Ultima oră

Filmul lui Cristian Mungiu a ajuns la Focsani

Bogdan Condurache
24 sep 2007 1177 vizualizări
Filmul care a obtinut cea mai importanta distinctie la Festivalul de film de la Cannes s-a bucurat de un mare succes si la Focsani.

Premiera filmului "4 luni, 3 saptamini si 2 zile" a umplut la refuz Sala Casei de Cultura a Sindicatelor

Proiectia de gala a avut loc aseara, in fata unei sali arhipline. Filmul "4, 3, 2" pune in discutie una dintre marile probleme ale ceausismului, faptul ca metodele contraceptive erau interzise, la fel ca si avorturile, insa vorbeste si despre atitudinile oamenilor in situatii-limita. Regizorul foloseste in acest film cadre lungi si fixe precum cele folosite de Tarkovski, Coppola sau Greenaway, acestea avind rolul de a explica unele scene care urmeaza, de a amplifica duritatea lor dar si in vederea folosirii unei anumite simbolistici. Actiunea se petrece in 1987, intr-un centru universitar si are ca protagoniste doua tinere studente, Otilia (Ana-Maria Marinca) si Gabita (Laura Vasiliu), victime ale politicii ceausiste de sporire a natalitatii, care trec printr-o serie de intimplari dramatice in timp ce incearca sa scape de o sarcina nedorita. Modul in care este realizat, cadrele lungi si fixe, faptul ca pentru filmari nu se foloseste travelling, unele miscari de camera sint sacadate, modul in care este montat, pentru a nu fi prea redundant, ii ofera o nota de autenticitate si in acelasi timp de credibilitate. Filmul mai arata pe linga victimele acelei politici si modul in care unii, profitind de situatia lor disperata, in cazul nostru Bebe (interpretat de actorul Vlad Ivanov) le calcau in picioare, asemenea "iubitului conducator" demnitatea si sentimentele, folosindu-se de ele ca de niste obiecte. O alta tema ce transpare din film este conflictul dintre generatii, prezent si resimtit de unele personaje. Faptul ca numele orasului in care se desfasoara actiunea nu este precizat, arata ca acest lucru se intimpla peste tot in tara, si unele personaje nu sint bine conturate tocmai pentru a arata ca nu numai cele doua tinere au trecut prin aceasta situatie, drama lor fiind una generala. Socant aici este modul in care regizorul Cristian Mungiu arata cum oamenii erau tratati ca niste obiecte, folosind anumite elemente cu diferite semnificatii, care pot fi intelese cel mai bine de cei ce au trait acele vremuri. Un alt lucru evidentiat de regizor este solidaritatea dintre oameni, faptul ca protagonistele se ajutau una pe alta cu pretul libertatii lor. Scena cu petrecerea sugereaza intr-un fel "Cina cea de taina" pictata de Leonardo da Vinci, Otilia in plan central, iar Adi uitindu-se inspre ea ca si cum ar trada-o. Titlul filmului ascunde un mesaj subliminal. Avind in vedere ca actiunea se petrece in 1987, iar titlul filmului este "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", acest fapt ar putea reprezenta o numaratoare inversa, ideea ca tot acest calvar se va termina. Interesant este ca, in ciuda faptului ca nu se pomeneste nimic de Ceausescu, iar personajele nu se adreseaza cu binecunoscutul apelativ "tovarase", filmul scoate in evidenta cu multa acuratete stereotipuri comuniste. (Bogdan CONDURACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.