Ultima oră

Exceptie de neconstitutionalitate in dosarul lui Sararu

Cristi Irimia
22 sep 2007 1021 vizualizări
Judecatoria Focsani a decis ieri mentinerea in arest a primarului suspendat al comunei Mera, Gheorghe Sararu.

Edilul suspendat va fi judecat tot in stare de arest preventiv

Prin aparatorul sau, avocatul Ion Bratu, primarul suspendat solicitase ridicarea masurii arestarii preventive, pe motiv ca nu reprezinta un pericol public si ca motivele enuntate de Parchet, pentru care a fost arestat, nu mai subzista. Totodata, Sararu a mai formulat o cerere, de liberare provizorie sub control judiciar, insa si aceasta a fost respinsa. Procurorii au argumentat in favoarea mentinerii arestarii preventive, sustinind ca Sararu ar putea influenta martorii care inca n-au fost audiati de instanta, dar si ca edilul din Mera a mai fost condamnat in trecut pentru fapte asemanatoare cu cele de care este acuzat acum. Pina ca instanta sa anunte ca urmeaza sa se pronunte asupra celor doua chestiuni in discutie, aparatorul lui Sararu, Ion Bratu, a invocat o exceptie de neconstitutionalitate in proces. Bratu a sustinut ca se incalca dispozitiile articolului 44 din Constitutia Romaniei, care se refera la dreptul de proprietate privata si la modul in care este protejata aceasta. S-a invocat modul in care s-ar sanctiona o eventuala infractiune impotriva proprietatii private a statului, mod diferit de o infractiune facuta impotriva unei proprietati private a persoanei fizice. Asta in contextul in care, conform art. 44, alin. 2, "Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular".


Discutii aminate pe exceptie


Pina la urma, pe aceasta exceptie nu s-a mai discutat, deoarece instanta a constatat ca exista o lipsa de procedura cu partea civila din proces, Regia Nationala a Padurilor Romsilva. Aceasta va trebui sa faca precizari exprese, daca trimite un consilier juridic la fiecare termen sau deleaga atributiunile in acest sens Directiei Silvice Focsani. In dosar, lui Sararu i se imputa un prejudiciu de 300.000 de lei, bani care ar urma sa fie recuperati de Regia Nationala in cazul in care inculpatul va fi gasit vinovat. Edilul din Mera, suspendat din functie prin ordin al fostului prefect Ion Oprea, este acuzat in aceasta speta de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere de inscrisuri oficiale, infractiuni in legatura cu retrocedarea dubioasa a unor intinse suprafete de padure. Alaturi de Sararu, au mai fost trimisi in judecata alte trei persoane: Constantin Nastase, fost viceprimar la Mera, actual consilier PNL, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, Ion Copu si Valentin Ursu, acuzati de complicitate la abuz in serviciu. Parchetul ii acuza pe Copu si Ursu ca au inlesnit activitatea infractionala a lui Sararu. La termenul de ieri s-au aflat in sala si inculpatii enumerati anterior, reprezentati de avocatii Marcel Soare si Valeriu Parpauta. Sararu a fost destul de relaxat ieri, in boxa inculpatilor, zimbind deseori celor din sala care au venit sa-l sustina in numar destul de mare. Instanta a cerut ieri Penitenciarului de Maxima Siguranta Focsani sa dispuna trimiterea lui Sararu la un institut special pentru expertizarea medico-legala a acestuia. Totodata, Penitenciarul trebuie sa trimita instantei o serie de aprecieri cu privire la starea sa de sanatate (daca este cazul de regim alimentar, etc.). (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.