Ultima oră

Meci politic egal la Urechesti: Golesteanu - Olteanu 1-1

Doina Ganea
29 sep 2007 1228 vizualizări
Alesii locali nu vor sa renunte la consilierul Maria Golesteanu si nu stiu cum sa scape de viceprimarul Nastase Olteanu u prima runda din "meciul Golesteanu - Olteanu" s-a lasat cu egalitate u democrata Maria Golesteanu n-a pierdut postul datorita sprijinului colegilor PNL -PSD u viceprimarul democrat Nastase Olteanu n-a pierdut nici el functia gratie unor probleme de procedura

Consilierii locali din comuna Urechesti au refuzat sa ia la cunostinta de incetarea de drept a mandatului colegei lor Maria Golesteanu de la PD. Intruniti ieri intr-o sedinta cu trei puncte pe ordinea de zi, care a tinut aproape cinci ore, alesii locali au incercat sa-l demita pe viceprimarul democrat Nastase Olteanu. Boicotul impotriva viceprimarului din Urechesti este sustinut de opt din cei 11 consilieri locali, printre care se numara si colega sa de partid Maria Golesteanu. Alianta cordiala care s-a format impotriva viceprimarului are ca scop demiterea acestuia din functie pe diverse motive. Aceeasi consilieri au facut ieri front comun in apararea Mariei Golesteanu pentru ca aceasta sa nu-si piarda locul din Consiliul Local Urechesti, ca urmare a retragerii sprijinului politic de catre PD, formatiune politica la care Maria Golesteanu a aderat in iulie anul acesta. Totul a pornit tocmai de la aceasta decizie de suspendare a viceprimarului pedist, la care a consimtit si fosta sa colega de partid, Maria Golesteanu. Semnarea unui proiect comun alaturi de consilierii PSD si PNL impotriva lui Nastase Olteanu a fost sanctionata cu retragerea sprijinului politic, fapt ce conduce conform noilor prevederi legale la pierderea functiei de consilier local. Primul punct de pe ordinea de zi a sedintei de ieri viza tocmai constatarea de catre alesi a incetarii de drept a mandatului consilierului Maria Golesteanu, conform art 9 alin. 2 lit. h din Legea 393/2006 privind statutul alesilor locali si a art. 36 alin. 4 din Legea 205/2007. La propunerea consilierului Costel Fociu (PSD), alesii locali nu au votat ordinea de zi propusa sedintei de catre primarul PSD Marcel Georgescu, adoptind o alta, in care proiectul privind incetarea mandatului consilierului Maria Golesteanu a fost eliminat si introdus un alt proiect prin care se dorea demiterea viceprimarului Nastase Olteanu.


Salvat de procedura


Daca fosta primarita a comunei Urechesti, Maria Golesteanu, a fost salvata de alianta PNL -PSD, deocamdata, de la pierderea functiei, fotoliul viceprimarului Nastase Olteanu a fost salvat de jurista Primariei Urechesti, Carmen Adam. Aceasta a invocat "vicii de procedura" la intocmirea proiectului de hotarire, in sensul ca lipsea avizul aparatului propriu al primarului Marcel Georgescu. "Potrivit Art. 45. - Problemele inscrise pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local nu pot fi dezbatute daca nu sint insotite de raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, care va fi elaborat in termen de 30 de zile de la solicitarea initiatorului, precum si de avizul comisiei de specialitate a consiliului, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 40 alin. (2) si (4), adica a sedintelor extraordinare si de indata. Noi am primit proiectul de hotarire initiat de cei opt consilieri pe 26 septembrie", le-a precizat celor prezenti jurista Carmen Adam. Tot de partea viceprimarului si impotriva Mariei Golesteanu s-au situat si doi dintre cei trei pedisti ai CL Urechesti prezenti la sedinta, Ion Nache si Marian Cristea. Acestia au fost singurii care au votat impotriva ordinii de zi propusa de pesedisti si au incercat sa afle ce se intimpla daca proiectul va fi respins ori de cite ori va fi supus dezbaterii plenului. "Eu nu vad aici ca trebuie sa votam incetarea mandatului doamnei Golesteanu ci doar sa constatam. Odata ce am citit ordinea de zi si proiectul inseamna ca am constatat. Ce va insemna aceasta? Ca de acum incolo ori de cite ori va fi introdus pe ordinea de zi consilierii majoritari il vor respinge. Eu as vrea sa stiu daca doamna Golesteanu mai poate participa la sedintele urmatoare", a intrebat pedistul Marian Cristea, primind insa imediat si confirmarea din partea juristului primariei.


"Noi nu sintem jegosi!"


Grupul consilierilor locali care vor sa-l debarce pe viceprimarul comunei Urechesti declara ca o vor sustine pe Maria Golesteanu ca sa nu piarda scaunul de consilier. "Cum putem sa facem o paralela intre activitatea doamnei Golesteanu si cea a viceprimarului Nastase? Nu avem ce sa alegem. Noi nu mai vrem sa colaboram cu acest viceprimar. Daca este vorba de o problema de serviciu noi ne ridicam si plecam. La ora actuala avem «Ziua comunei» gratie doamnei Golesteanu, care a avut aceasta initiativa in 2002. Doamna Golesteanu este un cetatean care face onoare acestor locuri", a declarat consilierul Costel Fociu (PSD). De aceeasi parere sint si cei doi consilieri liberali, Cristi Bratosin si Jean Dragoi, care sustin ca viceprimarul nu ii mai reprezeinta, iar activitatea fostei primarite se vede si acum. "Daca astazi facem lucrari de aductiune cu apa se datoreaza tot fostei primarite, care a initiat proiectul in 2002. Ca noi abia in 2006 am gasit banii si ca il punem in practica in 2007 este altceva", a fost de parere liberalul Jean Dragoi. "Sint multe fapte de care este acuzat viceprimarul, dar noi nu avem calitate de inchizitori sau procurori. Noi am intocmit o lista cu 14 motive de schimbare bazate pe moralitatea, scandalurile in care a fost implicat, amenzile pe care le-a primit sau procesele pe care le are pe rol viceprimarul. Ca lider de organizatie comunala a PD, dl. Nastase a avut o atitudine jignitoare la adresa tuturor membrilor, pe care la ultima sedinta ne-a facut «jegosi». Macar sa ma fi scutit pe mine ca femeie, sau sa-mi fi spus ca numai citeodata sint jegoasa", s-a plins consilierul Maria Golesteanu. Conform art. 78, alin. (2) din Legea 215/2001, care guverneaza activitatea adminsitratiei locale, schimbarea din functie a viceprimarului se poate face de catre Consiliul Local, "la propunerea motivata a unei treimi din numarul consilierilor sau a primarului, prin hotarire adoptata cu votul a doua treimi din numarul consilierilor in functie". Prezent la sedinta CL, viceprimarul Nastase Olteanu s-a ferit sa faca vreo declaratie legata de schimbarea sa, doar a amenintat ca lucrurile nu vor ramine asa pentru ca el nu si-a spus ultimul cuvint. "Pot sa spun si eu multe despre moralitatea doamnei Golesteanu, mai ales din vremea liceului, dar toate la timpul potrivit", a izbucnit Nastase Olteanu, plin de nervi. "Meciul Golesteanu - Olteanu" este departe de a se fi incheiat la urechesti, iar urmatoarea runda va avea loc la sedinta ordinara de luna viitoare, cind proiectele de hotarire vor fi aduse din nou in atentia consilierilor locali. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.