Ultima oră

Prima lovitura data spalarii de bani in Vrancea

Ziarul de Vrancea
28 sep 2007 2851 vizualizări
Procurorii DIICOT si comisarii Garzii Financiare au descins la sediile mai multor societati si la domiciliile a patru administratori de firme din Vrancea, suspectati de spalare de bani u afacerea cu vin contrafacut, in centrul careia a stat Alco Prod Faurei - Garoafa, a fost monitorizata de mai bine de un an u cu ocazia perchezitiilor s-au adunat noi probe la dosar u fratii Stan, care au coordonat activitati de acest gen in mai multe judete, au primit si mandate de arestare preventiva

Dupa aproape un an de investigatii, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au reusit sa dea o lovitura grea spalarii de bani prin intermediul unei afaceri cu vin contrafacut, cu nucleul in Vrancea. Actiunea s-a lasat cu perchezitii, dar si cu mandate de arestare preventiva pentru fratii Teodor si Marius Stan, care au pus pe picioare o retea ce-si desfasura activitatea in sase judete din estul tarii. In centrul acestei scheme s-a aflat si firma Alco Prod Faurei- Garoafa, administrata de Claudiu Turcu, aflata in atentia Garzii Financiare Vrancea si a Directiei Antifrauda din cadrul ANAF inca de anul trecut. Procurorii DIICOT si comisarii de la Garda au efectuat in noaptea de miercuri spre joi perchezitii in nu mai putin de 26 de locatii din sase judete, inclusiv in Vrancea, la domiciliile si sediile societatilor conduse de Paul Banila, Claudiu Eugen Turcu, Teodor si Marius Stan. In cazul acestora, inceperea urmaririi penale a fost dispusa inca din 21 noiembrie 2006, sub aspectul comiterii infractiunilor de evaziune fiscala, constituirea/apartenenta la un grup de crima organizata in vederea savirsirii de infractiuni si spalare de bani, prejudiciul estimat fiind de 120 miliarde lei, adica circa 3,75 milioane de euro. "Clanul" Stan este cunoscut pentru afacerile sale in domeniul alcoolului si a fost suspectat in cazul "Grenada" din 2001.


Cu toate ca firma Alco Prod, administrata de Claudiu Turcu, a fost amendata in nenumarate rinduri si chiar i-a fost sistata activitatea, din cauza actelor de evaziune fiscala si falsificarii de vin, aceasta a fost depistata iarasi si iarasi de catre organele de control ca lucra. Societatea si-a schimbat in mai multe rinduri locatiile de producere a alcoolului, pentru a-si continua nestingherita afacerea, atit pe raza judetului Vrancea, cit si in judetele din jur. Alco Prod Faurei, comuna Garoafa, a detinut si un antrepozit fiscal in perioada mai -iulie 2006, timp in care s-au aprovizionat de la diversi furnizori cu aproximativ 174.000 litri alcool etilic rafinat, dar si cu 130.000 banderole de marcaj pentru produse intermediare, de diferite capacitati si concentratii. Cum firma nu a platit accizele catre stat, nu a putut justifica provenienta materiilor prime, iar cantitati mari de produse finite au fost livrate catre societati care s-au dovedit a fi "firme fantoma", activitatea grupului a fost monitorizata atent de Directia Antifrauda din cadrul ANAF, dar si de catre procurorii DIICOT. "Firma este in atentia noastra de luni si luni de zile, din 2006. A functionat la Buciumeni, la Adjudu Vechi, acum la Marasesti, intr-o locatie pe cimp, mai sus de gara. La descinderea de ieri noapte (noaptea de miercuri spre joi - n.r.) s-au gasit instalatii artizanale prin care se imbuteliau pet-uri de 2 litri. Am descoperit 27 de tone de materii prime, dar si vin. Chiar daca nu am gasit banderole de marcaj, s-au gasit foarte multe etichete pentru vinuri. Se lucra empiric. Va trebui sa vedem si daca ceea ce s-a gasit chiar este vin", a precizat comisarul sef al Garzii Financiare Vrancea, Adrian Buzdrug, care a participat cu doua echipaje la perchezitiile efectuate de DIICOT. Desi in Vrancea angajatii societatii nu au fost prinsi in flagrant, la alte sedii ce au beneficiat de alcoolul falsificat procurorii au descins chiar in timpul operatiunilor de contrafacere a bauturilor alcoolice. "Cu aceasta ocazie au fost ridicate o serie de documente si inscrisuri care ar fi trebuit inregistrate in contabilitate, precum si alte categorii de acte care ajuta la stabilirea unei stari de fapt concrete si complete cu privire la activitatea infractionala desfasurata. Bunurile utilizate pentru savirsirea activitatii infractionale, precum si unele care constituie rezultat al infractiunilor au fost indisponibilizate" se precizeaza intr-un comunicat al biroului de presa al Parchetului General de pe linga Inalta Curte de Justitie si Casatie.


