Ultima oră

Proprietari fara drepturi din cauza Electrica

Mihaela Beșleagă
15 oct 2007 1673 vizualizări
Trei persoane care au mostenit un teren in Valea Sarii au cerut la Electrica mutarea postului de transformare, amplasat in curtea lor u oamenii vor sa-si extinda casa, dar legea le interzice u postul face parte dintr-un racord electric care deserveste mii de consumatori u conform legii, costurile eliberarii amplasamentului trebuie suportate de proprietari, numai ca acestea sint foarte ridicate u proprietarii vor sa dea in judecata Electrica

Doi stilpi de inalta tensiune si un transformator de energie electrica sint obiectul unui conflict, care ar putea ajunge in instanta, intre trei proprietari ai unui teren din comuna Valea Sarii, satul Poduri, si Electrica S.A. Cele trei componente ale instalatiei de distributie a energiei se afla amplasate, inca din anii \'80, pe proprietatea mostenita de Georgeta Dumitru, Constanta Popovici si Fanica Zaharia. Un stilp care sustine un transformator al postului de transformare PTA 2 Poduri se afla in curte, la citiva metri de casa, iar un alt stilp, amplasat in gradina gospodariei, face parte din racordul de 200 KWolti Naruja-Paltin, care deserveste mii de consumatori, conform unei analize realizata la fata locului de o echipa a Serviciului Exploatare Electrica. Cei trei oameni vor ca filiala de distributie a energiei electrice sa mute stilpii de pe proprietatea lor, intrucit intentioneaza sa isi extinda constructia casei. In plus, proprietarii reclama si faptul ca instalatia Electrica le ocupa terenul, fara a primi in schimb vreo despagubire din partea institutiei. "Sintem intr-o situatie disperata. Este proprietatea noastra si nu putem construi pe ea, nu se poate asa ceva! Dinsii sa isi mute stilpii, pentru ca sint in administrarea lor si sa ne elibereze terenul. Nu mai spunem ca timp de atitia ani nu am primit nici un fel de chirie pentru spatiul pe care il ocupa instalatia electrica, care trece prin curtea noastra", ne-a spus revoltata Georgeta Dumitru, unul dintre mostenitori.


"Vreti sa mutati stilpi? Va costa"


Raspunsul oficial al Filialei de Distributie a Energiei Electrice (FDEE) privind aceasta solicitare se bazeaza pe Legea Energiei Electrice nr.13/2007, care stipuleaza la articolul 41 ca "terenurile pe care se situeaza retelele electrice de distributie existente la intrarea in vigoare a prezentei legi sint si ramin in proprietatea publica a statului" si "cheltuielile pentru modificarea instalatiilor de distributie a energiei electrice, (...) inclusiv pentru eliberarea unor amplasamente, sint suportate integral de cel care a generat modificarea". Legea mai precizeaza faptul ca operatorul de energie electrica poate oferi despagubiri, in momentul in care sint fonduri: "în cazul in care cheltuielile (...) sint suportate de catre client, capacitatile energetice rezultate pot fi preluate cu justa despagubire de catre operatorul de distributie". In alta ordine de idei, spatiul pe care se afla amplasata instalatia electrica este in proprietatea statului, iar cei trei proprietari sint constrinsi sa plateasca cheltuielile, care ajung la sume foarte mari, in cazul in care vor sa mute stilpii pe proprie raspundere. In plus, pentru efectuarea oricarei constructii sau extinderi, oamenii au nevoie de un aviz de amplasament eliberat de Electrica. "In conformitate cu normele tehnice in vigoare, constructia pe care o veti extinde nu poate fi amplasata sub reteaua electrica, astfel incit daca viitoarea constructie se va afla sub reteaua electrica, avizul necesar va va fi eliberat numai dupa eliberarea amplasamentului", se mai arata in raspunsul oficial semnat de directorul Dumitru Danila si seful Serviciului Exploatare, M. Mocanu. Cererea de eliberarea a terenului se face tot pe cheltuiala solicitantului, care se poate adresa unui proiectant atestat de Electrica. "La fata locului s-a deplasat o echipa Electrica din cadrul Serviciului Exploatare, care a realizat o analiza pe teren, cu masuratori, poze. Nu e ceva simplu, ca o reparatie, sau o revizie pe care sa o realizam imediat. Tehnic, nu putem interveni, e vorba despre un racord care deserveste mii de oameni. Asta e legea, noi actionam conform ei", a comentat situatia Mariana Trif, purtatorul de cuvint al Electrica.


Electrica nu are fonduri


Cei trei proprietari din Poduri sint hotariti sa dea Electrica in judecata, considerind ca doar in acest mod isi pot face dreptate. Directorul FDEE Focsani, Dumitru Danila, afirma ca o solutie ar fi aceea ca in momentul in care vin fonduri pentru lucrari de modernizare a liniei in zona sa se intervina si in acest caz. Costurile unei astfel de lucrari sint ridicate, intrucit, fiind vorba de un racord, e ca si cum ar trebui construit un post nou. "Astfel de situatii se rezolva conform Legii Energiei Electrice 13/2007. Noi nu putem sa intevenim decit daca in zona se realizeaza lucrari de modernizare a liniei si de trecere a unor instalatii din domeniul privat in cel public. Momentan nu avem fonduri pentru astfel de lucrari, ma voi interesa sa vad care este perspectiva in zona. In momentul in care vom avea fonduri vom interveni si in aceste cazuri. Costurile sint foarte ridicate, nu e atit de simplu sa mutam un transformator", ne-a declarat Dumitru Danila. Reprezentantul Electrica crede ca aceasta situatie dezavantajeaza si societatea, intrucit instalatia electrica respectiva este ingradita. "Inconvenientul este si pentru noi, in ceea ce priveste exploatarea si accesul in caz de avarie la postul respectiv. Daca este ingradit, pe o proprietate, de multe ori nu putem interveni operativ", a mai adaugat directorul FDEE Focsani.


Legea Energiei, un spin in coasta consumatorului


Din pacate, acest caz nu este singular, multi cetateni care au amplasati stilpi de inalta tensiune in curte sint nemultumiti de situatie si de aplicarea prezentei legi, prin care sint obligati sa suporte integral cheltuielile mutarii instalatiei. In plus, actuala lege, prin art. 39, impune o serie de restrictii persoanelor fizice si juridice, in scopul protectiei instalatiilor de transport, prin care li se interzice: sa efectueze constructii de orice fel in zona de siguranta a instalatiilor, fara avizul de amplasament al operatorului de transport si de sistem; sa efectueze sapaturi sau sa infiinteze plantatii in zona de siguranta a retelelor electrice de transport, fara acordul operatorului; sa depoziteze materiale pe culoarele de trecere si in zonele de protectie si de siguranta a instalatiilor; sa arunce obiecte de orice fel pe retelele electrice de transport sau sa intervina, in orice alt mod, asupra acestora; sa limiteze sau sa ingradeasca prin executia de imprejmuire, prin constructii sau prin orice alt mod, accesul la instalatii al operatorului de transport si de sistem. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.