Ultima oră

Vaca turbata la Maicanesti

Mihaela Beșleagă
10 oct 2007 1663 vizualizări
Bovina a fost sacrificata si incinerata, iar animalele si oamenii care au intrat in contact cu animalul au fost vaccinati u la nivelul comunei s-a instaurat carantina de gradul III

Locuitorii comunei Maicanesti au tras o sperietura zdravana acum citeva zile, mai exact joi, 4 octombrie, cind in gospodaria unui satean a fost descoperita o bovina care, dupa toate simptomele, era turbata. Animalul era neobisnuit de furios, avea tendinta de a impunge, ochii scosi din orbite si spumega. Proprietarii au intrat imediat in alerta si au anuntat medicul veterinar din comuna, pe Gheorghe Grigoreiu si apoi autoritatea sanitar veterinara. "O echipa de medici veterinari ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a intervenit in cel mai scurt timp la fata locului, s-au prelevat probe, supuse analizei de laborator, care a confirmat faptul ca animalul fusese contaminat cu rabie. Bovina a fost sacrificata si incinerata si s-a dispus vaccinarea animalelor si oamenilor care au intrat in contact cu animalul turbat. S-au efectuat trei dezinsectii in gospodaria respectiva", a comentat situatia Ionel Duta, directorul DSVSA Vrancea. Se pare ca bovina a fost muscata de o vulpe turbata, una dintre cele trei depistate in zona, animale care mentin sursa de rabie. Pentru prevenirea raspindirii pericolului de turbare, toate pisicile si ciinii din jurul gospodariei vizate au fost sacrificati. In perimetrul comunei Maicanesti s-a instaurat carantina de gradul III, iar timp de 7-14 zile inspectorii sanitar veterinari supravegheaza zona. Tot in aceasta perioada, medicii veterinari realizeaza verificari la cele cinci abatoare din judet care sacrifica bovine, pentru supravegherea aparitiei si depistarii encefalitei spongiforme, cunoscuta sub denumirea populara de "boala vacii nebune". (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.