Ultima oră

Focsaneanul Mihai Panaitescu, printre campionii auto ai lumii

Mihai Boicu
24 sep 2007 4240 vizualizări
Prototipul Flux realizat de studentul focsanean a fost expus la Salonul Auto de la Frankfurt u cu toate ca masina nu va fi vazuta pe sosele, tinarul designer, de numai 21 de ani, a atras atentia marilor producatori de autoturisme u absolvent al Liceului de Arte din Focsani, Mihai Panaitescu este student la design auto la Torino si a cistigat cu conceptul Flux concursul organizat de firma Peugeot, care a realizat apoi prototipul u studentul focsanean vrea sa lucreze in California si Japonia pentru a capata experienta

La doar 21 de ani, focsaneanul Mihai Panaitescu a facut pasi importanti pentru a deveni un nume cu greutate in lumea design-ului auto. Prototipul Flux, realizat de tinarul student la Design auto la Universitatea din Torino, a fost expus zilele trecute la Salonul Auto de la Frankfurt, unul dintre evenimentele cele mai importante de acest gen din Europa si nu numai. Masina a prins viata dupa ce Mihai Panaitescu a cistigat in luna februarie concursul de design auto organizat de celebrul constructor de autoturisme Peugeot, cel mai important concurs de gen din Europa. Focsaneanul a primit cu aceasta ocazie aprecierea celor mai importante nume din industria automobilistica, 6.000 de euro si biletul catre salonul din Frankfurt, unde masina transpusa in realitate de Peugeot le-a atras atentia vizitatorilor prin design-ul sau inedit. In plus, a dat sute de interviuri si a facut mii de poze. "Lumea a fost destul de curioasa, mereu a trebuit sa raspund intrebarilor jurnalistilor, sa fac fotografii. Am acordat multe interviuri, cele mai multe presei din Romania, in special publicatiilor de specialitate", ne-a povestit experienta sa Mihai Panaitescu. Din pacate, modelul realizat de designerul focsanean nu va fi vazut pe sosele. "Este o masina mai conceptuala, mai greu de produs. Destinul ei a fost sa fie prezentata la un salon auto. Sint sigur ca multe idei vor fi preluate de Peugeot la masinile de serie", ne-a mai spus Mihai Panaitescu. Acesta nu a stat in timpul salonului numai linga masina sa, ci si-a rezervat si timp pentru a vedea celelalte masini expuse. Cel mai interesant model i s-a aparut modelul C-Cactus, realizat de constructorul francez Citroen, "un model foarte interesant in ceea ce preveste interiorul".


Masina va intra intr-un joc Microsoft


Mihai Panaitescu a realizat modelul care l-a facut cunoscut in lumea design-ului auto intr-o luna de zile. "Nu prea am avut timp sa lucrez la masina. In fiecare seara cind veneam de la scoala lucram la ea si a durat cam o luna pina cind am terminat-o. Ideea de la care am pornit a fost un joc cu volume, un joc intre plin si gol, o suprafata plana care inconjoara si merge mai departe, care sa dea senzatia de viteza chiar si cind masina sta pe loc", ne-a dezvaluit tinarul designer. Conceptul Flux va aparea si intr-unul din urmaroarele jocuri dezvoltate pentru consola Xbox360, creata de Microsoft, si va fi prezentat si in Second Life, jocul interactiv de pe Internet in care participantii isi creeaza o viata paralela celei reale. Mihai Panaitescu va termina in curind un stadiu de pregatire la Pinfarina, una dintre cele mai mari companii de design auto din Europa, si se pregateste sa inceapa al treilea si ultimul sau an la Universitatea din Torino. Despre Pinfarina, studentul focsanean spune ca este cel mai potrivit loc pentru a invata, chiar daca aici salariile nu sint la fel de mari ca in America sau Japonia. "Probabil ca dupa Torino va urma un masterat, dar nu am stabilit nimic. Sa speram ca voi evolua atit de bine incit sa ma duc unde vreau eu sa lucrez. Pentru prima data mi-as dori sa am citeva experiente scurte de lucru in California, poate si in Japonia, ca sa imi dau seama unde e mai bine", ne-a spus Mihai Panaitescu. Acesta regreta faptul ca in Romania iubitorii design-ului auto nu au unde sa lucreze, insa ne-a spus ca si in acest domeniu va aparea o oportunitate prin centrul de design care va fi infiintat de firma Renault.


Tinta a fost Torino


Mihai Panaitescu nu a ajuns din intimplare la Torino, ci a avut de la inceput aceasta tinta. Dupa ce a terminat Liceul de Arte "Gheorghe Tatarascu" din Focsani, tinarul a devenit student la Arte, la Bucuresti. "Am stat un an la Arte, insa in acest timp am lucrat numai ca sa-mi fac portofoliul si sa vin la Torino. Am stiut de la inceput ce vreau sa fac, dar am avut si noroc", spune Mihai despre modul in care a reusit sa obtina o bursa pentru design. Pentru locul obtinut au concurat studenti din toata lumea. Viata de student la Torino este grea, cu un program de lucru incarcat. Cursurile incep dupa amiaza, de la ora 16.00, deoarece profesorii lucreaza la diferite firme, si se termina seara tirziu. De aceea, in prima parte a zilei, pina la ora 14.00, studentii lucreaza la temele pe care le primesc de la profesori. Intre orele 14.00 si 16.00, tinerii au o pauza de relaxare inainte de a se intilni cu profesorii. "La design auto sint numai baieti si nu prea ai viata sociala pentru ca muncesti mult. E timpul scurt pentru distractie, in schimb am prieteni foarte multi", ne-a povestit Mihai. Tinarul a stat o luna in aceasta vara acasa, cel mai mult la casa parintilor sai de la Unirea, Odobesti. Mama sa, Mihaela Panaitescu, ne-a spus ca este foarte mindra de fiul ei si ca acesta a fost inca de mic atras de lumea automobilismului. "Pot spune ca am simtit ca se inchide un cerc. De mic a fost pasionat de masini, pina si culorile le-a invatat de la masini. Fiecare pas pe care l-a facut in viata l-a condus spre ceea ce este acum", ne-a declarat Mihaela Panaitescu. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.