Ultima oră

Brigada de Artilerie si-a schimbat in secret comandantul

Ziarul de Vrancea
3 oct 2007 5285 vizualizări
Colonelul Florinel Damian i-a luat ieri locul colonelului doctor Radu Ignat la conducerea Brigazii 8 Artilerie Mixta, plecat pe o alta functie la Statul Major al Fortelor Terestre u noul comandant a venit la Focsani din postura de consilier al Ministrului Apararii u acesta a negat faptul ca schimbarea s-ar fi produs pe fondul unor controale la unitate u mutarea lui Radu Ignat pare insa sa fie o retrogradare prin avansarea intr-o alta functie aparent mai importanta, procedeu des utilizat in structurile militare

Colonelul doctor Florinel Damian este nou sef al Brigazii 8 Artilerie Mixta "Alexandru Ioan Cuza" Focsani. Acesta a fost numit prin ordin al ministrului Teodor Melescanu in locul colonelului doctor Radu Ignat, care indeplinea aceasta functie din ianuarie 2006. La rindul sau, Radu Ignat a fost numit sef peste Standardizare si Implementare Proceduri NATO la Statul Major al Fortelor Terestre. Schimbarea conducerii unitatii s-a facut intr-o discretie totala, informatia ajungind intimplator la presa. Noul comandant a venit la Focsani dupa ce a ocupat cinci ani diverse functii in cadrul SMFT, iar din noiembrie anul trecut a fost consilier al ministrului pe probleme de teatre de operatii. Col. Florinel Damian a spus ca mutarea predecesorului a fost o avansare si nu rezultatul unor verificari la unitate. Cu toate acestea, Radu Ignat a plecat in contextul aparitiei dezvaluirilor privind afacerile de la Casa Armatei, iar avansarea sa seamana mai mult cu o retrogradare.


Colonelul Florinel Damian a fost instalat ieri in functie in prezenta comandantului Corpului 1 Armata Teritorial, generalul de brigada Ion Birloiu. Schimbarea si preluarea functiei s-au facut intr-o discretie totala, presa aflind ulterior despre eveniment. "Preiau functia de la colonelul Ignat care a desfasurat activitatea in cele mai bune conditii. Acesta a fost avansat pe o functie superioara datorita experientei pe care o are in conducerea trupelor. Exista in aceste momente si disfunctionalitati in brigada, dar aceste sint normale, ca in orice alta institutie", considera noul comandant. Acesta a justificat "discretia" schimbarii conducerii Brigazii prin faptul ca a venit abia ieri noapte in Focsani, iar ofiterul responsabil pentru relatiile cu presa se afla in concediu. Noul comandant a promis ca pe viitor situatia se va schimba. Col. Florinel Damian a mai lucrat in Garnizoanele Mihai Bravu - judetul Giurgiu, unde timp de 17 ani a ocupat functii de la comandant de pluton la comandant de batalion. La Bucuresti, cololenul a fost comandant de batalion, dupa care, timp de cinci ani, a ocupat diverse functii in cadrul SMFT. Din noiembrie 2006 si pina in prezent, colonelul Florinel Damian a fost consilier al ministrului pe probleme de teatre de operatii. Aceasta functie a venit dupa ce in perioada august 2004 - martie 2005 a fost conducatorul unei divizii multinationale in Irak. Florinel Damian s-a nascut in urma cu 49 de ani la Cimpulung Muscel, este casatorit si are un fiu in virsta de 21 de ani, care este student la istorie si teologie.


"Vreau sa dezvolt ce s-a inceput"


Noul comandant al Brigazii 8 Artilerie Mixta spune ca intentioneaza sa continue ceea ce s-a inceput la unitate, adica operationalizarea ei in totalitate si aducerea la standardele cerute de NATO. "Ceea ce s-a facut pina cum s-a facut foarte bine. Trebuie sa continuam procesul de operationalizare. Nu voi schimba loctiitorul sau seful de stat major. Cel mai greu si mai incitant este sa lucrezi cu echipa care ti se ofera. Pentru mine, aceasta functie reprezinta o oportunitate sa-mi dezvolt forta de conducere", a apreciat Florinel Damian. Acesta a sustinut ca venirea de la Bucuresti nu reprezinta pentru el un pas inapoi. In general, conducerile brigazilor focsanene au reprezentat un pas inainte pentru ofiterii care au trecut pe la comanda lor si care au fost avansati apoi in functii importante. Printre cei care au ajuns sa aiba un rol important in conducerea armatei se numara generalii Florian Pinta si Eugen Badalan, fostul sef al Statului Major General al Armatei, trecut in rezerva dupa ce DNA a inceput urmarirea penala impotriva sa.


Ignat, legat de afacerile Casei Armatei


Col. dr. Radu Ignat a fost numit la SMFT in functia de sef Standardizare si Implementare Proceduri NATO. La Focsani acesta a ocupat functia de comandat al Brigazii 8 Artilerie din 17 ianuarie 2006. De asemenea, Ignat a fost si seful Garnizoanei Focsani pina cind Catalin Radu Tomescu, comandatul Brigazii 282 Mecanizata "Unirea Principatelor", a fost avansat la gradul de general, in urma cu peste o luna. Numele col. dr. Radu Ignat a fost legat in urma cu putin timp cu afacerile cu spatiile de la Casa Armatei care sint inchiriate pentru anumite evenimente, in general nunti. Potrivit unor informatii ajunse in posesia noastra, spatiile erau inchiriate cu conditia ca organizatorul evenimentelor sa fie firma Relsamonic SRL din Focsani. Cu toate acestea, controalele efectuate nu au confirmat acest lucru. "Referitor la activitatea Cercului Militar Focsani au fost efectuate doua controale, in urma unor sesizari anonime, in urma carora s-a constatat ca firma Relsamoic SRL nu este organizatorul principal al evenimentelor la care va referiti, ci ca institutia militara a incheiat doua contracte de comodat cu aceasta firma", se arata intr-un raspuns al MApN. Initial, Radu Ignat a negat inainte faptul ca s-ar fi efectuat controale care sa vizeze in mod special activitatea Casei Armatei. La fel ca predecesorii sai, colonelul a venit la Focsani pentru a-si indeplini stagiul la conducerea unei brigazi pentru a putea fi avansat apoi la functia de general. Radu Ignat nu s-a facut remarcat prin alte scandaluri, doar prin aversiunea manifestata de Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, care s-a suparat cumplit pe el anul trecut cind nu a fost inscris printre vorbitori la un ceremonial militar. Se pare ca sesizarile la adresa sa vizau si alte aspecte, cum ar fi colectarea unor sume de bani de la militarii din subordine pentru modernizarea spatiilor unitatii si chiar pentru ridicarea unei statui a domnitorului Al. I. Cuza, fapt interzis printr-un ordin al ministrului Apararii. Col. dr. Radu Ignat nu a fost de gasit ieri pentru a comenta "avansarea prin retrogradare" sau acuzatiile care i s-au adus. (Dan CHIRIAC, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.