Ultima oră

Decreteii lui Ceausescu m-au inspirat sa fac filmul

Silvia Vrînceanu Nichita
24 sep 2007 964 vizualizări
Ne-a marturisit regizorul Cristian Mungiu despre pelicula "4 luni, 3 saptamini si 2 zile" premiata la Cannes

Reporter:De unde a aparut ideea subiectului filmului?


Cristian Mungiu: Am calatorit mult prin festivaluri cu primul meu film, "Occident", si am intilnit o multime de alti decretei (eu sint nascut in 1968, la doi ani dupa decretul ceausist care interzicea avortul in Romania). Decreteii aveau nostalgia perioadei cind aveau ei 20 de ani si ar fi vrut ca intr-o zi sa vada pe ecran o poveste care sa-i reprezinte. Anul trecut, cautind o poveste relevanta atit pentru mine cit si pentru generatia mea si pentru perioada respectiva din Romania am avut revelatia ca aceasta istorie pe care o stiam de ani de zile ar fi cea mai semnificativa.


Reporter: Cum v-ati imagina o continuare?


Cristian Mungiu: Continuarea apartine spectatorilor, pentru ca filmul lanseaza intentionat multe intrebari care nu au raspuns: e Otilia insarcinata sau nu, vor mai putea fi cele doua fete prietene dupa aceasta zi, va mai aparea Bebe in viata lor - si multe altele.


Reporter: Este excelent ca romanii sint indemnati sa mearga din nou la cinematograf prin intermediul acestei caravane. Cum v-a venit ideea sa-i readuceti pe romani in salile de cinema?


Cristian Mungiu: Lucrurile s-au intimplat in felul urmator: am decis in iunie sa distribui eu singur acest film si am cerut o lista cu cinematografele din tara. Am constatat ca mai sint circa 20 de orase care mai au sali de cinematograf - unele deja in stare foarte precara. Si atunci mi-am dat seama ca orice as face, nu am cum sa ajung la foarte multi oameni din Romania. Ideea in sine, de a prezenta filme printr-o caravana in tara au avut-o multi, insa financiar si logistic e foarte complicat. Datorita premiului pe care l-am luat si notorietatii generate de acesta, eu am fost insa in situatia sa gasesc parteneri deschisi si dispusi sa sustina financiar acest efort complex - si trebuie sa le multumesc pentru asta.


Reporter: Cum se face ca filmul nu a fost piratat pina acum, tinind cont ca romanii au incins internetul in cautarea unei versiuni pirat? Cunosc foarte multi dezamagiti din acest punct de vedere.


Cristian Mungiu: Nu am facut si nu am dat nimanui copii video ale filmului, uneori cu riscul de a supara prieteni apropiati. Exista tot felul de filme si materiale pe internet sub numele filmului meu care insa n-au nici o legatura. Eu imi doresc si sper sa pot face o varianta pe DVD a filmului, la un pret foarte mic, care sa-i satisfaca pe toti cei care au incercat sa downlowdeze filmul sau care vor sa- l aiba in casa. Insa pina atunci va mai dura si deocamdata sper ca oamenii sa aiba curiozitatea sa-l vada la cinematograf unde forta filmului se exprima cu adevarat.


Reporter: Dupa succesul "4 luni, 3 saptamini si 2 zile" fara staruri si buget mare, e clar ca "toate drumurile duc spre cinema-ul romanesc". Totusi, de ce cistigam premii internationale numai cu imaginea unei Romanii dure? Vom avea filme romanesti de succes cu happy - end?


Cristian Mungiu: Happy-end-ul e o inventie a filmului american de consum, care vrea sa trimita oamenii multumiti si satisfacuti acasa, ca sa mai vina odata si sa mai plateasca un bilet. Happy-end-ul nu are nimic de a face cu arta, cu adevarul. Ce se recompenseaza in festivaluri e sinceritatea si onestitatea filmului, forta lui artistica, adevarul implicat in povestire - ori, din pacate, pina cind in Romania vom avea un model de realitate vesela, optimista si fericita va mai dura ceva.


A consemnat Silvia Vrinceanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.