Ultima oră

Unde mergem in week-end?

Mihaela Beșleagă
21 sep 2007 2345 vizualizări
Duminica, 23 septembrie, are loc premiera in Focsani a filmului premiat cu Palme d'Or "4 luni, 3 saptamini si 2 zile". Proiectiile se vor desfasura la Casa de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta", in cadrul Caravanei care faciliteaza vizionarea filmului la cele mai inalte standarde.

"4, 3, 2"... motor!

Proiectia de gala va avea loc duminica, incepind cu ora 19.00, iar luni, 24 septembrie, vor avea loc alte trei proiectii, de la orele 16.00, 18.00 si 20.00. Biletele pot fi procurate de la Casa de Cultura, pretul unui tichet fiind de 7 lei, pentru fiecare din cele patru spectacole. (Mihaela BESLEAGA)


Concert extraordinar Arpeggione


Pasionatii de muzica buna au ocazia de a lua parte la un concert extraordinar, sustinut in premiera in orasul nostru de cvartetul de coarde Arpeggione din Bucuresti. Spectacolul va avea loc astazi, incepind cu ora 18.30, la Casa de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta". Spectatorii se vor delecta pe note de jazz, folclor, muzica clasica, ambientala si preclasica. Vor interpreta: Alina Serban si Alida Boboc la vioara, Diana Toma la viola si Ioana Peteu la violoncel. Concertul, prezentat de Cristinel Coman, se va bucura si de participarea actorului Bogdan Caragea. Biletele mai pot fi procurate de la Casa de Cultura, pretul unui bilet fiind de 20 lei. Elevii se bucura de o reducere de 50%. (Mihaela BESLEAGA)


Hramul Manastirii Brazi

Sfintul Teodosie de la Brazi este si patronul orasului Panciu u jandarmii vor fi prezenti la sarbatoare pentru a avea grija ca locuitorii sa nu dea smerenia pe nervi


Astazi incep serviciile religioase de la Manastirea Brazi, cu ocazia sarbatoririi Sfintului Teodosie, patronului spiritual al asezamintului religios de pe Valea Brazilor. Nu intimplator Teodosie este si patronul orasului Panciu, iar astazi incep si manifestarile cultural-artistice ale localitatii de la poalele Neicului. Originar de pe aceste locuri, la 1674 a fost numit mitropolit al Moldovei, intr-o epoca in care domnitorii schimbau pe sefii Bisericii mai rau decit astazi. De aceea, nu a stat decit putin timp pe scaunul mitropolitan, fiind chiar inchis. S-a retras apoi pe locurile copilariei, ajungind in cele din urma la Schitul de la Valea Brazilor, care se numea pe atunci Schitul Crucea. A reconstruit schitul pe cheltuiala sa si a pus bazele mai multor asezaminte monahale in jurul Schitului, ca Musinoaele si Trotusanu, fiind considerat unul din ctitorii asezarilor monahale din Podgoria Panciu. In 1694 a fost ucis de tatari chiar in curtea schitului si ingropat de monahi pe ascuns. Moastele sale au fost descoperite in anul 1842, fiind depuse in paraclisul subteran "Invierea Domnului". A venit secularizarea averilor manastiresti in 1864 si cutremurul din 10 noiembrie 1940 care a darimat toate bisericile din Panciu, a venit regimul comunist, in 1959 manastirea a fost desfiintata, iar viata monahala s-a reluat in 1990. Abia in 2002 moastele sfintului au fost descoperite in paraclis subteran, iar un an mai tirziu Teodosie a fost canonizat de Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, stabilindu-se ca data de praznuire 22 septembrie. Serviciile religioase incep cu astazi cu Vecernia (slujba de seara) si vor continua miine cu Utrenia si Sfinta Liturghie. Se pare ca P. S. Epifanie va fi si anul acesta prezent la hram. Si pentru ca toate lucrurile sa ramina in limitele credintei si pioseniei, la hram vor participa si 45 de jandarmi, care vor asigura masurile de ordine publica in zona de desfasurare a manifestarilor. "Facem pe acesta cale un apel catre cei participanti, la un comportament civilizat adecvat incarcaturii spirituale a marii sarbatori", a declarat lt. Sorin Hunea, purtator de cuvint al Jandarmeriei Vrancea. (I. CRETU, V. MUSCA)