Cercetarile penale au demarat in 2006


Inceperea urmaririi penale dispusa anul trecut in cazul celor patru administratori vrinceni, Paul Banila, Claudiu Eugen Turcu, Teodor si Marius Stan, vizeaza modul in care acestia, in perioada 2005 - 2007, au produs in mod nelegal si au comercializat bauturi alcoolice si vinuri falsificate improprii consumului uman direct. "în legatura cu tranzactiile financiare aferente acestor relatii comerciale, s-a constatat ca invinuitul Paul Banila s-a deplasat la bancile unde SC Alco Prod SRL Faurei avea deschise conturi, ocazie cu care, sub supravegherea lui Claudiu Turcu si din dispozitia numitilor Teodor si Marius Stan, a efectuat mai multe retrageri de numerar existind astfel indicii pentru savirsirea infractiunii de spalare de bani", se mai arata in comunicatul Parchetului General de pe linga înalta Curte de Casatie si Justitie. Cu ocazia verificarilor efectuate de catre Garda Financiara Vrancea, cit si de Comisariatul central al GF s-au descoperit si o serie de nereguli vizind inregistrarile contabile si activitatile comerciale desfasurate, constatindu-se un prejudiciu cauzat bugetului de stat de aproximativ 46 miliarde lei vechi. Anchetatorii au dezvaluit si modul cum acestia au actionat, folosindu-se de firma din Faurei, care avea un antrepozit fiscal. "în luna mai 2006, societatea a achizitionat 145.000 de banderole de marcaj, iar in luna iunie 2006 a mai achizitionat 130.000 de banderole de marcaj, in conditiile in care in raportarea pe care SC Alco Prod a depus-o la DGFP Vrancea directorul societatii mentiona achizitia unui numar de 80.000 de banderole de marcaj. Acest aspect confirma nedeclararea corespunzatoare a acestor bunuri de marcaj achizitionate, deoarece cantitatea de banderole din facturi este mai mare decit cea din documentele societatii", precizeaza procurorii care s-au ocupat de caz.


Marcaje "refolosibile"


în total, firma Alco Prod a emis catre CN Imprimeria Nationala comenzi pentru 315.000 de banderole de marcaj, iar la momentul controlului, in august 2006, pe stoc nu mai era consemnat in acte nici un astfel de instrument. Cu toate acestea, in biroul antrepozitului a fost identificat un numar de 250 de banderole de marcaj, care erau deteriorate, neputindu-se identifica cu exactitate capacitatea inscrisa pe acestea si concentratia alcoolica, aspect care a indicat posibilitatea ca acestea sa provina din recuperari de marcaje de la clienti, in scopul reutilizarii lor. "S-au mai identificat un numar de 32 de rapoarte de productie, din care rezulta ca societatea a produs un numar total de 274.531 sticle de bauturi intermediare, de diferite concentratii alcoolice si cantitati, in conditiile in care rapoartele de productie, identificate mai sus, nu au nici un numar de inregistrare inscris pe ele, nu poarta semnatura sau mentiuni cu privire la persoana care le-a intocmit, data la care au fost intocmite, existind suspiciuni cu privire la realitatea datelor inscrise in documentele de evidenta primara ale societatii si faptul ca ele ar putea reprezenta intreaga productie realizata de societate in aceasta perioada", se mai arata in comunicatul procurorilor.


Livrarile au dus si la "firme fantoma"


Din facturile de livrare intocmite de societate a rezultat ca aceasta ar fi livrat si cantitatea de 160.000 de pet-uri pentru bauturi slab alcoolizate de 6%, in conditiile in care antrepozitul fiscal nu era autorizat pentru producerea acestei categorii de bauturi. Verificindu-se beneficiarii acestor livrari, s-a constatat ca acestia sint SC Comercom Prod SRL Ilfov, SC Florinrom SRL Constanta, SC Eurol Industries SRL Arges, SC Imperial Grup SRL Tulcea, societati care fie nu functioneaza la sediile declarate, fie nu au putut prezenta documente justificative pentru tranzactiile afirmativ derulate. Acelasi mod de operare a fost constatat de catre procurorii DIICOT si cu privire la SC N&K Stil Com SRL, in care Cristinel Pirvu si Gheorghe Manolache, alaturi de Ion, Teodor si Marius Stan au produs si comercializat fara autorizatie bauturi alcoolice contrafacute. "Clanul" Stan, din care fac parte cei doi frati, a fost implicat si in alte afaceri cu alcool, iar membrii sai mai sint cercetati si in alte cazuri de evaziune fiscala. De asemenea, acestia fost suspecti si in cazul "Grenada", din urma cu sase ani. Pe 5 noiembrie 2001, maiorul Nicolae Lupu, seful Politiei Economice din cadrul IPJ Vrancea, a circulat prin oras cu grenada sub capota masinii si a scapat ca prin minune cu viata. Membrii "clanului" Stan au fost printre cei suspectati, mai ales ca acestia erau cercetati de Politia Economica. (Camelia STANILA, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.