. 202, Bucuresti, tel. 021/2315421, 2315422, 2315423, 2315424, 2315425). Dupa exprimarea acestor optiuni la ANRP, fostii proprietari se pot adresa la REGISCO SA - organism independent abilitat sa elibereze atestat de actionar. Cu acest document, oamenii se pot inscrie la Fondul Proprietatea SA - societate de investitii financiare. Deciziile emise de conducatorii administratiei publice centrale investite cu solutionarea notificarilor si in care s-au consemnat sume care urmeaza a se acorda ca despagubire, insotite, dupa caz, de situatia juridica actuala a imobilului obiect al restituirii si intreaga documentatie aferenta acestora, inclusiv orice inscrisuri care descriu imobilele constructii demolate, depuse de persoana indreptatita sau regasite in arhivele proprii, se predau Secretariatului Comisiei Centrale, pe baza de proces verbal. în situatia in care fostul proprietar sau mostenitorii acestuia nu accepta sau nu pot primi teren in natura, pe alt amplasament, Comisia Judeteana de Aplicare a Legilor Fondului Funciar va inainta Secretariatului Comisiei Centrale, pe baza de proces-verbal, intreaga documentatie care a stat la baza validarii cererii de reconstituire a dreptului de proprietate. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.