Ultima oră

Bun e mustul, dar de unde?

Mihaela Beșleagă
5 oct 2007 807 vizualizări
Cel mai cunoscut simbol care este asociat judetului nostru, pe buna dreptate, este acela al vinului, pentru care podgoriile vrincene sint recunoscute atit pe plan national, cit si peste hotare.

In Focsani nu exista nici o mustarie

Si cum sezonul recoltei in vii se apropie de sfirsit, sau chiar s-a incheiat deja, licoarea bahica atit de apreciata a umplut butoaiele si paharele vrincenilor. Cu toate acestea, in Focsani, de pilda, nu exista nici o mustarie sau macar un restaurant sau local care sa ofere spre degustare must sau vin proaspat tescuit, la o pastrama de oaie, sau alte produse traditionale romanesti. Ideea "musteste" in mintea proprietarilor de localuri, care asteapta insa Festivalul International al Vinului "Bachus 2007" pentru a-si desfasura produsele viticole in aer liber. Focsanenii care au pofta de o cana de vin fiert si de o pastrama romaneasca mai au de asteptat se pare pina la sfirsitul lunii octombrie, daca nu cumva vor merge la Ziua Recoltei, care se va desfasura duminica in Piata Moldovei. "Momentan nu avem o astfel de mustarie si nu cred ca exista pe nicaieri in oras. Ne gindim sa organizam seri romanesti, cu butoaie de vin si must, cu berbecuti pe jar si pastrama, la care vor cinta lautarii, la sfirsitul lunii octombrie. Deocamdata trebuie sa mai terminam cu nuntile", ne-a spus seful de sala de la unul din restaurantele din Focsani. (Mihaela BESLEAGA)



Roadele toamnei, premiate la Ziua Recoltei


Agricultorii, comerciantii de produse agricole si toti vrincenii sint asteptati duminica la petrecerea de Ziua Recoltei, pentru a-si expune roadele muncii de peste an si pentru a se bucura de concursurile si spectacolul de muzica populara organizat de municipalitatea focsaneana. Piata Moldovei este locatia care va gazdui manifestarea, cu must, mititei, pastrama si muzica

populara, incepind cu ora 9.30, pina la orele prinzului. Ansamblul "Tara Vrancei" va incinge atmosfera inca de dimineata. Producatoriilor li s-au pregatit numeroase surprize, cum ar fi organizarea de concursuri inedite, in care vor fi premiate cel mai frumos stand, cele mai frumoase produse, cel mai curios produs agricol specific si cea mai interesanta reteta pentru conservarea produselor pentru iarna. Norocosii agricultori pot cistiga premii in bani, intre 40 si 200 lei, si gratuitati la chiria tarabelor intre 3 luni si un an. La Ziua Recoltei sint asteptati sa participe aproximativ 100 de comercianti care expun in piata, atit firme, cit si persoane fizice autorizate. (I. CRETU, M. BESLEAGA)


"Harry Potter" vine la Balada


Cinefilii focsaneni iubitori de mistere si actiune, de la cei mai mici pina la bunici, au posibilitatea sa vizioneze direct de pe pelicula unul dintre filmele cu cel mai mare succes de public din ultimii ani: "Harry Potter si Ordinul Phoenix". In acest week-end, in cadrul programului saptaminal de film "Cea de-a saptea arta", gazduit de Cinematograful Balada, proiectiile vor avea loc in zilele de vineri, simbata si duminica, de la orele 16.00 si 19.00. Tariful unic al biletelor este de 5 lei. (Mihaela BESLEAGA)


Cel mai mare acuarelist roman, in expozitie


Casa de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta" gazduieste in aceasta perioada, pina pe 30 octombrie, expozitia de pictura

"Acuarela in sarbatoare", semnata de pictorul Nicolae Placicov. La vernisaj, care a avut loc vinerea trecuta, artistul plastic vrincean Gheorghe Zait a prezentat lucrarile pictorului galatean, afirmind ca "e cel mai bun acuarelist roman contemporan". Maestrul Nicolae Placicov a cultivat toata viata acuarela, o tehnica dificila si pretentioasa, inca de la debutul sau artistic de acum 37 ani. Picturile sale se centreaza, printre altele, pe secvente din peisajul fascinant al Deltei Dunarii, sau pe aspecte urbane dintr-un vechi oras transilvanean, Sighisoara. (Mihaela BESLEAGA)


Recital de lectura la Teatru


Iubitorii artei literare sint asteptati in fiecare luni in sala foaier a Teatrului Municipal "Maior Ghe. Pastia", unde se organizeaza saptaminal un spectacol de lectura. Luni, 8 octombrie, de la ora 18.00, una dintre cele mai apreciate actrite ale trupei focsanene, Aniela Petreanu va sustine un recital de lectura, monologul intitulat "Va urcati la prima", de Teodora Herghelegiu. Aniela Petreanu este laureata cu premiul "Sic Alexandrescu" la Gala Tinarului Actor HOP 2007. Intrarea este gratuita. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.