Ultima oră

Cozi pentru 86 de analize medicale gratuite

Cristina Palade
5 oct 2007 832 vizualizări
Doar 86 de analize medicale pot fi decontate de Casa de Asigurari de Sanatate u medicii nu prescriu intotdeauna toate cele noua analize medicale in cadrul programului de evaluare

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) poate deconta un numar de 86 de analize medicale impartite pe mai multe categorii: hematologie, biochimie, imunologie, exudat faringian, analize de urina, examene pentru mama si copil. Aceste analize pot fi facute de bolnavi la cele cinci laboratoare din judet, dar si la alte doua laboratoare din Bucuresti si Bacau, care au incheiat contracte cu CJAS. Cele 86 de analize se fac la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist. Cele mai multe persoane care au nevoie de analize stau la cozi interminabile in fata laboratoarelor in primele zile ale fiecarei luni pentru a beneficia de gratuitate. Pretul acestor analize variaza de la 10 lei pina la 100 de lei si chiar mai mult. Potrivit presedintelui CJAS, analizele cu pricina ar trebui sa aiba aceleasi tarife la toate laboratoarele. Pentru situatiile in care acestea termina plafonul, pacientilor nu le ramine decit sa plateasca din buzunarul propriu contravaloarea analizelor medicale. "Pe trimestrul III se pastreaza numarul de investigatii paraclinice fata de celelalte doua trimestre. Cred ca ar trebui ca suma de decontare pentru analizele paraclinice sa fie mai mare. Totodata si alte laboratoare ar trebui sa intre in relatie contractuala cu CJAS. In prezent, bugetul este acoperitor in procent de aproximativ 80%, dar se poate si mai bine", ne-a declarat Mihai Copaci, presedintele director al CJAS. Potrivit unei statistici a CJAS, cele cinci laboratoare care au incheiat contract cu Casa au realizat, pe trimestrul III al acestui an, 55.441 investigatii paraclinice, efectuate atit la recomandarea medicului de familie, cit si la recomandarea medicului specialist.


18.000 de vrinceni sint cu analizele la zi


Conform Programului national de evaluare a starii de sanatate, populatia poate sa faca un numar de noua analize: hemoleucograma completa, creatinina serica, glicemie, sideremie (prezenta fierului in singe - n.r.), sumar de urina, colesterol seric total, HDL colesterol, trigliceride si TGP. Desi numarul maxim de analize pe care le poate face o persoana in cadrul acestui program este de noua, nu toti medicii recomanda toate analizele pacientilor lor. Au fost situatii in care medicii au prescris doar trei sau patru analize medicale, in functie de necesitatile clinice. Pe lunile iulie si august, 21.977 de persoane au fost investigate in asistenta medicala primara din cadrul programului national de sanatate. Pentru acestea, CJAS a decontat deocamdata 107.000 lei, raminind datoare medicilor de familie cu 583.000 lei. Alte 18.080 de persoane au beneficiat de asistenta medicala paraclinica pentru care banca sistemului sanitar a decontat suma de 251.000 lei, urmind ca in perioada imediata sa mai deconteze inca 1.640.000 lei laboratoarelor. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.