Ultima oră

S-au rupt boii de la jug si s-a bagat dihonia in magistrati

Mihai Boicu
10 oct 2007 3571 vizualizări
Procurorul Gheorghe Mihaila a reusit sa-i binedispuna pe participantii la intilnirea privind lupta impotriva coruptiei, chiar daca temele au fost cit se poate de serioase u conferinta a fost organizata ieri de Asociatia pentru Implementarea Democratiei la Prefectura

Conferinta despre lupta anticoruptie organizata de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) a adunat ieri la Prefectura pe majoritatea sefilor de institutii abilitate in combatarea acestui fenomen. Dezbaterea a fost mediata de Alexandru Cumpanasu, directorul executiv al Asociatiei, in timp ce subprefectul Ion Oprea a tinut numai un scurt cuvint de deschidere si a plecat intrucit avea alte treburi. Sarea si piperul intilnirii a fost procurorul Gheorghe Mihaila, de la Parchetul de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea, care nu si-a pierdut vremea sa foloseasca un limbaj elaborat si, la fel ca atunci cind pledeaza in instanta, a spus intr-un limbaj plastic ce gindeste despre scandalurile din justitie. "S-au rupt boii de la jug, boul de la «hai» l-au pus la boul de la «cea» si s-a bagat dihonia in magistrati", a spus procurorul. Acesta a sustinut ca societatea impinge la coruptie si ca este nevoie sa existe un echilibru intre fortele din societate. Mihaila a avut un "cui" si impotriva presei, despre care a spus ca ar trebui sa scrie decit la finalul unui caz. Procurorul a sustinut ca justitia din Vrancea incearca sa-si faca datoria, dind ca exemplu cazul primarului din Mera, Gheorghe Sararu, care a fost trimis in judecata. "Problema este ca este unul dintre tisneste si cum deschide gura l-a ras presa", a rezumat Mihaila modul in care se declanseaza scandalurile in justitie. Acesta a spus ca procurorul general al Romaniei ar trebui sa fie o persoana cu studii de drept, dar sa aiba in spate o alta cariera, cum ar fi cea didactica. "Procurorul general trebuie sa fie ca o umbrela, unde te duci si nu te ploua", a afirmat Gheorghe Mihaila. Procurorul a spus, totusi, ca nu-i place sa iasa in evidenta la asemenea intilniri. "Pai, ma ia nevasta-mea acasa: «Ce faci, mai, idiotule?»", a spus procurorul de la Parchetul Judetean. Participantii la intilnire se asteptau sa asiste la un seminar plictisitor, insa dupa ceea nu le-a parut prea rau ca au venit deoarece "discursul" procurorului Mihaila a reusit sa-i amuze.


Politistii vor sa stea cit mai mult in functii


Alexandru Cumpanasu i-a luat si pe politisti la intrebari, pornind de la un sondaj realizat de Directia Generala Anticoruptie in rindul angajatilor Ministerului Internelor, care a aratat ca acestia au o parere proasta despre sistemul in care lucreaza. Comisarul sef Vasilica Topor, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, a spus ca rezultatele sondajelor nu reprezinta "o chestiune generala" la nivelul IPJ Vrancea si ca de multe ori "o analiza statistica nu reflecta realitatea". Acesta s-a plinsa ca legislatia nu-i ajuta pe politisti atunci cind intocmesc un dosar complex, deoarece un avocat poate sa le puna bete in roate prin tot felul de "chichite". "In conditiile in care nu esti aparat de lege si legislatia nu este in favoarea ta, cum poti sa-ti desfasori o activitate normala si sa obtii rezultate impotriva corutiei? Nu cred", a spus ofiterul din IJP Vrancea. O alta problema ridicata de Alexandru Cumpanasu a fost aceea a perioadei de timp pe care trebuie sa ramina un politist intr-o functie de conducere. "Mentinerea pe functii este benefica. Este foarte greu sa formezi un ofiter de politie. Un politist poate sa spuna ca este ofiter de politie dupa 8 -10 ani", a afirmat comisarul sef Vasilica Topor. Alexandru Cumpanasu le-a cerut celor prezenti sa faca propuneri concrete de imbunatatire a activitatii lor profesionale. Comisarul sef Vasilica Tirala, seful Politiei Marasesti, a raspuns ca el se astepta sa afle despre asemenea propuneri venite de la centru. Cumpanasu a replicat ca daca nu se asculta si parerile celor care implementeaza masurile luate la nivel central nu se va schimba nimic in sistem. Urmatoarea intilnire pe tema luptei impotriva coruptiei va avea loc peste trei luni. Evenimentul de ieri a fost organizat in cadrul Centrului National pentru Integritate, care este implementat de AID Romania, in parteneriat cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative, ambasadelor Marii Britanii, Regatului Tarilor de Jos, Suediei, Finlandei, Germaniei, precum si alte institutii si organizatii. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.