Ultima oră

Gripa aviara pune din nou pe jar autoritatile

Mihaela Beșleagă
11 oct 2007 605 vizualizări
Medicii veterinari monitorizeaza in principal 19 localitati de pe malul riului Siret, printre care Adjud, Pufesti, Marasesti si Homocea u pasarile din gospodarii trebuie tinute inchise în curti

Medicii veterinari sint din nou in alerta, avind in vedere evolutia gripei aviare in citeva state ale Uniunii Europene. Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) supravegheaza toate efectivele de pasari domestice si salbatice migratoare, pentru prevenirea aparitiei si raspindirii uneia dintre cele mai periculoase boli, care se poate transmite de la pasari la oameni si care a pus probleme serioase anul trecut in judetul nostru. Alerta s-a declansat dupa ce la sfirsitul lunii august intr-o ferma de pasari din Germania, regiunea Bavaria, a izbucnit o epidemie de gripa aviara, mai multe pasari fiind depistate cu virusul H5N1. Inspectorii DSVSA efectueaza examene clinice, privind analiza mortalitatii si morbiditatii la pasari, prelevarea si examinarea de probe biologice prin metode specifice de laborator. In plus, continua verificarea masurilor legate de respectarea masurilor de biosecuritate in exploatatiile de pasari. Sint monitorizate in principal 19 localitati de pe malul riului Siret, printre care Adjud, Pufesti, Marasesti si Homocea. "Deja s-au impus restrictii, din nou, la importul de carne de pasare din tarile in care s-au depistat focare, cum este exemplul Portugaliei. Efectuam supravegherea pasarilor migratoare, giste, rate, care transporta virusul, si am impus masuri de preventie in 19 localitati tinta, in special de pe malul apei", a declarat Ionel Duta, directorul DSVSA. O atentie deosebita se acorda controlului circulatiei pasarilor si se verifica daca pasarile din gospodarii sint inchise si mentinute in curti. "Pasarile trebuie sa fie ecarisate, iar primariile sint obligate sa aiba incheiate contracte cu PROTAN, o unitate speciala care se ocupa de stringerea cadavrelor si resturilor animaliere", a mai adaugat Ionel Duta. în perioada 1 ianuarie ""31 august 2007, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a efectuat la pasarile salbatice si la pasarile domestice un numar de 150.674 de teste de laborator, care au avut rezultate negative pentru virusul gripei aviare. Medicii veterinari continua si vaccinarea la pasari pentru pseudopesta, vaccinare al carei cost este suportat de proprietar. In plus, inspectorii sanitar veterinari supravegheaza in aceasta perioada toate efectivele de animale din judet pentru prevenirea bolilor din grupa A, pe linga gripa aviara, febra aftoasa, boala limbii albastre (blue tongue) si pesta porcina. Aceste boli au un grad ridicat de periculozitate, intrucit se propaga foarte rapid, existind riscul aparitiei unor pandemii si, in plus, unele dintre ele se pot transmite si la om. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.