Ultima oră

Cursuri artistice si de formare profesionala in timpul liber

Mihaela Beșleagă
28 sep 2007 2343 vizualizări
Cu un certificat de calificare avizat de Directia Muncii puteti lucra in orice tara UE u copiii pot urma cursuri gratuite la Palatul Copiilor

Toamna este anotimpul cind se numara bobocii, dar debuteaza si cursurile extrascolare sau de calificare profesionala. Pentru focsanenii de toate virstele care vor sa isi ocupe timpul liber intr-un mod placut, dar si util, oferta de cursuri este tentanta. In Focsani, cele mai cunoscute institutii care organizeaza cursuri sint: Casa de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta", Palatul Copiilor, Scoala Populara de Arta si Meserii, Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia". Casa de Cultura organizeaza cursuri de formare pentru profesiile: coafeza, ospatar (chelner), vinzator in unitati alimentare, inspector de personal. Cursurile sint autorizate de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, iar cursantii primesc certificat de calificare. Acest certificat le ofera posibilitatea celor care au urmat aceste cursuri sa lucreze in orice tara a UE. "Avem un succes deosebit cu acest curs de coafura, in mare masura datorat doamnei instructoare. Deja s-au completat aproape toate locurile pentru urmatoarea serie, care va incepe cursul in februarie. Avem chiar un caz a doua persoane, sot si sotie, care s-au intors din Italia sa urmeze acest curs aici, pentru a se intoarce apoi sa lucreze acolo, cu acest certificat de calificare", ne-a spus Florica Balan, referent la Casa de Cultura. Un curs de coafura, ospatari sau vinzator dureaza cinci luni, iar cel pentru inspector de personal poate fi finalizat in 10 saptamini. Numarul maxim de locuri avizate este de 14 cursanti pe serie.


Cursuri gratuite la Palatul Copiilor


Copiii pot sa isi ocupe timpul liber intr-un mod creativ prin intermediul cercurilor organizate la Palatul Copiilor din Focsani. Peste 1.000 de copiii, intre 5 si 18 ani, sint asteptati la cursuri de pictura, protectia mediului, coregrafie, dans modern, aeromodele, tapiserie-confectii, informatica, muzica, radio-tv, fizica aplicata, automatizari si karting. Un lucru important de stiut este faptul ca aceste cursuri sint gratuite. Simbata, 29 septembrie, de la ora 10.00, la Palatul Copiilor sint asteptati cei mici, impreuna cu parintii, pentru prezentarea ofertei. "In toata tara se deschide activitatea extrascolara. Ii asteptam pe copii si pe parinti la deschiderea festiva de simbata pentru a le prezenta cercurile. Cu aceasta ocazie declaram «ziua usilor deschise», pentru a le oferi copiilor posibilitatea sa vada cum sint toate cercurile si sa aleaga ce le place mai mult", ne-a spus Petre Valea, directorul Palatului Copiilor. Copii pot participa la concursuri si festivaluri nationale, dar au parte si de excursii daca se inscriu la Palatul Copiilor.


Artisti cu diploma


Scoala Populara de Arte si Meserii Focsani organizeaza la rindul sau cursuri pentru focsanenii de toate virstele, in domenii artistice variate: pictura (desen si culoare), design vestimentar, dans modern, arta miscarii (manechine), orga, acordeon, pian, canto, chitara. Oferta de cursuri a fost facuta cunoscuta si elevilor in scoli, care au avut posibilitatea sa se inscrie incepind cu data de 15 septembrie. Durata cursurilor variaza intre 2 ani (pentru design vestimentar), 3 ani (pentru pictura, dans modern, orga, canto, chitara, acordeon) si 5 ani pentru pian. Taxele sint de 80 lei/an pentru cursul de arta miscarii si 100 lei/an pentru restul cursurilor. Dupa incheierea acestora, cursantii primesc un certificat de recunoastere a abilitatilor dobindite.


Lectii de canto pentru copiii talentati


Copiii pasionati de muzica pot sa isi dezvolte talentul prin intermediul cursului de canto - muzica usoara, coordonat de compozitorul Viorel Gavrila, care se desfasoara la Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia". Tinerii de peste 12 ani pot sa urmeze module de cite trei luni, in care au parte de pregatire muzicala, artistica, coregrafica si vocala. In urma primului curs de acest tip, care a debutat in martie 2006, s-a constituit grupul vocal Athanaeum, care a ocupat locul II la festivalul Mamaia Copiilor din acest an. Copiii care se inscriu la acest curs trebuie sa plateasca o taxa de 700 lei, care acopera toate cheltuielile. Repetitiile au loc in week-end. Un alt curs de canto va debuta in aceasta duminica, cu un spectacol de deschidere care va avea loc la sala Balada, de la ora 15.45. La spectacolul intitulat "Voi cinta!", intrarea este libera. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.