Sarbatoare cu pircalab si domnite


Pancenii au un motiv de bucurie si mindrie in plus in acest sfirsit de saptamina, cind se vor desfasura "Zilele orasului". Manifestarea, care va avea loc de vineri pina duminica, este dedicata fiilor orasului din intreaga lume, unuia dintre acestia, profesorului universitar George Burdea i se va decerna si titlul de "cetatean de onoare" al orasului. O culoare aparte a sarbatorii va fi oferita de "domnitele" si "cavalerii" imbracati in costume ca in epoca aprigului domnitor Stefan cel Mare, dar si de "pircalabul Ion a Petrei", cum s-a autointitulat primarul. Editia din acest an a sarbatorii va cuprinde lansari de carte, parade militare, competitii sportive si spectacole muzicale, dar si petreceri la care vor curge valuri de must si vin, atit de apreciat in zona. Iata citeva dintre cele mai interesante manifestari la care puteti participa pe parcursul celor trei zile de sarbatoare de la Panciu:


Vineri, 21 septembrie


- orele 11.00 - 18.00, Casa de Cultura: Decernarea titlului de "Cetatean de onoare" profesorului universitar George Burdea din New Jersey; inaugurarea memorialului Ionel Bandrabur; lansari de carti ale scriitorilor vrinceni


Simbata, 22 septembrie


- orele 8.00 - 12.00, Manastirea Brazi: slujba de pomenire a Sfintului Teodosie

- orele 10.30 - 13.00: parada fanfarei militare a U.M.01470 Focsani; moment artistic sustinut de trupa "Dance Control"

- orele 18.00 - 20.00, Scena in aer liber: spectacol artistic sustinut de televiziunea "Favorit", in direct


Duminica, 23 septembrie


- orele 14.00 - 22.30: spectacol artistic de divertisment cu participarea Raoul, Ana, Autentic, Mirabela Dauer, Aurel Tamas, Jamal, Aurel Moldoveanu, Fly Project, Hara, Hi-Q; foc de artificii.


Opt cabane de vinatoare isi asteapta turistii


u pretul variaza intre 25 si 60 de lei pe zi


Iubitorii drumetiilor montane sau pasionatii de vinatoare nu trebuie sa isi mai faca griji ca nu au unde sa innopteze dupa o zi de peregrinari prin Muntii Vrancei. In circuitul turistic al judetului au fost introduse recent opt cabane de vinatoare, dotate cu toate conditiile pentru cazarea turistilor. "Cele opt cabane inroduse in circuitul turistic sint dotate momentan pentru a oferi conditii bune de cazare. Preturile practicate sint cit se poate de atractive", ne-a spus Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice. Daca vreti sa petreceti citeva zile in inima muntilor, intr-o atmosfera rustica, va puteti caza intr-una din cabanele: Dragomirna (Soveja), Lepsulet (Lepsa), Tisita (zona Lepsa), Slobozia Bradului si Vintileasca (din localitatile cu acelasi nume), Tisa (din cadrul Ocolului Silvic Panciu), Monteoru (Ocolul Silvic Focsani) si la Panciu - centrul de fructe. Preturile pentru o zi de cazare de persoana sint: 25 lei la cabanele Tisita, Slobozia Bradului, Vintileasca, Tisa si Monteoru, 50 lei la Lepsulet si 60 lei la cabanele Dragomirna si Panciu. Daca vreti sa inchiriati toata cabana pentru o zi trebuie sa scoateti din buzunar 400 lei pentru Dragomirna si 300 lei pentru fiecare din cele doua corpuri ale cabanei Lepsulet. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.