Ultima oră

Sefi noi, cu dosar, la Colegiul Medicilor Veterinari

Mihaela Beșleagă
10 oct 2007 2796 vizualizări
Ionel Duta este noul presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Vrancea u Duta, care detine si sefia Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, a fost scos de sub urmarire penala cu patru zile inaintea alegerilor u au mai primit NUP si Gheorghe Modoran, ales presedinte al comisiei de deontologie si litigii, Iulian Cucoli, vicepresedinte, si Gheorghe Ciornohac, noul secretar general u medicul Alexandru Paul, care se afla de citiva ani in proces cu DSVSA, reclama mai multe nereguli de la alegeri

Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) din Vrancea si-a desemnat noua conducere pentru urmatorii trei ani, in timpul sedintei statutare a Adunarii Generale din 28 septembrie. In urma voturilor exprimate de cei 102 veterinari membri ai Colegiului, din totalul de 107 prezenti, presedinte a fost ales, cu 53 de voturi, chiar seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Ionel Duta. Ceilalti trei candidati la cea mai inalta functie au fost: Luigi Munteanu (24 voturi), Nicolae Botezatu, presedintele CMV pina in acest an (15 voturi) si Gheorghe Grigoreiu (9 voturi). Vicepresedinti au fost alesi Iulian Cucoli, in prezent purtator de cuvint al DSVSA, si Grigore Cimpoiesu, medic veterinar la Naruja. Presedinte al comisiei de deontologie si litigii a fost desemnat medicul Gheorghe Modoran, iar Gheorghe Ciornohac este noul secretar general al CMV. Intre 2004 - 2007 CMV a fost condus de Nicolae Botezatu, iar intre 2001 - 2004 de Gheorghe Grigoreiu. O parte din noua conducere a CMV, respectiv presedintele Ionel Duta si membrii Gheorghe Modoran, Luigi Munteanu si Nicolae Botezatu se vor deplasa in perioada 23 - 25 octombrie la Sinaia, unde va avea loc Congresul National in care se va desemna conducerea Colegiului National al Medicilor Veterinari.


"Au fost alesi veterinari cu dosar penal"


Alegerile nu au fost lipsite de evenimente. Unul dintre medicii veterinari liber profesionisti, membru activ al Colegiului, Alexandru Paul Sogor, a reclamat in timpul sedintei faptul ca medicilor din teritoriu nu li s-au adus la cunostinta modificarile aduse regulamentului de functionare a Colegiului, stabilit prin Legea 160/1998 privind organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, cu amendamentele aduse in 2005. Alexandru Paul spune ca medicii din teritoriu nu au mai primit un buletin informativ din partea Colegiului din 2004, astfel ca votantii nu au cunoscut nici amendamentul care vizeaza statutul medicului veterinar, prin care cei care sint urmariti penal sau au adus atingeri profesiei nu pot candida si nu pot fi alesi in functii in cadrul Colegiului. In opinia veterinarului Paul, in aceasta situatie de incompatibilitate se afla insusi presedintele Ionel Duta, alaturi de Gheorghe Modoran, presedintele comisiei de deontologie si litigii, Iulian Cucoli, vicepresedinte si Gheorghe Ciornohac, noul secretar general al CMV. "Depling maniera in care s-a organizat si s-a desfasurat alegerea Colegiului. Consider ca este premeditata aceasta modalitate de abordare, de neaducere la cunostinta a noilor reguli introduse in regulamentul de ordine interioara. Pina la proba contrarie, cred ca aceasta situatie a fost deliberata, intrucit nu se poate aduce ca argument faptul ca nu au existat bani pentru tiparirea unei brosuri", a spus Alexandru Paul. In plus, el considera ca exista o stare de incompatibilitate si intre functia de functionar public in cadrul DSVSA si cea de membru cu post de conducere in cadrul Colegiului, constituit ca organizatie profesionala non-profit. "La nivel national se contureaza un mecanism prin care structurile de conducere din cadrul Directiilor si Autoritatii Sanitar Veterinare doresc sa fie reprezentate si sa detina functii de conducere si in Colegii. Astfel incit intreg corpul medical veterinar sa se transforme intr-un bun la cheremul indivizilor care au puterea si la Autoritate, si la Colegiu", a mai afirmat dr. Paul. Medicul a parasit in semn de protest sala in care s-a desfasurat sedinta inaintea incheierii votului si a cerut in scris CMV procesul verbal al sedintei si comunicarea rezultatelor votului.


Duta a primit NUP inaintea alegerilor


Concluzia Ordonantei de scoatere de sub urmarire penala emisa de Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani in 24 septembrie 2007 (cu 4 zile inaintea sedintei CMV- n.r.) este ca "Duta Ionel nu poate fi invinuit de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor". Prin Ordonanta semnata de procurorul Florin Tirlea s-a dispus neinceperea urmaririi penale si in cazul celorlalti acuzati: Gheorghe Modoran, Gheorghe Grigoreiu, Stanica Mocanu, Iulian Cucoli, George Ciornohac si Emil Purice. Seful veterinarilor, Ionel Duta, nu neaga insa amendamentul prin care se specifica faptul ca medicii care candideaza la functii in cadrul Colegiului nu trebuie sa fie urmariti penal, insa argumenteaza ca a primit NUP din partea Parchetului. In plus, el neaga faptul ca noile modificari aduse regulamentului nu ar fi fost cunoscute de membrii Colegiului. "El a fost singurul care nu stia noile modificari, care sint putine si nesemnificative. Dintotdeauna Paul Alexandru a avut ceva de comentat si de impartit cu noi. Nimeni nu il mai baga in seama. Ceea ce ne-a adus ca acuzatii este impotriva demnitatii colegilor, intrucit noi am fost scosi de sub urmarire penala", a spus Ionel Duta. Cit despre incompatibilitatea intre statutul de functionar public in cadrul DSVSA si cea de membru cu functie de conducere in Colegiu, Ionel Duta spune ca aceasta situatie nu este reglementata in nici un document. "Care e problema? In tara sint zeci ca mine. Ce sa fac daca Colegiul ma iubeste?", a mai spus Ionel Duta. Acesta a mai adaugat ca nu va da un raspuns solicitarii scrise a dr. Alexandru Paul, sub argumentul "Colegiul este o asociatie profesionala, nu o institutie care sa ofere informatii de interes public, cum este DSVSA".


Divergente vechi


Trebuie spus ca neintelegerile dintre functionarii DSVSA si Alexandru Paul dureaza de ani buni, ele ajungind si in instanta. Procesul a debutat in 2002, cind, in baza unor reclamatii primite la CMV, s-a hotarit analizarea activitatii lui Alexandru Paul, care isi exercita profesia in calitate de medic veterinar in baza atestatului de libera practica si a avizului special. In urma cercetarilor efectuate de DSVSA, s-a constatat ca medicul isi desfasura activitatea in conditii improprii si nu avea depusa documentatia necesara obtinerii autorizatiei sanitar veterinare de functionare pentru cabinetul veterinar, astfel ca i s-a retras dreptul de exercitare a profesiei pe 6 luni. Alexandru Paul a formulat o contestatie la instanta de judecata, care de altfel a constatat ca detinea avizul de libera practica, pe care nu il predase DSVSA. In cele din urma, Paul a renuntat la proces. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.