Ultima oră

Politia a inaugurat ieri detectorul de minciuni

Dan Chiriac
5 oct 2007 2723 vizualizări
Detectorul de minciuni a fost dat ieri in folosinta la politia vrinceana u aparatura face parte din materialele strategice ale SUA

Infractorii vrinceni nu vor mai merge in alte judete pentru a fi testati cu detectorul de minciuni. De ieri Vrancea a devenit al 30-lea inspectorat de politie din tara care a fost dotat cu poligraf. Acesta a fost instalat intr-o camera special amenajata la Detasamentul Politiei pentru Interventie Rapida. La inaugurare au participat ieri seful Laboratorului Central Poligraf din cadrul Institutului Criminalistic Bucuresti, Marius Mihaila, psihologul Alina Dobrin, care se va ocupa cu utilizarea acestuia si comisarul sef Marian Cirjica, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IJP Vrancea "Noi faceam testari si pina acum, dar trebuia sa ne deplasam la IJP Galati, Braila sau Bacau. Am avut pina acum cazuri in care subiectii au refuzat sa fie testati si astfel ne-am dat seama ca ancheta merge in sensul cel bun si ca acel subiect este cel pe care noi il cautam. Au fost insa si persoane care au cerut sa mearga din propria initiativa la detector pentru a-si dovedi nevinovatia. Este bine venit acest aparat pentru ca, de multe ori, in judetele vecine era aglomerat si renuntam la teste", a precizat comisarul sef Marian Cirjica. Marius Mihaila, de la Laboratorul Central Poligraf, a precizat ca aparatul nu poate fi folosit decit in scopul in care a fost achizitionat. "Este un aparat care nu provoaca rau fizic sau psihic celui testat. Acesta arata mai multi parametri ai subiectului si prezinta reactiile acestuia la stimuli. Raspunsurile oferite sint doar cu da sau nu, iar intrebarile au legatura doar cu fapta pentru care sint cercetati. Tehnica este foarte scumpa, costa zeci de mii de dolari si atit unitatea centrala, cit si softul fac parte din materialele strategice ale Statelor Unite si nu pot fi utilizate decit in scopul inscris in fisa de achizitionare", a spus Marius Mihaila. Cea care se va ocupa la politia vrinceana de utilizarea poligarfului este subinspectorul Alina Dobrin. Politista a absolvit timp de un an si jumatate cursuri de specialitate si va fi singura persoana care va sta cu cel testat in camera de la Detasamentul Politiei pentru Interventie Rapida, unde a fost instalat poligraful. "Intrebarile vor fi formulate de psiholog, impreuna si la sugestia ofiterului de ancheta", a mai spus Marius Mihaila. Dintr-un studiu efectuat la nivel national s-a stabilit ca 70 la suta dintre persoanele testate cu acest aparat spun adevarul. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.