Ultima oră

Un cerb a cazut victima primului braconaj din 2007

Mihaela Beșleagă
27 sep 2007 1712 vizualizări
Un cerb a fost ranit mortal de un braconier la Adjudul Vechi, insa animalul nu a fost doborit u despagubirile platite de cei care afecteaza fondul cinegetic pot ajunge si la 12.000 euro pentru un cerb

Un caz mai putin obisnuit a pus in alerta autoritatile care se ocupa de administrarea si protejarea faunei si fondului cinegetic din padurile Vrancei. Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) a fost informata in aceste zile despre un caz de braconaj, primul din acest an, care a revoltat comunitatea de vinatori. Vineri, 21 septembrie, a fost braconat un cerb pe fondul 33 Adjudul Vechi. De obicei acest fond nu detine permanent specia cerb, insa in perioada vara - toamna apar astfel de exemplare si in zone mai joase fata de habitatul obisnuit speciei, din cauza tulburarii echilibrului natural al zonei. "A surprins pe toata lumea acest act de braconaj. Cerbul a coborit din habitatul sau obisnuit in zone mai joase, pe de o parte din cauza conditiilor medio-climatice si pe de alta parte din cauza factorilor externi, care i-au afectat habitatul normal, unde ar fi trebuit sa aiba hrana, adapost, liniste. Defrisarile, zgomotul, diferitele activitati desfasurate de om l-au adus mai jos, pentru a se hrani, si astfel a devenit o prada usoara. Din pacate, si alte specii de animale au de suferit de pe urma acestor tulburari ale habitatului", ne-a explicat Mircea Grosu, purtatorul de cuvint al AJVPS Vrancea. Autorul braconajului probabil a zarit cerbul si si-a propus sa puna mina pe aceasta prada rara si valoroasa. El a ranit animalul, insa nu l-a putut urmari pentru a-l prelua. Paznicul de vinatoare Petrica Chelaru, titularul fondului, in patrularea sa obisnuita, a descoperit cerbul impotmolit in milul din apa Trotusului. Cerbul era tinar, avea cinci ani (in conditiile in care virful de viata este atins la 12-14 ani, dupa care animalul intra in decrepitudine), iar eviscerat cintarea 120 kg. Cerbul a fost recuperat si pus la dispozitia organelor de cercetare penala pentru a se putea identifica autorul. Cert este ca fapta a fost premeditata, intrucit s-a tras cu o carabina (cu glont) si nu cu o arma lisa (cu cartuse cu elice). In plus, autorul faptei nu avea autorizatie de vinatoare.


Un trofeu de cerb valoreaza mii de euro


Anchetatorii sint pe urma braconierului, care nu va scapa usor, intrucit arma cu care s-a tras este inregistrata intr-o baza de date a Politiei. Sezonul de vinatoare pentru aceasta specie este in perioadele: pentru cerb comun 10 septembrie -15 noiembrie, mascul de selectie 1 septembrie - 15 decembrie, femela si vitel 1 septembrie - 15 februarie. Valoarea despagubirilor care sint platite de cei care au afectat fondul cinegetic sint: pentru cerb comun si mascul de selectie, in perioada admisa 6.000 euro, iar in perioada interzisa 12.000 euro, iar pentru femela si vitel in perioada admisa 4.000 euro, si in perioada interzisa 8.000 euro (intrucit femelele nu au coarnele care fac parte din trofeul cel mai rivnit de vinatori). Pentru braconaj, autorul plateste pe linga aceasta despagubire si o amenda, dar poate face si inchisoare. Vom reveni cu amanunte despre acest caz pe parcursul desfasurarii anchetei. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.