Ultima oră

Zacusca de toamna, un lux pentru focsaneni

Doina Ganea
25 sep 2007 786 vizualizări
Record fara precedent: rosii cu 5 lei/kg u cel mai spectaculos salt a fost inregistrat, in Vrancea, la banala ceapa u tarabele sint pline cu marfa scumpa din cauza secetei din aceasta vara

Odata cu venirea toamnei, focsanencele se pregatesc de aprovizionarea cu legume pentru sezonul rece. De la an la an, camara devine, insa, din ce in ce mai pustie. Chiar daca a trecut de jumatatea lunii septembrie, preturile la legume sint tot ridicate, motiv pentru care tot mai putini cei ce isi permit, ca in ceilalti ani, sa cumpere necesarul de legume pentru a umple camarile. Recolta de legume din aceasta toamna este in buna parte compromisa de seceta. Oferta mai mica, mai scumpa si, in multe cazuri, de calitate indoielnica le face pe gospodine sa se gindeasca de doua ori inainte de a decide daca mai prepara anul acesta zacusca, muraturi sau conserve de casa. Producatorii se apara dind vina pe seceta, angrosistii pe agricultori, care prefera sa stea cu legumele in fata portii in loc sa le aduca la Piata sau le vind speculantilor care fac legea in pietele din orase. Cumparatorii se pling ca pretul legumelor este prea mare in raport cu calitatea produselor. "Am cumparat vinete si ardei pentru zacusca. Desi pe dinafara aratau bine, ardeii erau plini de viermi", ne-a spus Natalia Popa, o gospodina aflata la cumparaturi. Producatorii se apara dind vina pe seceta. "Recolta din acest an a scazut la jumatate fata de anul trecut din pricina ca a venit seceta peste noi. Ce vina avem noi ca Dumnezeu a trimis seceta vara aceasta?", ne-a explicat o taranca din piata.


Preturi de "iarna" la legume si fructe


Din cauza temperaturilor extreme si a secetei, 80% din agricultura Romaniei este distrusa. Toate culturile agricole au fost afectate de seceta, iar productia de griu, porumb, sfecla de zahar sau legume nu atinge nici macar jumatate din cea de anul trecut. Guvernul a declarat, inca din luna iunie, stare de calamitate naturala in agricultura pentru 34 de judete si a anuntat ca va acorda despagubiri producatorilor. In piata, fete din ce in ce mai triste, griji tot mai mari. Preturile mari la legume ingrozesc in special persoanele in virsta, deoarece, dintr-o pensie foarte mica trebuie, pe linga celelalte cheltuieli cotidiene, sa cumpere si necesarul de legume. Facind un calcul, pentru o reteta de zacusca, pensionarii sint nevoiti sa scoata din buzunar peste 25 de lei. Multe dintre gospodinele mai in virsta sustin ca anul acesta vor umple camara mai mult cu cartofi si fasole, pentru ca sint legumele cu cele mai mici preturi, de aproximativ 1,5 lei kg, respectiv 4 lei/kg. Ele inca mai spera ca preturile sa scada la legume, pentru a reusi sa cumpere macar cite putin din fiecare. "Stau la bloc si nu am posibilitatea sa cultiv legume, toamna sint nevoita sa ma aprovizionez din piata. Anul acesta cred ca multe dintre specialitatile toamnei vor deveni amintiri din vremurile bune. Nu am posibilitatea sa imi mai umplu congelatorul si camara ca in alti ani", sustine una dintre gospodinele pensionare. Unii cumparatori sustin ca marfa ar mai fi si ca in zonele bazinelor legumicole tone de tomate si gogosari zac la marginea drumului pentru ca nu are cine le transporta catre consumatori. Taranii vind de acasa cu 2 lei kg de rosii, dar nu are cine sa le cumpere. Iar ei nu au bani sa le transporte catre piete. O alta explicatie pentru pretul mare al legumelor la taraba, de care se pling multe dintre gospodine, ramine «mafia» care a pus stapinire pe piete. "De la 2 lei la 5 lei este o diferenta considerabila care intra in buzunarul speculantilor din piete", este de parere Maria Creteanu, o alta gospodina din Focsani.


Toamna a venit cu sacul gol si preturi mari


Nici pentru comercianti situatia nu este mai buna. Acestia sint dezamagiti pentru ca focsanenii nu se ingramadesc sa le cumpere marfa. "Preturile ridicate sint o consecinta a verii secetoase de anul acesta, este un an cu o recolta mai saraca. Cumparatorii ramin dezamagiti de preturile noastre, insa ei nu stiu ce inseamna sa muncesti o vara intreaga pentru ca toamna sa avem ce vinde. Meseria de agricultor este riscanta. Nu poti sti ce recolta vei avea, daca vremea va tine cu noi, sau daca vom scoate banii si timpul investit", ne-a declarat o alta vinzatoare de legume. In aceste conditii, kilogramul de rosii a ajuns sa coste chiar si 5 lei, exact ca in luna februarie. Daca rosile romanesti au ajuns sa coste tot atit cit cele turcesti, fasolea verde a ajuns la 7 lei, conopida 5 lei, varza 2 lei, vinetele 2 lei, castravetii si gogonelele 3 lei, gogosarii 4 lei, iar ardeii kapia 4 lei kilogramul! Sint preturi practic de iarna, cind in magazine sint doar legume sau fructe din import. Producatorii spun ca din cauza secetei s-au facut foarte putine legume si fructe, doar 20 la suta din productia din 2006, dar comerciantii au scumpit si produsele importate. Cel mai spectaculos salt a fost inregistrat, in Vrancea, la ceapa. Astfel, ceapa a ajuns la 2,5 lei, in conditiile in care acum o luna se vindea cu 0,8 lei. (Doina GANEA)


Subventii


Executivul incearca sa mai atenueze din impactul pe care il are seceta asupra producatorilor. Astfel, producatorii de legume si fructe ar putea primi o suplimentare a sumelor acordate pentru finantarea productiei de legume si fructe din sere. Guvernul a majorat, in urma cu citeva zile, cu 9 milioane lei valoarea ajutorului financiar acordat producatorilor agricoli pentru legumele produse si recoltate din serele incalzite pina la 31 decembrie 2007. Potrivit acestor prevederi, valoarea totala a sprijinului financiar alocat anul acesta in acest scop este de 23,28 milioane lei. Potrivit oficialilor din agricultura, conservele de legume si fructe produse in Romania vor acoperi doar 10% din necesarul de consum, deoarece materia prima este afectata de seceta, astfel incit importurile vor creste, iar preturile vor fi dictate de importatori. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a importat in primele trei luni ale anului 780 de tone de gemuri, dulceturi si marmelada. De asemenea, s-au importat 1.793 de tone de tomate preparate si peste 9.759 tone de legume conservate. Din statele Uniunii Europene au mai ajuns in Romania peste 15.000 de tone de mere, in jur de 300 de tone de caise, nectarine si prune, aproape 24.000 de tone de citrice si 2.771 de tone de banane. în perioada mentionata s-au importat peste 8.000 de tone de cartofi, 5.400 de tone de ceapa si 3.769 tone de tomate. Specialistii din agricultura, dar si producatorii agricoli spun ca seceta a grabit recolta fructelor si a legumelor cu cel putin o luna, insa absenta apei si caldura excesiva au diminuat productia, astfel incit cresterile de preturi la aceste produse alimentare erau de asteptat. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.