Ultima oră

Nevazatorii vor sa vada si ei filmul lui Cristian Mungiu

Silvia Vrînceanu Nichita
20 sep 2007 1468 vizualizări
Fundatia "Cartea Calatoare" din Focsani vrea sa adapteze filmul "4 luni, 3 saptamini si 2 zile" pentru a putea fi urmarit si de persoanele fara vedere. Regizorul Cristian Mungiu ne-a declarat ca le va oferi consiliere artistica si nu numai voluntarilor focsaneni. Ziarul de Vrancea va prezinta si o secventa din filmul "Ray" adaptat pentru nevazatori.

Voluntarii de la Fundatia Cartea Calatoare din Focsani, care promoveaza tehnologiile de acces pentru nevazatori, vor sa ia legatura cu regizorul Cristian Mungiu pentru ca filmul premiat cu Palme d\'Or" la Cannes, "4 luni, 3 saptamini si 3 zile", sa aiba si o versiune speciala pentru nevazatori. Voluntarii fundatiei focsanene au fost deschizatori de drumuri in domeniu, intrucit, in premiera, le-au oferit posibilitatea nevazatorilor inca de acum doi ani sa aiba acces la unele dintre cele mai bune filme ale momentului. Primul film cu descriere audio urmarit de nevazatorii din Romania a fost "Ray", care a obtinut doua premii Oscar, primit foarte bine in rindul nevazatorilor, mai ales ca spune povestea fascinanta a celebrului cintaret Ray Charles. Recent, a fost adaptat pentru nevazatori si filmul "Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, care a fost distribuit nevazatorilor impreuna cu Revista RADAR, scrisa de nevazatori pentru nevazatori. în aceste filme se aude atit sonorul original intr-un canal, cit si traducerea in limba romana a dialogurilor in celalalt canal de sunet. Ce este cel mai important este faptul ca, pe linga traducerea dialogurilor, se face si o descriere a elementelor vizuale care apar pe ecran astfel incit si persoanele fara vedere sa poata intelege actiunea filmului.


Cerere mare, oferta foarte mica


Dupa cum explica voluntarul Gabriela Dima, nevazatorilor le este descris filmul, pe coloana sonora originala si le este lecturat titrajul. "Am primit multe telefoane de la nevazatori din toata tara care ne intrebau daca si cind adaptam filmul si pentru ei, tinind cont ca este cel mai premiat film romanesc, cel mai in voga, cel mai bun, pentru ca toata lumea vorbeste despre el si este primul film romanesc care candideaza si la Oscar. Am fi foarte fericiti daca vom reusi sa obtinem permisiunea de a-l adapta. Cererea de filme adaptate pentru nevazatori este foarte mare, dar deocamdata sintem singurii care am facut asta", ne-a spus Gabriela Dima, de la Fundatia Cartea Calatoare. Vocea de pe primul film adaptat apartine informaticianului Mircea Bucur, presedintele Fundatiei Cartea Calatoare, dar pentru realizarea filmelor au lucrat mai multi voluntari, printre care si jurnalista Claudia Toader, de la Diplomatic TV. "Pina acum am facut trei filme, unicele de altfel, pentru ca se realizeaza destul de greu, mai ales cele in limbi straine, pentru ca trebuie dublate vocile. Practic, eu am fost lector, incercind sa dau expresivitatea specifica fiecarui personaj si, intre replici, sa descriu atmosfera, actiunea, gesturile personajelor pentru a se intelege filmul in toata complexitatea. Este, daca vreti, ca un teatru radiofonic pentru ca se pastreaza coloana sonora, iar in pauzele de conversatii introducem descrierile, fara sa disturbam actiunea", ne-a explicat Mircea Bucur. Oamenii cu deficiente de vedere pot audia filmele folosind un CD Mp3 player stereo sau pe computer, dar voluntarii din Focsani indraznesc sa spere si la sali de cinema special adaptate pentru persoanele care nu dispun de vedere.


Mungiu vrea sa le acorde consiliere artistica


Contactat de Ziarul de Vrancea pentru a-i aduce la cunostinta initiativa fundatiei din Focsani, regizorul Cristian Mungiu s-a aratat deschis in a sprijini voluntarii cu dreptul de a difuza productia cinematografica, spunind chiar ca i se pare flatant demersul focsanenilor care se ingrijesc de accesul la cultura a celor care au ramas fara lumina ochilor. "Sint total de acord cu aceasta initiativa. Daca pot sa le fiu de folos si cu consiliere artistica, sa le trasez ce mi se pare mie ca este esential pentru adaptarea filmului, o sa o fac de fiecare data cind este posibil. Mi se pare foarte important ca nevazatorii sa aiba acces la aceasta forma de cultura, asa ca o sa-i pun in legatura cu echipa mea tehnica", ne-a declarat Cristian Mungiu. Acesta spune insa ca pentru a simti filmul asa cum este, militeaza la rindul sau pentru crearea unor sali speciale de proiectie. "Altfel se simte cind iti bate boxa in piept, decit sa urmaresti filmul acasa, la calculator", a comentat regizorul. Cristian Mungiu spune ca imediat ce se va incheia perioada de proiectie in cinematografe, se va ocupa de pregatirea video a filmului pentru a putea fi manevrat pe CD si eventual adaptat si pentru persoanele cu deficiente de vedere. (Silvia VRINCEANU)


Pionierat


Realizarea si sincronizarea descrierilor video cere multa migala, dar autorii primei descrieri video de la noi spun ca merita efortul pentru ca ofera sanse egale de acces la informatie si cultura persoanelor fara vedere. Marile retele de televiziune prin cablu din lume difuzeaza un anumit numar de emisiuni insotite de descrierea imaginilor, astfel incit sa fie accesibile si persoanelor fara vedere. Serviciul a fost introdus pentru prima oara in SUA si consta in descrierea imaginilor semnificative pentru intelegerea actiunii, cum ar fi infatisarea personajelor, expresia de pe chipul lor in anumite situatii cheie, decorul si tot ceea ce nu se poate intelege din contextul oferit de dialogul actorilor. "Daca filmul este titrat si actorii nu vorbesc in limba spectatorului atunci si dialogurile trebuie citite si, in mod esential, descrierile suplimentare se vor insera printre dialoguri fara a altera prin aceasta durata si continuitatea filmului", ne-a spus Mircea Bucur, care a avut initiativa realizarii descrierilor video pentru nevazatorii de la noi.


Secventa din filmul "Ray" adaptata pentru nevazatori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.